ponedjeljak, 15. travnja 2019.

Sv. Elizabeth od Presvetog Trojstva, mističarka


Élisabeth Catez rođena je 1880. u mjestu Camp d’Avor nedaleko od Bourgesa, u središnjoj Francuskoj. Njezin otac, časnik, preminuo je svega nekoliko godina kasnije te se njezina majka sama morala pobrinuti za odgoj i obrazovanje svojih dviju kćeri. U djetinjstvu je bila vrlo živahna i sklona dječjim nestašlucima, ali privlačile su je i lijepe stvari te je bilo vidljivo kako ima velikodušno srce. Rano je otkriven i njezin umjetnički talent, a s 13 godina osvojila je prvu nagradu za glasovir na Konzervatoriju u Dijonu.
Godinu dana poslije, nakon pričesti, Elizabeta, prema svome svjedočenju, dobiva duhovni poziv u karmelsku zajednicu, ali je morala sačekati dok bude punoljetna. Majka je puno putovala, imali su mnogo prijatelja, djevojke su primale brojne pozive u društvo, a Elizabeta je izabrala karmelski put. Čekajući dob kada će sama moći donositi odluke o svom životu, oduševljavala su je putovanja, more, planine, prijateljstvo; ali i župa, posjet bolesnicima, vjeronauk i skrb o djeci, te iznad svega: molitva.
U kolovozu 1901., ušla je u Karmel u Dijonu, te odmah osvojila susestre svojom iznimnom sabranošću, što je bilo izuzetno čudno s obzirom na njezin temperament u djetinjstvu.
U ljeto 1905. jedan tekst iz Poslanice Efeženima snažno usmjerava mladu redovnicu. Čini se kako se duhovni put sestre Elizabete vrlo rano koncentrirao u njenu jedinu žudnju: Krist i Trojstvo. To je nije nimalo omelo u ljubavi spram drugih oko sebe.
Prvi simptomi Addisonove bolesti, u ono vrijeme neizlječive, pojavili su joj se u korizmi 1906. Elizabeta je prebačena u stacionar gdje je sve više i više „nestajala u Bogu“. Žarki apostolski vapaj koji je obilježio čitav njezin život samo je ojačao: molitva i promišljanje o Bogu i Presvetom Trojstvu obilježile su njezin život, ali i mjesece pred smrt. Posljednje su razumljive umiruće riječi bile: „Idem u svjetlost, u ljubav, u život…“ Umrla je 9. studenoga 1906.
Njezina pisana djela obuhvaćaju 342 pisma, dnevnik, 17 intimnih bilješki, 122 pjesme i četiri duhovna traktata. U njima Elizabeta donosi svoju jednostavnu i duboku, vrlo aktualnu poruku: Zašto ići daleko tražiti iskustvo božanskoga, kada je Bog, koji je sama Ljubav, prisutan u najdubljemu dijelu našega srca.
U studenome 1984. sv. Ivan Pavao II. proglasio je ovu mladu francusku karmelićanku blaženom, predstavivši je kao „novo svjetlo koje nam svijetli, novu pouzdanu i sigurnu vodilju“. Svetom je proglašena 16. listopada 2016.
 


Nema komentara:

Objavi komentar