petak, 10. svibnja 2019.

Završetak dominikanskoga jubileja

 
U subotu navečer, 21. siječnja 2017, u bazilici Sv. Ivana Lateranskog papa Franjo slavio je svetu misu koja je bila završni obred Jubileja posvećenoga 800. obljetnici dominikanskoga reda. U prepunoj „Papinoj katedrali“ uz brojne kardinale i biskupe okupio se i veliki broj dominikanaca iz cijeloga svijeta.

Događaj je bio povijesno slavlje koje je na određeni način podsjetilo na 21. siječnja 1217., kada je papinskom bulom, upravo iz Laterana gdje je boravio, papa Honorije III. definitivno potvrdio rađanje, u krilu Katoličke Crkve, reda propovjednika kojega je utemeljio Španjolac Sv. Dominik de Guzmán.

Suprotstavljeni scenariji

Kako je, između ostalog, papa Franjo u svojoj propovijedi rekao, bila je to i posebna prigoda zahvaliti Ocu za djelo koje je pomoglo muškarcima i ženama da ne krivudaju u svjetovnoj površnosti, nego da osjete okus Evanđelja, postajući stvaratelji dobrih djela.
Papa je komentirajući naviještenu Riječ Božju rekao kako u svakomu dobu, danas, kao i u vrijeme Sv. Dominika, a tako i prije 2 000 godina, kada je apostol Pavao pisao učeniku Timoteju, život se odvija između dva ljudska suprotstavljena scenarija – „karnevala svjetovne znatiželje“ i „veličanja Oca kroz dobra djela“. „Pavao upozorava Timoteja da će morati naviještati Evanđelje u prilikama u kojima ljudi traže uvijek nove učitelje, bajke, različite nauke, ideologije. To je 'karneval' svjetovne znatiželje, zavođenja. Zbog toga apostol poučava svojega učenika, rabeći i snažne riječi: insistiraj, upozoravaj, opominji, potiči, bdij, podnosi trpljenje. Danas se taj scenarij razvio i globalizirao zbog zavođenja subjektivističkoga relativizma. Težnja za traženjem novosti, koja je vlastita ljudskom biću, pronalazi idealnu sredinu u društvu izgleda, potrošnje, u kojemu se često stavljaju u uporabu i stare stvari, ali važno je da izgledaju kao nove, privlačne, primamljive. I istina je maskirana, krećemo se u takozvanom 'tekućem društvu', bez stalnih uporišta, neutemeljenom, bez čvrstih i trajnih oslonaca; u kulturi prolaznosti, u kulturi 'upotrijebi i baci'“, istaknuo je poglavar Katoličke Crkve.
 
Dobra djela su odgovor Crkve 
 
U nastavku je naglasio kako postoji i scenarij koji je suprotan „svjetovnom karnevalu“, a o njemu je govorio navodeći riječi iz Matejeva evanđelja – to je veličanje Oca koji je na nebesima. „Od patvoreno slavljeničke površnosti prelazi se na veličanje koje je pravo slavlje  i to zahvaljujući dobrim djelima onih koji su, postajući Isusovi učenici, postali 'sol' i 'svjetlo'. To je Isusov odgovor, i odgovor Crkve; to je čvrsti oslonac u 'tekućoj' sredini: dobra djela koja možemo ostvariti zahvaljujući Kristu i njegovu Svetom Duhu. Jao Crkvi, ili nekoj posvećenoj osobi, ili kongregaciji koja izgubi okus; ne bi više ničemu služila. Tako je bilo sa Sv. Dominikom koji je, pun Kristove svjetlosti i soli, služio Evanđelju riječju i životom. Veličajmo Oca zbog njegova djela, koje je, milošću Duha Svetoga, učinilo da se brojni muškarci i žene ne rasprše u 'karnevalu' svjetovne znatiželje, nego su osjetili okus zdravoga nauka, okus Evanđelja, te su i oni postali svjetlost i sol, stvaratelji dobrih djela“, poručio je na kraju svoje propovijedi papa Franjo.

Dominikanci u svijetu

Podsjetimo, slavlje Jubileja 800. obljetnice Reda propovjednika započelo je još početkom studenoga 2015.
Sv. Dominik je za cilj dominikanske družbe stavio: upoznati istinu i spoznatu istinu priopćavati drugima, a sve u vidu propovijedanja i spasenja duša, što predstavlja i temeljnu zadaću Reda. U svojoj dugoj povijesti Red je dao Crkvi četvoricu papa, 75 kardinala, 262 sveca i blaženika. Danas broje oko 7 000 članova, od čega oko 1 100 braće u formaciji. Nazočni su na svim naseljenim kontinentima, u 95 zemalja, organizirani u 45 provincija, viceprovincija i vikarijata. U dominikanskoj obitelji još djeluje 4 000 koludrica – redovnica kontemplativnog života u više od 300 samostana, 35 000 aktivnih redovnica u svim segmentima društva, i nekoliko desetaka tisuća laika, koji se pozivaju na dominikansku tradiciju i s Redom su čvrsto povezani.

Nema komentara:

Objavi komentar