petak, 27. rujna 2019.

Vrhbosanska nadbiskupija: VI. krug sinodskih dekanatskih zasjedanja

Svećenici, redovnici i redovnice, župni, pastoralni i ekonomski vijećnici, vjeroučitelji, katehiste te vjernici-laici iz župa 12 dekanata Vrhbosanske nadbiskupije okupili su se 20. svibnja 2017. na VI. sinodskom dekanatskom zasjedanju.

Prema predviđenom planu i programu ovaj simultani susret na razini dekanata imao je tri dijela: misno slavlje, radni dio s temom Čovjek suradnik Božji te druženje i ručak.
Za Kreševski dekanat susret je upriličen u župi Duha Svetog u Fojnici, a sudjelovali su župnici i 60-ak vijećnika. Budući da je mr. s. Ivanka Mihaljević bila spriječena nazočiti, predavanje je upriličio vlč. Marin Marić, župnik u Deževicama.
Svećenici i laici predstavnici svih 15 župa Derventskog dekanata imali su svoj susret u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Koraću. Pred oko 50 sudionika svoje izlaganje imao je vlč. Mladen Kalfić, kancelar nadbiskupije.
U župi Sv. Ivana Krstitelja na Uzdolu upriličeno je zasjedanje župa Ramskog dekanata. Dr. vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije održao je svoje predavanje pred 30-ak sudionika.
Predstavnici Doborskog dekanata, njih 94, okupili su se u župi Glavosjeka Sv. Ivana Krstitelja u Odžaku, a izlagao je vlč. Josip Vajdner, župnik u Briješću i urednik Katoličkog tjednika.
Za Sarajevski dekanat susret se odvijao u prostorijama Katoličkog bogoslovnog fakulteta i katedralnog župnog ureda, a bilo je 29 sudionika. Budući da je dr. vlč. Šimo Maršić bio spriječen, umjesto njega predavanje je održao vlč. Dražen Kustura, kapelan na Stupu.
Svećenici i vjernici-laici Sutješkog dekanata, njih 40-ak okupili su se u Varešu, gdje je dr. vlč. Zdenko Spajić, župnik u Ilijašu, održao izlaganje.
Predstavnici župa Travničkog dekanata svoj su susret upriličili u travničkom KŠC-u Petar Barbarić. Za 43 sudionika izlaganje je imao dr. fra Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije u Nedžarićima.
Žepački dekanat je u crkvi Sv. Ante u Žepču okupio 75 sudionika, a izlagao je fra Zdravko Anđić, župnik u Zenici.
U KŠC-u Sv. Franjo u Tuzli okupili su se predstavnici župa Tuzlanskog dekanata, njih 52, a prigodno izlaganje imao je dr. vlč. Mario Bernadić, generalni tajnik Sinode.
Za Usorski dekanat susret se odvijao u župi Sivša, a predavanje pred 50 sudionika imao je mons. Luka Tunjić, generalni vikar.
U Brčkom je za 50 sudionika Brčanskog dekanata predavanje imao mr. Igor Žontar, profesor u KŠC-u.
Za predstavnike Šamačkog dekanata susret je upriličen u Orašju. Bilo je 54 sudionika, a predavanje je imala dr. Sanda D. Smoljo, profesorica na KBF-u.
U Bugojanskom dekanatu zasjedanje je, zbog krizmi, prolongirano za 3. lipnja.
Susreti su prošli u dobrom ozračju, a zaključci i izvješća će se naći u sljedećem biltenu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Nema komentara:

Objavi komentar