četvrtak, 11. travnja 2019.

Čašćenje moći triju svetaca

Katedralna župa Presvetog Srca Isusova u Sarajevu završetak Godine milosrđa obilježila je, 27. studenoga 2016., čašćenjem moći svetaca, apostola Božjeg milosrđa: sv. Ivana Pavla II., sv.  Faustine Kowalske i bl. Mihaela Sopoćka. Sv. misu tim povodom predslavio je vrhbosanski nadbiskup, metropolit Vinko kard. Puljić. Čašćenju moći svetaca prethodila je dvodnevna priprava.



Duhovni program započeo je 25. studenoga, u popodnevnim satima, katehezom Bog je sama ljubav i milosrđe. Potom je upriličena molitva krunice Božjeg milosrđa te euharistijsko klanjanje.
Sutradan, 26. studenoga, vjernici su mogli sudjelovati u katehezi Uzdati se u Boga te pogledati film Sveta Faustina.
Trećeg dana, 27. studenoga, održana je kateheza pod naslovom Promijeniti se u milosrđe te molitva krunice Božjeg milosrđa.
Duhovnu obnovu kroz tri dana animirale su Sestre Milosrdnog Isusa iz Poljske i iz Pule u Hrvatskoj. Euharistijska slavlja prva dva dana duhovne obnove predslavio je vlč. Mirko Tomas, čuvar svetišta Milosrdnog Isusa u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Tijekom svih dana duhovne obnove postojala je mogućnost za sakrament pomirenja.
Svečano euharistijsko slavlje u katedrali na Prvu nedjelju došašća, 27. studenoga, predslavio je kard. Puljić u koncelebraciji 15-ak svećenika među kojima su bili mons. Ante Meštrović, rektor katedrale te vlč. Marko Majstorović, katedralni župnik.
U svojoj homiliji kardinal je najprije govorio o došašću kao vremenu u kojemu se čovjek sprema za Božić, a potom je progovorio o čašćenju moći svetaca. „Kad nam netko drag dođe mi imamo potrebu rukovati se i zagrliti ga. Vidjeli ste kad papa Franjo završi sv. misu pa dođe do Gospine slike i dotakne je te se prekriži. I naš svijet kad dođe nekom svecu, onda rukom dotakne sliku ili kip. Narod ima potrebu dotaknuti 'svetu osobu'. Evo mi danas imamo priliku dotaknuti Sv. Ivana Pavla, Sv. Faustinu te Bl. Mihaela. To su njihovi zemni ostatci, ali njihove duše su pred Bogom. Mi častimo svečevo tijelo u kojem je bila duša koja je sad pred Bogom“, objasnio je vrhbosanski nadbiskup potrebu štovanja svetaca.
Misno slavlje svojim pjevanjem animirao je župni zbor iz Žepča. Nakon euharistijskog slavlja bilo je čašćenje moći svetaca.
Vjernici su također imali prigodu preko valova Radija Marije BiH pratiti euharistijsko slavlje.

Nema komentara:

Objavi komentar