utorak, 19. studenoga 2019.

Kršćani: Progonjeni i zaboravljeni?!

Papinska fondacija Kirche in Not – Pomoć Crkvi u potrebi nedavno je objelodanila izvješće o progonu kršćana za razdoblje 2015. – 2017. To izvješće je krajem listopada u Bruxellesu predstavljeno članovima radne grupe Europske pučke stranke za međureligijski dijalog.

Prema podacima ovog izvješća vidljivo je kako je progon kršćana dosegao svoj novi vrhunac. Progon je u najrazornijem stadiju ikada zabilježenom u povijesti čovječanstva. Ne samo da su kršćani najprogonjenija vjerska skupina na svijetu, nego stalno rastući broj progona kršćana obilježava i neke od najgorih, ljudima zamislivih i izvedivih oblika mučenja i usmrćivanja.

13 najgorih država

Nakon saslušanog izvješća zastupnici su istaknuli kako su podaci o progonu kršćana od prije već dobro poznati, ali tek detaljnim izvješćem ove vrste se uviđa koliko su oni zaista razorni. Dubinsko istraživanje provedeno je u 13 zemalja koje su najagresivnije spram kršćana, a to su: Indija, Kina, Sjeverna Koreja, Egipat, Pakistan, Eritreja, Saudijska Arabija, Sudan, Iran, Sirija, Irak, Turska i Nigerija.
Posljedice ovog sustavnog i okrutnog progona sada počinju poprimati svoje prave oblike i izlaze na vidjelo svi užasi progona.
U gotovo svim zemljama koje su predmet ovoga istraživanja podaci su pokazali da je nasilje i ugnjetavanje kršćana u stalnom porastu s jedinom iznimkom koju čini Saudijska Arabija gdje je progon kršćana već u tolikoj mjeri užasan da je teško govoriti o mogućnosti pogoršavanja već očajne situacije.
Prema podacima navedenog izvješća, pitanje Saudijske Arabije posebno je osjetljivo jer postoje dokazi kako ova država, oružjem koje kupuje iz zapadnih zemalja opskrbljuje terorističke skupine, poput Islamske države koja provodi genocid nad kršćanima, na što Zapad zatvara oči iz očitih ekonomskih razloga.
U Iraku je egzodus kršćana toliko ozbiljan da je jedna od najstarijih Crkava na svijetu na putu prema potpunom nestanku u sljedeće tri godine, osim ako ne dođe do dramatičnog poboljšanja situacije.
Ovaj isti egzodus prijeti opstanku kršćanstva u dijelovima Sirije, uključujući Aleppo, koji je prije bio dom jedne od najvećih kršćanskih zajednica na cijelom Bliskom istoku.
Prema navodima ove papinske organizacije, tamo gdje je UN zakazao, u pomoć su uskočile razne kršćanske organizacije i druge institucije te zajedničkim snagama spriječile potpuno istrebljenje kršćanske prisutnosti u Iraku i drugim dijelovima Bliskog istoka.
Inertnost u djelovanju i pomoći u nekim je UN-ovim kampovima išla do te mjere da je, prema izvješću Kirche in Not u potrebi, u jednom od kampova voditelj uvjetovao ulazak i boravak kršćana njihovim prilagođavanjem muslimanskim običajima. Onima koji su to odbili zapriječen je ulazak u kamp.

Vjerski nacionalizam i promjena zakona

Još jedan od razloga pojačanog nasilja i ugnjetavanja kršćana porast je vjerskog nacionalizma koji se bilježi u zemljama poput Indije i Kine. U Indiji, prema primjeru navedenom u izvješću, progon je oštro porastao od uspona na vlast desničarske Hindu nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP) koju je predvodio premijer Narendra Modi u 2014. o čemu je Katolički tjednik već pisao.
Kršćanima se u nekim dijelovima Indije onemogućuje pristup vodi, riži, pšenici, šećeru i drugim namirnicama potrebnim za opstanak ljudi, njihovih obitelji, ali i stada.
U Kini, gdje je predsjednik opisivao kršćanstvo kao „stranu infiltraciju“, povećano je neprijateljstvo prema crkvenim zajednicama. Sve je rezultiralo učestalijim uklanjanjem križeva s crkava i uništavanjem crkvenih zgrada.
Prema izvješću Kirche in Not, najtužnija je možda činjenica da je ova mržnja spram kršćana toliko duboko ukorijenjena u počinitelje ovih monstruoznih djela protiv čovječnosti da se ne zadovoljavaju oduzimanjem dostojanstva i života živima, nego sustavno i na najgori mogući način je usmjerena i protiv oskvrnjivanja grobova te iskapanja kostiju mrtvih kršćana.
Zakoni o blasfemiji koji se koriste kao manipulacijsko oruđe za „zakonski legitiman“ progon kršćana, ali i školski kurikulum koji djecu od malih nogu uči mrziti kršćane primjeri su duboke ukorijenjenosti problema u državama poput Sudana ili Pakistana.

Nema komentara:

Objavi komentar