petak, 10. svibnja 2019.

Bl. Paulina od Isusova srca u agoniji, redovnica

 
9. srpnja

Bl. Paulina je rođena 1865. i na krštenju dobila ime Amabile Lucia Visintainer. Bila je druga kći Antonija Visintainera i Anne Pianezzer. Živjela je u gradu Vigolo Vattaro, koji se tada nalazio u sklopu Austro-Ugarske (danas Italija). Kao i mnoge obitelji toga doba, Visintaineri su bili veoma siromašni što je i bio razlog za njihovu emigraciju u Južnu Ameriku, točnije Brazil.
Amabile je odmalena bila poznata po svojoj darežljivosti i brizi za slabije. Nakon prve pričesti, s 12 godina stupila je aktivnije u život župe, podučavajući mlađe, posjećujući bolesne i čisteći crkvu i kapelice.
Sredinom 1890. Amabila se u suradnji s prijateljem i mjesnim isusovcem počela brinuti o jednoj ženi koja je patila od neizlječive bolesti. Svoje dobročinstvo su obavljali u jednoj doniranoj kući. Nakon što im se pridružila treća prijateljica bilo je jasno kako se taj pokret za pomoć bolesnim mora institucionalizirati.
Budući da je od 1895. sve više mladih žena dolazilo nudeći svoju pomoć, pokrenuta je formalna procedura za registriranje reda koji je nazvan Kongregacijom Malih sestara od Bezgrešnog Začeća, što je i dobilo potvrdu mjesnoga biskupa. Iste godine djevojke su dale svoje zavjete, a Amabila je uzela ime s. Paulina.
Red se brzo širio i rastao te su preuzeli i brigu o bivšim robovima o kojima nitko nije imao skrbiti (Brazil je ropstvo ukinuo tek 1888.).
 Iako je i sama bolovala od dijabetesa, s. Paulina je predano radila na brizi o potrebitima te na širenju reda u čijem je osnivanju sudjelovala.
Njezino zdravlje je velikim dijelom bilo narušeno, a 1930. su joj amputirani prsti te desna ruka, a nekoliko mjeseci pred smrt bila je potpuno slijepa. Umrla je 9. srpnja 1942. strpljivo podnoseći bolesti, a posljednja joj je rečenica bila: „Božja volja je ispunjena.“
Proglašena je blaženom 2002. Sv. Ivan Pavao II. je napomenuo da su razlozi za njezinu kanonizaciju bili osnivanje reda koji je dao toliko duhovnih zvanja te briga o bolesnim i potrebitima, iako je većim dijelom života i sama bila jako bolesna.

Nema komentara:

Objavi komentar