petak, 27. rujna 2019.

Sv. Jacinta i Sv. Francisko Marto, Gospini vidjeoci


20. veljače

Francisco Marto (1908. – 1919.) i Jacinta Marto (1910. – 1920.) su brat i sestra, dvoje od troje djece kojima se 1917. ukazala Blažena Djevica Marija u portugalskoj Fatimi.
Budući da je riječ o djeci koja su mlada umrla od španjolske gripe o njima je teško napisati klasičnu biografiju svetaca. Dovoljno je reći da se prije ukazanja brat i sestra ni po čemu nisu isticali. Bili su tek siromašni pastirčići koji nikada nisu išli u školu, ali su zato veoma rano upoznali napore fizičkog posla. Prema izjavama treće vidjelice, njihove rođakinje Lucije, koja je postala redovnicom i doživjela duboku starost, voljeli su općenito životinje, nevine dječje igre te ponašanje koje dolikuje istinskim svecima.
Obitelj Manuela Pedra Marta i Olimpije od Isusa u župi u Fatimi dobili su 1908. sina kojega su devet dana kasnije krstili imenom Franjo. Manuel Pedro (1873. – 1957.) bio je ozbiljan i poznat čovjek u tom kraju, a zvali su ga „ujak Marto“. Majka Olimpija (1870. – 1956.) bila je udana prvi put s bratom majke treće vidjelice Lucije. U prvom braku imala je dvoje, a u drugom sedmero djece.
Prvo dijete koje su dobili Manuel i Olimpija je Franjo. On se razvio u dječaka okrugla lica, živih očiju i dobra zdravlja. Kao i ostali dječaci u selu bio je siromašno obučen u duge hlače i kratki kaputić. Karakter kao da je naslijedio od oca: ljubazan, skroman, šutljiv i miroljubiv. Po naravi nije podnosio galamu.
Dvije godine poslije rodila se djevojčica koju su roditelji krstili imenom Jacinta.
Bila je pametna, poticala je druge ljude na obraćenje Bogu i na molitvu te da ne pričaju loše protiv drugih i da se ne prepuštaju luksuzu.
Brat i sestra, Franjo i Jacinta, boravili su rado u društvu svoje sestrične Lucije, koja je stanovala u susjednoj kući u istom mjestu.
Prije Gospinih ukazanja dječici bila su tri pojavljivanja jednog anđela. Poslije anđela djecu je posjetila Gospa u nekoliko navrata. 
Franjo je samo vidio Mariju, ali nije je čuo, Jacinta je vidjela i čula Mariju, dok je rođakinja Lucija dos Santos, najstarija od njih, i razgovarala s Marijom.
Franjo je imao i posebne objave, mistične milosti najvišeg stupnja. Vidio je viziju strahota pakla. Umro je bez agonije u 11. godini, izuzetno mirno i blago. Jacinti je Gospa rekla unaprijed kada će umrijeti, a četiri dana prije smrti, bila je oslobođena svih boli.
Sv. Ivan Pavao II. proglasio je brata i sestru blaženim 2000., a svečanosti je nazočila i treća vidjelica Lucija.
Svetima ih je proglasio papa Franjo 13. svibnja 2017. za vrijeme svog pastirskog pohoda Fatimi.

Nema komentara:

Objavi komentar