četvrtak, 5. rujna 2019.

Bl. Pietro Bonilli, svećenik


5. siječnja

Bl.  Pietro Bonilli rođen je u Perugi 1841., u obitelji zemljoradnika Sebastiana Bonillija i Marije Allegri. Od malena je pokazao sklonosti ka učenju te su ga roditelji i župa zajedno poslali u osnovnu školu i sjemenište unatoč činjenici kako su si samo rijetki mogli to priuštiti.
Nakon teološkog studija zaređen je za svećenika 1863. Postao je župnikom u župi Trevi gdje je ostao na službi sve do 1897.
Za vrijeme svog pastoralnog djelovanja u ovom mjestu osnovao je godine 1888. posebnu kongregaciju koja je imala zadatak brinuti se o siročićima i beskućnicima. Posebno je skrbio o slijepim i gluhim. Osobno je odškolovao nekoliko mladića koji su kasnije zaređeni za svećenike.
Svoje je neumorno zalaganje institucionalizirao te je 1887. osnovao sirotište.
Nakon mnogo godina služenja u jednoj župi, postao je rektorom katedrale nadbiskupije Spoleto-Norcia. Unatoč toj pastoralnoj dužnosti nije zapustio svoje djelovanje u kongregaciji Sestre Sv. Obitelji od Spoleta koju je osnovao. Ona je rasla i zaprimila papinsko odobrenje 1911. Nekoliko godina poslije Bonilli je i sam ostao slijep što ga je spriječilo u daljnjem pastoralnom angažmanu. Usprkos bolesti umro je u dubokoj starosti 1935.
Red koji je osnovao i dalje živi, ima 60-ak samostana i gotovo 400 redovnica u nekoliko zemalja kao što su Indija, El Salvador, Italija...
Blaženim je proglašen 1988. Sv. Ivan Pavao II. je njegovo uzdizanje na čast oltara obrazložio dugogodišnjim radom za siromašne, bolesne te siročadi, kao i osnivanjem reda koji je iznjedrio stotine duhovnih zvanja.


Nema komentara:

Objavi komentar