srijeda, 13. studenoga 2019.

Od 2009. u Izraelu oštećeno 50-ak crkava i džamija

Razni židovski ekstremisti devastirali su i spalili više od 50 kršćanskih crkava i muslimanskih džamija od 2009. do 2017.

O ovom problemu otvoreno piše jedino izraelski list Haaretz, koji je u opširnom članku naveo da je za ova zlodjela izdano tek devet optužnica i sedam presuda, dok su „mnogi neriješeni slučajevi pitanje policijskih prioriteta“.
„Štoviše, samo 8 od 53 slučaja su još uvijek pod istragom, dok je ostalih 45 slučajeva zatvoreno“, navodi izraelski list.
Posljednji napad dogodio se početkom rujna, kada je devastirana crkva Sv. Stjepana u samostanu Beit Jamal, u blizini grada Beit Shemesha. Uništena je većina sakralnih predmeta, uključujući prozorske mozaike te kip Djevice Marije. Policija je pokrenula istragu, ali za sada nema osumnjičenih, dok se o motivima može samo nagađati.
Ovo je treći takav napad na isto zdanje. Godine 2013., kroz vrata je bačena zapaljiva bomba, a poruke mržnje ispisane su na zidovima crkve. Prije 18 mjeseci, na obližnjem groblju devastirani su nadgrobni spomenici. U oba slučaja nitko nije osumnjičen niti uhićen.
Serija vandalizama doživjela je vrhunac 2013., kada je otvoreno 11 slučajeva, a pet osoba je osuđeno. Iste godine, policija je postavila poseban odjel za zločine iz mržnje u okruzima. Međutim, jedinica nije donijela neke bitne rezultate.
Pravoslavna crkva u blizini Jeruzalema također je bila metom napada.
Tijekom 2014. i 2015. zabilježeno je po devet napada na kršćanske i islamske objekte, a tri 2016. godine.
Organizacija Tag Meir, koja prati pojavu ovakvih zločina, navodi kako su zabilježena 44 napada na kršćanske i islamske objekte između kraja 2009. te početka 2016.
Tag Mair navodi da većina paleža džamija nikad nije riješena.
Iz organizacije navode kako su riješena samo dva slučaja paleži kršćanskih objekata, od kojih je jedan u blizini Jeruzalema, a drugi u gradu Tabgha, na obali jezera Kinneret.
Zapanjujuća je šutnja i manjak zanimanja zapadnih medija i političara oko ove situacije. Ironično da je u Europi spaljena samo jedna sinagoga, mjesecima bismo bili izloženi medijskoj hajci u kojoj bi vjerojatno čitava Europa bila proglašena „oazom anti-semitizma“.
No, čini se kako u svijetu nametnute „jednakosti“ neki nisu jednaki.


Napad u crkvi u SAD-u

Najmanje jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u oružanom napadu koji je 24. rujna 2017. za vrijeme nedjeljne mise u američkoj državi Tennessee učinio maskirani muškarac porijeklom iz Sudana.

Napad se dogodio u crkvi Burnette Chapel, koja pripada protestantskoj Kristovoj Crkvi, a nalazi se 15 kilometara jugoistočno od središta grada Nashvilla.
Policija je saopćila da je u napadu ubijena jedna žena, a šest osoba ranjeno. Napadač je identificiran kao Emanuel Kidega Samson (25).
Tragedija bi bila veća da prisebni pastoralni suradnik, zajedno s ostalim vjernicima, nije uspio spriječiti napadača da nastavi pucati.
Pravovremenom i hrabrom intervencijom pastoralnog suradnika Roberta Caleba Englea (22) spriječena je veća tragedija jer je, kako je kasnije policija saopćila, napadač imao nekoliko pištolja u automobilu.
U crkvi je bilo 40-ak vjernika u trenutku napada. I sam napadač je bio ranjen te su ga uspjeli zadržati do dolaska policije.
Od šest ranjenih ljudi većina su umirovljenici ili osobe starije od 60 godina. Među ranjenima su pastor Joey Spann i njegova supruga Peggy.
Na konferenciji za novinstvo policijski predstavnik je izrazio čuđenje što je mladi pastoralni suradnik uspio pravovremeno intervenirati i onesposobiti napadača koji se sam ranio u tom procesu. Sam čin zaštite pretežno starijih vjernika nazvan je hrabrim.
Motiv za napad još nije poznat.

Problemi Armenske Crkve u Turskoj

Svećenici Armenske Crkve pozvali su na molitvu svoje vjernike budući da su se susreli s problemom izbora novog patrijarha zbog političkih uplitanja...

Vlada Turske je prepoznala izbor 85. armenskog patrijarha Konstantinopolja kao proces koji trebaju nadzirati državni predstavnici.
Tradicionalni proces izbora novog patrijarha uključuje izbor privremenog crkvenog vijeća koje onda bira svoga poglavara.
Međutim, turske vlasti nisu dale potrebnu dozvolu da se to vijeće sastane i izabere patrijarha. Tim su činom pokazale namjeru da čitav proces uspore i odgode.
Situaciju su dodatno pogoršale podjele u armenskoj zajednici i stalne političke tenzije između Turske i Armenije.
Patrijarh Mesrop II. je teško bolestan i službeno je umirovljen 26. listopada 2016. U međuvremenu njegove pastoralne zadaće obavlja nadbiskup Karekin Bekdjian.
On je 15. ožujka 2017. zamijenio nadbiskupa Arama Ateshyana, generalnog vikara, koji je bio privremeni vođa Armenske Crkve od 2010. kada se Mesrop II. razbolio.
Upravo je ta promjena bila alarmantna za Vladu Turske budući da je nadbiskup Ateshyan imao jake političke veze i prijatelje u turskim političarima.
Današnja Turska ubraja se među najvažnija područja ranog kršćanstva. U državi u kojoj je bilo sjedište Bizanta i Osmanskoga Carstva kršćani su do 20. st. bili manjina, ali koja je predstavljala oko 30 % stanovništva. Njihov broj do danas se smanjio, prema procjenama, na samo 150 000 vjernika. U državi koja ima 75 milijuna stanovnika, muslimana je gotovo 99 %, dok je udio kršćana oko 0,2 %.
Uzroci drastičnog opadanja broja kršćana, između ostalog su i genocid nad Armencima tijekom Prvoga svjetskog rata, zatim grčko-turska razmjena stanovništva u duhu Ugovora iz Lausanne iz 1923., kao i za kršćane već desetljećima štetna vjerska politika.
„Najjaču“ skupinu kršćana i dalje predstavljaju Armenci, s oko 70 000 vjernika. Neki crkveni poglavari smatraju da u Turskoj živi još desetak tisuća takozvanih kripto-Armenaca koji svoje kršćanstvo ne žive javno. Osim toga, brojni Armenci u Turskoj nisu službeno niti evidentirani. Mala armenska katolička zajednica u Istambulu broji tek oko 3 000 vjernika.
Prema podacima vatikasnki ured za statistiku
vatikanskog Ureda za statistiku, u Turskoj ima oko 53 000 katolika. U taj broj uz rimokatolike uvršteni su i unijati (sirijski, kaldejski i armenski katolici). U Turskoj trenutno postoji sedam katoličkih administrativnih jedinica (biskupija ili apostolskih vikarijata), 54 župe i 13 pastoralnih središta. O vjernicima skrbe šestorica biskupa, 58 svećenika, sedmorica redovničke braće, 54 redovnice i dvojica trajnih đakona. Nadalje, u Turskoj djeluje 29 katoličkih odgojno-obrazovnih institucija, kao što su vrtići, osnovne i srednje škole, gimnazije i posebne škole.
U Turskoj je još i oko 18 000 protestanata svih denominacija. Uglavnom su to luteranski, reformirani, metodistički i baptistički kršćani. Uz njih su prisutne i Anglikanska i Prezbiterijalna Crkva, kao i brojne druge Crkve.



Nema komentara:

Objavi komentar