petak, 27. rujna 2019.

Sv. Giulia Salzano, redovnica


17. svibnja

Sv. Giulia rođena je u mjestu Santa Maria Capua Vetere u talijanskoj Caserti 1846. kao četvrto od sedmero djece Diega Salzana i Adelaide Valentino. Zanimljivo je napomenuti kako je svetičina majka rođakinja Sv. Alphonsa Maria de' Liguorija.
Budući da joj je otac preminuo kada je imala samo četiri godine, njezina majka ju je morala predati u sirotište jer nije mogla hraniti svu djecu.
Odgojena je i školovana u sirotištu Santa Maria delle Grazie u San Nicoli gdje je ostala sve do 1861. kada se vratila kući i pomagala majci. Za vrijeme boravka u sirotištu, prilikom prve pričesti, dala je osobni zavjet Bogu kako će jednog dana postati redovnica. Nakon povratka kući upisala je školu koju je uspješno završila. Potom je radila kao učiteljica i katehistica. U to vrijeme bila je bliska prijateljica Sv. Caterine Volpicelli.
Godine 1882. počela je ostvarivati djetinji zavjet Bogu. Razmišljala je i o pokretanju novog reda, radije nego priključivanju već postojećem. Čini se kako je njezin život bio obilježen svecima jer joj je u nakani osnivanja zasebnog reda pomogao i Sv. Ludovico od Casorije.
Nakon više godina priprema te čekanja na odobrenje 21. studenoga 1905. utemeljila je red Sestara katehistica od Presvetog Srca Isusova.
Čitav radni vijek prije nego je postala redovnicom bila je uzorna učiteljica i katehistica. Upamćena je po molitvi Blaženoj Djevici Mariji i štovanju Presvetog Srca Isusova. Također je poticala i druge na gorljivu predanost BDM i Srcu Isusovu. I nakon osnivanja reda i dalje je radila u školi.
Umrla je 1929., dan poslije posljednjih priprema za prvu pričest svojih 100 učenika. Njezini ovozemni ostaci položeni su u kuću reda kojeg je utemeljila u Casoriji u blizini Napulja.
Proces za njezino proglašenje blaženom otvoren je 1974. Na čast oltara uzdignuta je 2003. Papa emerit Benedikt XVI. proglasio ju je svetom 2010. zbog njezina predanog rada u školi i katehizaciji te osnivanja reda koji je iznjedrio mnogo duhovnih zvanja.


Nema komentara:

Objavi komentar