srijeda, 13. studenoga 2019.

„Objavljen rat“ kršćanskim slastičarnicama

Amerika je za mnoge obećana zemlja, ali iz medijskih natpisa koji u posljednje vrijeme dolaze iz te moćne države zasigurno je riječ o prostoru mnogih apsurda i kontradiktornosti. Jedan od primjera je muka u kojoj su se našli kršćani, vlasnici ili uposlenici slastičarnica...

Američka vjerska organizacija Sotonistički hram sa sjedištem u Salemu, u saveznoj državi Massachusetts, krajem rujna 2017. pokrenula je inicijativu u sklopu koje je svoje pristaše, ali i članove LQBT zajednice, pozvala da od kršćanskih slastičara naručuju torte i kolače „u čast  Sotone“.
Povod za inicijativu kojom su objavili „rat“ bio je iščekivanje odluke Vrhovnog suda koji  odlučuje o pravima Jacka Philipsa, slastičara-kršćanina koji je prije pet godina iz vjerskih razloga odbio ispeći svadbenu tortu za homoseksualni par. Slučaj je naravno završio na sudu i prvotna presuda bila je da je Philips prekršio antidiskriminacijski zakon te je donio odluku da on kao slastičar ne smije odbijati narudžbe homoseksualnih parova. No time borba za njegova prava nije završena. Naprotiv, podignuta je na višu razinu.
U međuvremenu na vlast je došao Donald Trump, čija je administracija od početka najavila nova pravila kad su u pitanju LQBT zajednice.
Iako nije stranka u sporu, promjenom vlasti tamošnje Ministarstvo pravosuđa stalo je na Philipsovu stranu, no za razliku od njegovih odvjetnika koji smatraju da je odbijanje pružanja usluge iz vjerskog uvjerenja, njegovo ustavno pravo, Ministarstvo slučaj ne povezuje s  vjerom već općenito sa slobodom izražavanja.
Prisiljavanjem da tortom sudjeluje u ceremoniji, krše se njegova ustavna prava zajamčena Prvim amandmanom koji osim slobode vjeroispovijesti, građanima jamči i slobodu izražavanja.
Tako, dok se u ovom, za svaku razumnu osobu, tragikomičnom sudskom procesu čeka odluka Vrhovnog suda, na scenu su stupili klaunovi iz američke asocijacije sotonista.
„Religija je zaštićena kategorija i slastičari iz vjerskih razloga mogu odbiti poslužiti članove LQBT zajednice, ali ne smiju odbiti poslužiti nekoga na temelju njegove religije. Ako nisu  spremni ispeći kolač za istospolne parove, neka ih ispeku u čast Sotone“, navodi se u priopćenju ove nebulozne organizacije.
Lucien Greaves, suosnivač Sotonističkog hrama izjavio je da sotonisti smatraju da bi religija trebala izgubiti status zaštićene kategorije ili bi u istu trebala ući i seksualna orijentacija.
Na kraju se može reći: „Čega se pametan stidi, budala se ponosi.“ Međutim, kako god smiješna i besmislena situacija bila jasno je da će mnogi kršćani, vlasnici i uposlenici biznisa s tortama, biti na muci.


Ubijen svećenik u Kolumbiji

O. Abelarda Antonia Muñoza Sáncheza (41) ubili su razbojnici za vrijeme pokušaja pljačke u kolumbijskom San Antonijo u Rionegru na glavnoj prometnici koja vodi ka La Ceji.

Kako pišu kolumbijski mediji, pozivajući se na policijske izvore, Sanchez je ubijen ujutro 3. listopada 2017. kada su mu pristupila dvojica kriminalaca dok je izlazio iz taksija.
"Dva su se kriminalca dovezla motorom do svećenika te su ga maltretirali uperivši pištolj u njega. Tražili su novčanik, a kada je to svećenik odbio, pucali su u njega nekoliko puta te ga tako ubili", rekao je policijski glasnogovornik. Nekoliko sati kasnije ubojice su uhićene.
Don Abelardo je bio svećenik 10 godina u biskupiji Girardota, a župnik je u župi Cisneros tek četiri mjeseca.
Nažalost, samo mjesec dana nakon pastirskom pohoda pape Franje Kolumbiji iz te zemlje dolaze tužne informacije o ubojstvu svećenika.
Podsjetimo, krajem srpnja o. Diomer Eliver Chavarría Pérez (31) ubijen je u Antioquiju i to na svoj rođendan.
Biskupija Girardot je relativno mlada i mala u kolumbijskim mjerilima. Uspostavljena je 1956. i danas ima oko 480 000 vjernika u 60 župa. Dijecezanskih svećenika je 90, redovničkih 25, dok  časne braće ima 50 i  časnih sestara 290.
Mjesni biskup je salezijanac Héctor Julio López Hurtado.


Zapaljena protestantska crkva

Početkom listopada 2017. u nigerijskoj državi Edo opljačkana je i zapaljena protestantska crkva. Vjernici su bili nemoćni jer je vatra veoma brzo zahvatila krov te je bilo nemoguće gasiti požar.

Pastor o. Apostle Lucky Eni je u izjavi za medije rekao da je spaljivanje crkve najvjerojatnije rezultat prikrivanja pljačke koju su napravili lopovi. On smatra da su kriminalci otuđili vrjednije predmete iz crkve te su podmetnuli požar koji je brzo obuhvatio instalacije i krov.
Članovi protestantske vjerničke zajednice optužuju i vlasti zbog nedostatka osnovnih sigurnosnih uvjeta na čitavom području te su pozvali državne organe da pojačaju nazočnost u tom dijelu zemlje.
Policija radi na ispitivanju i pronalasku osumnjičenih.
Protestanti u Nigeriji čine oko 37% populacije ili oko 60 milijuna ljudi. Katolika ima oko 20 milijuna i s protestantima čine većinu na jugu zemlje dok je sjever pretežno muslimanski.
Postoji veliki broj protestantskih Crkava u Nigeriji, a među najbrojnijima su evangelici, anglikanci, baptisti te prezbiterijanci. Također, mnoštvo protestantskih sljedbi imaju po milijun ili manje vjernika, pretežno na jugu ili zapadu zemlje.
 

 



Nema komentara:

Objavi komentar