utorak, 19. studenoga 2019.

Zagovornici "gay brakova" išarali zidove australskih crkvi

„Glasajte 'za'“ i „Razapnite one koji glasaju protiv“ te križ izjednačen s nacističkom svastikom, neka su od „umjetničkih djela“ koja su osvanula na zidovima brojnih australskih crkvi.
Time je već intenzivna rasprava oko legalizacije „gay brakova“ u Australiji dobila svoj vatreni nastavak u kojem svaka strana optužuje drugu za „netoleranciju“ i „govor mržnje“.
Kako piše stranica Herald Sun, jedan od prvih koji je vidio grafite na zidu svoje crkve bio je baptistički pastor David O’Brien.
„Probudili smo se i svjedočili odvratnom uništavanju naše crkve. Razočaravajuće je vidjeti te stvari. Bio je to šok za sve nas“, rekao je O’Brien i izjavio kako je službeni stav njegove crkve o plebiscitu o redefiniciji braka jasan od početka, a to je zauzimanje za tradicionalnu zajednicu između muškarca i žene.

Legalizacija civilne unije

Slični natpisi osvanuli su i na jednoj anglikanskoj crkvi u Melbourneu, kao i na zidovima crkvi različitih denominacija u okolici Sydneya.
Iako su u Australiji već godinama legalizirane civilne unije između osoba istog spola, kao i posvajanje djece za gay parove, pitanje redefinicije braka nailazi na žestoku raspravu unutar političkih i građanskih krugova.
I dok je tamošnja Laburistička stranka 2015. usvojila legalizaciju „istospolnog braka“ kao dio svoje platforme (zadržavši pritom za određeno vrijeme pravo zastupnika da o tom pitanju glasaju po svojoj savjesti), priključivši se tako „zelenima“, situacija u vladajućoj Liberalnoj stranci (koja je doduše konzervativna u pogledu društvenih pitanja) malo je kompliciranija.
Naime većina stranačkih prvaka, među kojima je i bivši predsjednik stranke Tonny Abbot, zalaže se za tradicionalni brak između muškarca i žene, što je i stav njihovih koalicijskih partnera. Međutim, novi predsjednik stranke i sadašnji premijer Australije, Malcolm Turnbull, osobno podržava „gay brak“.
To je dovelo do prijedloga za organiziranjem plebiscita o „istospolnom braku“, čime bi se kontroverzno pitanje maknulo iz nadležnosti parlamenta. Prema procjenama, čini se kako mala većina u oba parlamentarna doma podupire redefiniciju braka.
Australska vlada odlučila je pak doskočiti cijeloj situaciji pokrenuvši organizaciju „poštanskog plebiscita“ preko australskog Ureda za statistiku. Prema mišljenju nekih pravnika, organizacija takve „ankete“ ne podliježe potvrdi Senata.
Prvi listići poslani su australskim glasačima poštom već sredinom rujna dok bi rezultat plebiscita trebao biti objavljen 15. studenog.

Rezultati plebiscita

Za razliku od referenduma, plebiscit nije pravno obvezujući, što znači da parlament ne mora glasovati u skladu s voljom građana izraženoj u anketi.
Katolička Crkva, kao i većina vjerskih zajednica u Australiji, podržala je glas „protiv“.
Nažalost, nasilja i mržnje nije nedostajalo ni među podupirateljima tradicionalnog braka.
Tako su na gradskim vlakovima ispisani natpisi poput “glasaj protiv pedera” i “pederi nisu dobrodošli”, dok su neki domovi koji su istaknuli zastavu s duginim bojama u znak potpore glasu “za” napadnuti.
Prema posljednjim anketama, čak 59% onih koji su sudjelovali na poštanskom plebiscitu podržava “istospolni brak”, iako neki ističu kako taj broj pada kako se približava datum objave konačnih rezultata.



Filipinska vojska oslobodila Marawi od terorističkih skupina

Filipinska vojska završila je s vojnim operacijama u Marawiju, oslobodivši grad od preostalih militanata terorističke skupine Maute, koja je povezana s IDIL-om.

„Nakon 154 dana terorističke opsade Marawija, te tjedan poslije objave o oslobođenju Marawija, možemo proglasiti okončanje svih oružanih borbi u Marawiju“, izjavio je filipinski ministar obrane Delfin Lorenzana.
Sukob terorista i vladinih postrojbi eskalirao je u svibnju ove godine, kad su islamisti Maute napali Marawi, koji se nalazi na otoku Mindanao, nakon čega je vlada pokrenula vojnu operaciju u toj regiji.
Sukob je rezultirao brojnim žrtvama, evakuacijom stanovništva iz grada te objavom izvanrednog stanja na Mindanau koju je proglasio predsjednik Rodrigo Duterte.
Čini se da su snovi simpatizera Islamske države na filipinskom otočju, koje slovi za najkatoličkiju zemlju Azije, relativno brzo doživjeli sunovrat. Nažalost, oslobađanje je došlo prekasno za sve ubijene i njihove obitelji.




Učetverostručen broj slučajeva povezanih s terorizmom

Unatoč upozorenjima iz cijele Europe i svijeta Njemačka je, naklonjena bjelosvjetskoj liberalnoj propagandi o ukidanju granica među državama, primila veliki broj imigranata bez dokumenata. Rezultat toga je da se broj policijskih slučajeva povezanih s terorizmom učetverostručio u samo jednoj godini. 

Tako da se danas vlasti u Njemačkoj muče s obuzdavanjem terorizma pri čemu policija upozorava kako je ta država udomila stotine ekstremista koji su spremni počiniti napade.
Ured savezne kriminalne policije (BKA) navodi kako u Njemačkoj trenutno živi 705 islamskih ekstremista koji predstavljaju prijetnju državnoj sigurnosti. Dok su neki već u zatvoru, vlasti navode da je upravo radikalizacija u zatvorima postala problem.
Mediji su sredinom listopada izvijestili o „vrlo opasnom“ libanonskom imigrantu, kojeg vlasti klasificiraju kao „prijetnju unutarnjoj sigurnosti“, a koji će uskoro biti pušten iz zatvora, unatoč tomu što je nastavio prijetiti napadima na nemuslimane.
Izvjesni Mohammed A. okrenuo se ekstremizmu dok je služio tri i pol godine zbog pljačke, tvrde njemačke vlasti koje su upozorile da 27-godišnji islamist planira iskoristiti svaku priliku za napad na „nevjernike“ nakon puštanja na slobodu.
Njemački pravosudni sustav već je zatražio dodatno osoblje zbog preopterećenosti slučajevima povezanih s terorizmom.
Jedan od izvješća iz kolovoza ove godine jasno je pokazao da su imigranti uključeni u više od polovice planiranih terorističkih napada u Njemačkoj, otkako su vlasti započele s masovnim prihvatom imigranata. Tako se broj slučajeva povezanih s terorizmom učetverostručio u samo jednoj godini, pri čemu su tužitelji samo ove godine otvorili njih više od 900, u usporedbi s 250 takvih tijekom 2016.

Nema komentara:

Objavi komentar