četvrtak, 11. travnja 2019.

Kardinal zaredio jednog svećenika i petoricu đakona

Na Prvu nedjelju došašća, 27. studenoga 2016., u sarajevskoj prvostolnici vrhbosanski nadbiskup, metropolit Vinko kard. Puljić, zaredio je jednog svećenika i pet đakona. Jedan đakon bio je kandidat Vrhbosanske nadbiskupije, a ostali Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Koncelebrirali su apostolski nuncij u BiH, mons. Luigi Pezzuto, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, fra Jozo Marinčić, te još 40-ak svećenika...


Svečano euharistijsko slavlje započelo je procesijom oko katedrale, a na početku sv. mise kard. Puljić podsjetio je nazočne da se prema tradiciji na Prvu nedjelju došašća upriliči đakonsko ređenje. Potom je na talijanskom jeziku pozdravio nadbiskupa Pezzuta, a zatim i provincijala fra Jozu, poglavare franjevačke i dijecezanske bogoslovije, nazočne svećenike i redovnike te obitelji i rodbinu ređenika, kao i župne zajednice iz kojih dolaze. Sve je pozvao da budu jedno srce i jedna duša u molitvi za vrijeme mise, ali i kasnije, prateći ređenike kroz njihov život.

Agresivni liberalizam

Nakon naviještene Božje riječi, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, preč. Josip Knežević i meštar na Franjevačkoj teologiji, fra Danijel Nikolić, predstavili su kandidate za ređenje te zamolili kardinala da ih zaredi za službu đakonata i svećeništva. Za Vrhbosansku nadbiskupiju kandidat za đakonat bio je Ante Vrhovac. Za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu red prezbiterata spremao se primiti fra Julijan Madžar, a kandidati za službu đakona bili su: fra Darijo Džigumović, fra Jure Šekerija, fra Emanuel Josić, fra Goran Barešić i fra Želimir Gogić.
U prigodnoj homiliji kardinal Puljić je pojasnio da novi đakoni svetim ređenjem postaju biskupovi suradnici, ali i služitelji oltara i evanđelja. Iskazao je radost što je započelo došašće, koje je nazvao vremenom nade. Osvrnuo se na stanje u društvu, podsjetivši na političku, gospodarsku i medijsku klimu u kojoj se propagira agresivni liberalizam.
"Sve se čini da čovjek izgubi nadu, da se uništi obitelj. Nije jednostavno imati nadu u ovom vremenu. U tom duhu želim ohrabriti ređenike da ne klonu. Ne smijemo dopustiti da se i dalje nameću vrednote koje su protiv kršćanstva. Zato treba vama, dragi kandidati, mnogo snage da se suprotstavite takvom duhu koji vlada u društvu. Danas, dok vas gledam, iskreno Bogu zahvaljujem. Zahvaljujem i onima koji su vas odgajali i onima koji su se za vas molili dok ste išli ka oltaru", rekao je vrhbosanski nadbiskup, obraćajući se kandidatima za ređenje.
Napominjući da će u Vrhbosanskoj nadbiskupiji na svetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije započeti Godina katoličkog laika, izrazio je želju da laici nađu svoje mjesto u Crkvi. „Ne bih htio da se dogodi ono što se dogodilo u europskim zemljama gdje su se svećenici laicizirali, a laici nametnuli kao klerici. Mi to kod nas ne želimo. Želimo da svatko ima svoje mjesto sa svim dostojanstvom i odgovornošću”, rekao je kard. Puljić.
Nadalje je podsjetio kako liberalna politika "ubija" korijen kršćanstva, a to je obitelj. "Ta se politika najprije protivi životu, rađanju i prirodnom umiranju. I to se zove demokracija“, rekao je, ističući da današnja demokracija daje slobodu ubijati nerođenu djecu, na što se ne smije šutjeti. „Moramo braniti život, taj Božji dar. Prevažno je da iz Crkve dolazi jasan glas u evanđeoskom duhu. Da bi to mogli, dragi ređenici, držite se Isusa“, kazao je kardinal pozivajući ređenike da iz dana u dan obnavljaju tu svijest, kako bi istinski mogli Krista svjedočiti.

Služenje na oltaru

Poslije propovijedi kandidati za ređenje izrazili su svoju spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te su obećali poštovanje i poslušnost dijecezanskom nadbiskupu i, redovnici, svom zakonitom poglavaru. Dok je cijela zajednica molila litanije Svih svetih, đakoni su ležali na tlu, nakon čega je kardinal položio ruke na svakog od kandidata te potom izmolio posvetnu molitvu. Zatim su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju su dobili na dar evanđelistar te s kardinalom izmijenili poljubac mira i na kraju započeli služenje kod oltara.
Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je Bogoslovski zbor Stjepan Hadrović, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.
Ovogodišnje ređenje bilo je moguće izravno pratiti putem valova Radija Marije BiH.
Nakon završetka svete mise druženje je za uzvanike nastavljeno uz pjesmu za obiteljskim stolom.

 Đakon Vrhbosanske nadbiskupije

Ante Vrhovac, sin Mate i Spomenke rođ. Gazibarić, rođen je 1993. u Novom Travniku. Dolazi iz župe Uzašašća Gospodinova – Novi Travnik. Kršten je u župi Bezgrješnog začeća BDM u Posušju. Završio je srednjoškolsko obrazovanje u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku. Nakon treće godine studija na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu, nastavio je formaciju u zavodu Germanicum et Hungaricum, studirajući na Papinskom sveučilištu Gregoriana gdje je i diplomirao, 17. lipnja 2016.

Đakoni Franjevačke provincije Bosne Srebrene

Fra Darijo Džigumović, sin Ante i Mire rođ. Tikvić, rođen je 1992. u Brčkom, a dolazi iz župe Dubrave. Franjevački habit obukao je 2010. u Šikari. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla u Livnu. Svečane zavjete položio 11. listopada 2015. u Bugojnu.
Fra Želimir Gogić, sin Jozepa i Helene rođ. Franjković, rođen je 1992. u Varešu, a dolazi iz župe Vijaka. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla u Livnu. Svečane zavjete položio 11. listopada 2015. u Bugojnu.
Fra Goran Barešić, sin pokojnih Ive i Ljubice rođ. Blaž, rođen je 1980. u Zenici, a dolazi iz župe Vitez. Upisao je Ekonomski fakultet u Mostaru gdje je diplomirao 2002., a  magistrirao ekonomiju 2004. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2010. u Šikari. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla u Livnu. Svečane zavjete položio 11. listopada 2015. u Bugojnu.
Fra Emanuel Josić, sin Milka i Spomenke rođ. Todić, rođen je 1990. u Tuzli, a dolazi iz župe Šikara. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2010. u Šikari. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla u Livnu, gdje je položio i prve redovničke zavjete, 3. srpnja 2011. Fra Emanuel već godinama vodi bogoslovski zbor Fra Nenad Dujić. Svečane zavjete položio 11. listopada 2015. u Bugojnu.
Fra Jure Šekerija, sin Slavka i Ivke rođ. Čuljak, rođen je 1991. u Travniku, a dolazi iz župe Uskoplje. Ispit zrelosti položio je 2010. Franjevački habit obukao je 10. srpnja 2010. u Šikari. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla u Livnu. Svečane zavjete položio 11. listopada 2015. u Bugojnu.

Novozaređeni svećenik

Za svećenika je zaređen fra Julijan Madžar, sin PereMarice rođ. Lekić. Rođen je 1991. u Zenici, a dolazi iz župe Kiseljak. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2009. u Tolisi. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla u Livnu. Svečane zavjete položio je 19. listopada 2014. u Kiseljaku. Sveti red đakonata podijelio mu je mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, 19. lipnja 2016. u Brestovskom. Đakonski praktikum obavio je u Ovčarevu.

Nema komentara:

Objavi komentar