petak, 27. rujna 2019.

Haljinići (kod Kaknja): Blagoslov novoizgrađene crkve i posveta oltara


U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Haljinićima kod Kaknja bilo je iznimno svečano u nedjelju 28. svibnja 2017. Za vrijeme pučke mise vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić blagoslovio je novoizgrađenu crkvu i posvetio oltar u koji je ugrađena povelja te moći Bl. Alojzija Stepinca. Za ovu prigodu raseljeni Haljinićani su došli iz različitih dijelova BiH, Hrvatske i Europe, a nazočili su hodočasnici iz nekoliko župa Vrhbosanske nadbiskupije.




Od ranih jutarnjih sati prostor ispred crkve preplavili su vjernici koji su pristizali kako bi svojom nazočnošću uzveličali događaj koju su čekali četiri desetljeća, blagoslov crkve i posvetu oltara u Haljinićima. Lijepa novoizgrađena crkva bila je premala da bi primila sve one koji su je željeli razgledati te se pomoliti u njoj. Kako bi se prekratilo čekanje do početka mise pjevale su se liturgijske i pučke pjesme.

MN/ Predaja ključeva i blagoslov crkve

Službeni dio svečanosti započeo je svečanom procesijom od sakristije do ulaznih vrata u novoj crkvi. Nakon što su kardinal, župnik vlč. Josip Šimunović te 20-ak svećenika- koncelebranata došli do crkvenih vrata pročitani su najbitniji nadnevci iz povijesti župe koja je osnovana 1977.
Župa Haljinići nastala je odvajanjem pojedinih zaseoka od Kraljeve Sutjeske, a vlč. Šimunović je u svome obraćanju podsjetio da temelji nekoć započete crkve na lokalitetu Crkvenjak nikada nisu dovršeni dok se misa slavila u župnoj kući.
"Gradnju crkve pred kojom se sada nalazimo započeli smo 13. svibnja 2015., a blagoslov kamena-temeljca bio je 10. prosinca iste godine. Danas, na 40. obljetnicu župe, posvetit ćemo crkvu i oltar", rekao je župnik te pozvao dvojicu članova župnog pastoralnog vijeća, inače rođake, Marijana i Mijata Mijačevića da predaju kardinalu ključeve crkve.
Nadbiskup je zahvalio te podsjetio kako je crkva mjesto okupljanja zajednice, a onaj koji okuplja tu zajednicu je svećenik s dekretom. Zato je kardinal predao ključeve župniku Šimunoviću koji je potom simbolično otključao novu crkvu u koju su ušli koncelebranti te vjernički puk za koje nije bilo dovoljno mjesta pa su mnogi ostali vani.
Nakon što je započeo euharistijsko slavlje kardinal je poškropio nazočne vjernike i prostor crkve te je tako blagoslovio. Objasnio je razliku između žive Crkve i građevine u kojoj se "izgrađuje" vjera te potaknuo vjernike da budu poslušni Duhu koga su primili za vrijeme blagoslova.

MN/ Oltar je stol Gospodnji

Na početku svoje propovijedi vrhbosanski nadbiskup je povezao evanđeosko čitanje s izgradnjom i blagoslovom crkve. Usporedio je vjernike s hramom Duha Svetoga i podsjetio na dostojanstvo koje treba imati svaki kršćanin.
"Danas kada se posvećuje crkva sve se u njoj također posvećuje. Ne samo ovo zdanje nego i ljudi koji su doprinosili svojim prilozima, koji su neumorno radili na njoj", rekao je između ostaloga kardinal.
Poslije propovijedi uslijedio je svečani čin posvete oltara. Najprije je kancelar nadbiskupije i nekadašnji haljinićki župnik preč. Mladen Kalfić pročitao povelju koja je zajedno s moćima Bl. Stepinca pohranjena u oltar, a potom nadbiskup izmolio posvetnu molitvu i na kraju predao upaljenu svijeću župniku koji je upalio ostale svijeće u prezbiteriju.
Euharistija je završena zahvalom župnika svima koji su pridonijeli izgradnji crkve.
Misno slavlje pjesmom je animirao mješoviti zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.
Nakon svega je upriličeno narodno veselje nadomak crkve.
Usprkos brojnim negativnim događajima koji su se odvijali 1977., za vrijeme osnivanja župe, u koje ne želimo sada ulaziti, mora se reći kako su vjernici blagoslovom crkve i posvetom oltara konačno, nakon 40 godina, dobili bogoštovni prostor kakav i dolikuje.



Nema komentara:

Objavi komentar