četvrtak, 11. travnja 2019.

Sv. José Luis Sánchez del Río, dječak-mučenik

 
José Luis Sánchez del Río rođen je 28. ožujka 1913. u mjestu Sahuayou u Michoacánu, jednoj od 30-ak saveznih država Meksika, smještenoj na obali Tihog oceana. Pohađao je školu u svom rodnom gradu, a kasnije je prešao u grad Guadalajara u susjednoj državi Jalisco.
Taman kada je napunio 13 godina, u Meksiku je izbio ustanak, odnosno otpor kršćana prema sekularističkoj politici vlasti usmjerenoj protiv Katoličke Crkve. Budući da su Joséova braća pristupila pobunjeničkim formacijama, i on je želio učiniti isto, međutim, protiv toga su bili njegova majka, a i mjesni general.
No, s obzirom na to da je dječak inzistirao da mu daju prigodu „položiti život za Krista i tako lagano otići u raj”, u skladu s njegovim godinama zadužen je za nosača zastave.
Za vrijeme velikih borbi 25. siječnja 1928., general pobunjenika izgubio je konja te mu je José darovao svoga. U svoj toj zbrci njegova je postrojba bila okružena, a dječak bez konja i streljiva koje je istrošio bio je zarobljen i odveden u sakristiju lokalne crkve.
U pritvoru se molio svakog trenutku te poslao emotivno pismo majci u kojemu je rekao kako je spreman ispuniti volju Božju. Njegov je otac pokušao sakupiti otkupninu za dječakov život, međutim nije na vrijeme uspio.
Petnaestak dana psihičkoga slamanja nije uspjelo dječaka privoljeti da se odrekne Krista. Svjedočanstva govore kako su Vladine snage odsjekle dijelove mladićevih stopala i natjerali ga da hoda kroz grad do groblja. Usput su ga nekoliko puta uboli mačetom te je obilno krvario. Vojnici su mu dobacivali da će mu poštedjeti život ako se odrekne vjere i kaže: „Smrt Isusu Kristu.” Iako je plakao i vrištao od bolova, nije odustao. Sve je to razbjesnilo vojnike i samoga zapovjednika koji je na kraju ispalio hitac u Joséovu glavu. Nekoliko trenutaka prije smrti, 10. veljače 1928., dječak je ležeći u prašini izvadio križ koji je poljubio.
Iako je u narodu od toga trenutka smatran svetcem, službeni proces za proglašenje blaženim započeo je pred kraj 20. st. Del Rio je 1996. dobio titulu Sluga Božji, 2005. proglašen je blaženim u  Guadalajari, a svetim u Rimu 16. listopada 2016.





Nema komentara:

Objavi komentar