četvrtak, 5. rujna 2019.

XXIII. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, 26. travnja, 2017. upriličen je XXIII. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije na kojemu je sudjelovalo oko 180 dijecezanskih i redovničkih svećenika. Najprije je u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić predslavio misu, a potom je u Svećeničkom domu održano predavanje te predstavljanje različitih izvješća...



Nakon okupljanja svećenika Sabor je započeo, kako i dolikuje, euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda koje je predslavio kard. Puljić u koncelebraciji s provincijalom fra Jozom Marinčićem i nazočnim svećenicima. Na početku mise vrhbosanski nadbiskup je zahvalio svećenicima koji su se odazvali na sudjelovanje ističući da je euharistija najjači izvor svećeničkog zajedništva. Posebno je istaknuo kako će za vrijeme euharistije moliti za subraću te potaknuo nazočne svećenike da otvore srce Božanskom milosrđu i mole za subraću koja su „klonula duhom“.

Euharistija - identitet

U prigodnoj propovijedi nadbiskup je naglasio kako je euharistija najsnažnija molitva iz koje izvire svećenički identitet. Podsjećajući da je Kristovo Uskrsnuće obnovilo svećeničko dostojanstvo, potaknuo je svećenike da o tome razmišljaju, a pogotovo o činjenici da dostojanstvo ne dolazi od dekreta.  
„Dostojanstvo ne dolazi od toga koliko sam pametan ili sposoban. Ono izvire upravo iz Uskrslog Krista koji nas je obdario svetim redom, uključio nas u svoje svećeništvo, i to kao Vrhovni svećenik“, kazao je kardinal dodajući da će se prihvaćajući istinu da je Isus došao za spas duša u svećenicima probuditi žar i istinska revnost u poslanju.
„On je baš izabrao nas da to spasenje koje je donio, prenesemo drugima poput apostola koji su, unatoč prijetnjama, u hramu propovijedali. Htio bih da u nama bude ta hrabra vjera, da se ne damo zavesti ni politikom, ni javnim mnijenjem, ni sekularnim kriterijem, nego istinskim, evanđeoskim kriterijem i da nas zapravo to evanđelje drži“, istaknuo je nadbiskup te ponovio želju da godišnjim skupom svećenici budu ohrabreni živjeti s još više radosnog poleta i s još većim pouzdanjem u Boga.
„Ne gradimo mi budućnost; ona je u Božjim rukama, a mi smo poslani ostvarivati sadašnjost vršeći Božju volju“, kazao je kardinal na kraju.
Misno slavlje pjevanjem je animirao bogoslovni zbor Stjepan Hadrović.

Predavanje o laikatu i izvješća

Poslije mise uslijedio je radni dio susreta u dvorani Svećeničkog doma kojim je predsjedao generalni vikar mons. Luka Tunjić, dok je kancelar preč. Mladen Kalfić bio zapisničar.
Na početku se okupljenima obratio kardinal te govorio o pastoralnom kalendaru i podsjetio na događanja u Vrhbosanskoj nadbiskupi tijekom godine. Istaknuo je neke važnije nadnevke i okupljanja na nivou Biskupske konferencije, nadbiskupije te pojedinih dekanata. Posebno je naglasio potrebu promicanja katoličkog tiska ističući negativnosti da pojedine župe ne primaju ništa od katoličkih tiskovina.
Govorio je i o konkretnim potporama preko Djela Sv. Petra apostola i Papinskog djela Sv. Djetinjstva. Pozvao je na još veću uključenost u aktivnosti Sinode Vrhbosanske nadbiskupije. Podsjetio je i da se tijekom 2017. obilježava 100. obljetnica od početka Gospinih ukazanja u Fatimi te dodao da će mjesna Crkva vrhbosanska biti posvećena Prečistom Srcu Marijinu.
U skladu s pastoralno-liturgijskom godinom u Vrhbosanskoj nadbiskupiji pod naslovom Hod Vrhbosanske Crkve s laicima predavanje na temu Godina laika – uloga i mogućnosti održao je mons. mr. Marko Tomić, sudski vikar, kupreški župnik i dekan Bugojanskog dekanata. Najprije je pojasnio što je mjesna Crkva te kazao da su laici osposobljeni kroz sakramente inicijacije za služenje u Crkvi. Podsjetivši da je župa osnovna stanica crkvene strukture na čelu sa župnikom, istaknuo je važnost supsidijarnosti s ulogama koje proizlaze iz sakramentalnog statusa. Posebno se osvrnuo na važnost djelovanja župnih pastoralnih i župnih ekonomskih vijeća.
Okupljenim svećenicima obratio se i generalni tajnik Sinode Vrhbosanske nadbiskupije dr. vlč. Mario Bernadić te ukratko predstavio sedmi broj Biltena.
Dr. vlč. Šimo Maršić upoznao je nazočne o brojnim inicijativama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. spomenuvši da će na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru, 29. i 30. travnja sudjelovati oko 1 300 mladih iz Vrhbosanske nadbiskupije. Potrebne informacije iznio je i nadbiskupijski ekonom preč. Franjo Tomić.
Susret je završen molitvom i objedom u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa.

Nema komentara:

Objavi komentar