utorak, 19. studenoga 2019.

Što se voli, za to se i redovito moli - XVI. Molitveni dan za Domovinu

Šesnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i 14. hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga upriličeno je, 21. listopada 2017., na ostacima drevnog grada Bobovca. 

 
 
Prema tradiciji, Molitveni dan za Domovinu započeo je okupljanjem hodočasnika kod rijeke Bukovice podno Bobovca nakon čega je formirana procesija na čijem čelu su bili vojnici s barjacima Vatikana, BiH, i hrvatske komponente Oružanih snaga BiH. Uz molitvu i pjesmu krenuli su ka ostacima nekoliko kilometara udaljene utvrde.

Pozdrav biskupa Vukšića

Svečano euharistijsko slavlje na Bobovcu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kard. Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u BiH i mons. Jurom Bogdanom, vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj te uz koncelebraciju 40-ak  svećenika među kojima su bili i vojni kapelani.
Nakon dolaska, a prije početka euharistijskog slavlja, pozdrave vrhbosanskom nadbiskupu i nazočnima političkim predstavnicima uputio je mons. Vukšić.
Na osobit način pozdravio je službenu delegaciju Vojnog ordinarijata iz Hrvatske te slovenske i austrijske vojne izaslanike i svećenike koji su došli zajedno s Hrvatima-katolicima slaviti misu na Bobovcu.

Ne zaboraviti korijenje!

U prigodnoj propovijedi kard. Puljić podsjetio je da su se vjernici i hodočasnici okupili na molitvu za Domovinu ističući da čovjek redovito moli za ono što mu je važno i vrijedno. „Došli smo ovdje da ne zaboravimo svoje korijene i shvatimo kako je ono važno da za njega treba moliti“, kazao je nadbiskup dodajući da je važno gdje se čovjek rodio i rastao. Podsjetio je da se Isus rodio u Betlehemu te rastao u Nazaretu koji je bio njegov zavičaj pa ga je to obilježilo i umro je pod nazivom Nazarećanin.
„Rastući u određenom kraju čovjek je obilježen tim zavičajem, kulturom, mentalitetom, običajima“, rekao je kardinal te spomenuo da, uz čovjekovo ime i prezime, u dokumentima piše rodno mjesto i to ga prati dok je živ.
Istaknuo je da je upravo to čovjekovo korijenje, njegova Domovina.
 „Na ovom povijesnom mjestu molimo da postanemo svjesni sebe i vlastite odgovornosti za odgoj i učenje mladih generacija... Ne smijemo zaboraviti svoju povijest, i to ne zato da bi je koristili kao huškački materijal protiv drugih, nego da ne izbrišemo svoju pamet i da poučimo generacije kako će živjeti i umirati za ono što je sveto i drago, i što je i našim precima bilo vrijedno. Zato ovaj skup ovdje na Bobovcu jest molitveni, ali i skup koji će u nama probuditi svijest, odgovornost, hrabrost i zauzetost“, rekao je kardinal i ukazao na postojanje nesloge i u Crkvi i u narodu te istaknuo da je upravo zato odlučio pokrenuti molitveni pohod na Bobovac.
Zaključio je homiliju riječima da vjera treba prožeti cijelo čovjekovo biće te zahvalio svima što su došli na hodočašće i tako pokazali da nisu zaboravili svoje pretke.
Na kraju mise, generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, zahvalio je zaslužnima za organizaciju, a zamjenik Kazneno-popravnog doma Zenica Ivica Dujmović darovao je biskupu Vukšiću sliku koju su naslikali zatvorenici.
Prije blagoslova svi su zajedno izmolili Molitvu za Domovinu sastavljenu iz Molitve velikog zavjeta.
Pripadnici Oružanih snaga su se pobrinuli za druženje poslije euharistije pored rijeke Bukovice gdje je dijeljen vojnički grah.
Misno slavlje uživo je prenosio Hrvatski radio Bobovac, a preuzimali su Radio Marija i Radio Herceg-Bosna.
Za razliku od prethodnih godina vidljiva je bila veća nazočnost i vjernika iz drugih biskupija u BiH, tako da se može zaključiti kako je Molitveni dan za Domovinu zaživio među Hrvatima-katolicima u cijeloj BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar