srijeda, 13. studenoga 2019.

Posveta oltara i sjemenišne crkve Sv. Alojzija Gonzage


U vjernicima ispunjenoj sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage u Travniku, 21. rujna, vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić posvetio je oltar i crkvu koja je u prošlosti bila desakralizirana. Koncelebriralo je 30-ak svećenika među kojima su bili mons. Pavo Jurišić, gučogoranski arhiđakon te preč. Željko Marić, rektor sjemeništa.
 

Svečanost je započela procesijom do oltara, a prije početka sv. mise nazočnima se obratio rektor preč. Marić koji je rekao kako je zajedništvo temelj Crkve. Naglasio je da je posveta oltara milosni i povijesni događaj te iznio podatke o sjemenišnoj crkvi kojoj je 5. svibnja 1885. blagoslovljen temeljni kamen, a 1. svibnja 1886. ju je posvetio sluga Božji dr. Josip Stadler. Napomenuo je kako je od 1944. do 1990. crkva bila desakralizirana budući da su partizani osvojili Travnik, a kasnije su komunističke vlasti od nje napravile skladište i sportsku dvoranu. Potom je progovorio o vremenu vraćanja čitavog zdanja u sklopu kojega se nalazi sjemenišna crkva, a proces, nažalost, još nije završio jer jedan veliki dio koji sada propada nije vraćen.

Simbolika posvete oltara

Na početku mise kard. Puljić je blagoslovio vodu kojom je poškropio nazočne naglasivši da su svi kršćani krštenjem postali hram Božji.
U svojoj je homiliji najprije govorio o različitim nedaćama koje su prošli svećenici u sjemeništu u procesu vraćanja crkvene imovine.
Potom je protumačio važnost posvete oltara naglasivši kako će u oltar biti ugrađene relikvije Sv. Cecilije i Sv. Polikarpa, svetaca čije su relikvije bile u starom oltaru.
„Svetci su putokaz u životu, kako treba živjeti, a moći govore da se vjernik treba držati oltara jer od njega vjera jača“, rekao je kardinal i progovorio o simbolici pet plamičaka na oltaru koji uprisutnjuju Kristove rane.
Također je vjernicima posvijestio važnost mazanja oltara svetim uljem, istim onim kojim su svi vjernici bili pomazani na krštenju te krizmi, a naglasio je da se tim uljem, također, pomazuju svećenici te biskupi za vrijeme posvećenja.
Poslije homilije izmoljene su Litanije svih svetih, pročitana i potpisana povelja koja je zajedno s relikvijama svetaca pohranjena u oltar.
Nakon što je kardinal pomazao oltar krizmom, upaljeno je pet plamičaka, a mons. Jurišić je svijećom upalio vatre na zidovima crkve. Kada je kardinal izrekao posvetnu molitvu, završio je obred.
Na kraju mise svećenici i vjernici otpjevali su himan Tebe Boga hvalimo.

Milosni događaj

Potom se nazočnima ponovno obratio rektor Marić koji je zahvalio svim dosadašnjim rektorima i odgojiteljima u sjemeništu koji su od demokratskih promjena i u teškim uvjetima djelovali u Travniku i obnavljali Nadbiskupijsko sjemenište, kako materijalno tako i duhovno.
Misi posvete nazočili su brojni društveno-politički predstavnici iz Travnika i Središnje Bosne te pravoslavni pop Goran Živković. Euharistiju su animirali članovi školskog zbora pod ravnanjem Vlatke Čabro. Brojne žene su bile u narodnoj nošnji, a čitav događaj je pratilo šest akreditiranih medijskih kuća.
Poslije euharistije upriličeno je druženje ispred crkve i narodno veselje.
Zanimljivo je napomenuti kako su prije mise vjernici, kao i svakog četvrtka, obavljali pobožnost na grobu sluge Božjega Petra Barbarića te molili molitve pred relikvijama Sv. Cecilije i Sv. Polikarpa koje su kasnije ugrađene u oltar. Sjemenišna crkva je i tada bila ispunjena do posljednjeg mjesta.
Na kraju podsjetimo kako Nadbiskupijsko sjemenište Petar Barbarić sljedeće godine obilježava 20 godina ponovnog otvaranja i djelovanja.

Nema komentara:

Objavi komentar