petak, 10. svibnja 2019.

Redovito godišnje zasjedanje HBK i BK BiH

U zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, pod predsjedanjem mons. Želimira Puljića, nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK, članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH održali su, 23. siječnja 2017.,  devetnaesto po redu redovito godišnje zajedničko zasjedanje. Sudjelovala je većina članova HKB i svi članovi BK BiH...

Susret je započeo molitvom te je nastavljen izlaganjem različitih izvješća. Najprije je sagledan rad o Ravnateljstvu dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu koje je zajednički ured HBK i BK BiH. Nad/biskupi su pohvalili rad ovih tijela i zauzimanje brojnih svećenika, redovnika, redovnica te pastoralnih suradnika i suradnica u naviještanju vjere na hrvatskom jeziku u mnogim zemljama diljem svijeta.

Inozemna pastva

Nakon što su informirani o trenutnom stanju u hrvatskoj inozemnoj pastvi te aktualnim personalnim potrebama u hrvatskim župama, misijama, zajednicama i centrima u inozemstvu, biskupi su dali potrebne smjernice.
Izrazili su zadovoljstvo što hrvatske katoličke zajednice ne zaboravljaju svoj rodni kraj u Hrvatskoj i BiH ili dijelovima onih zemalja gdje Hrvati stoljećima žive te hrabro svjedoče svoju vjeru u Boga i vjernost Katoličkoj Crkvi u zemljama u kojima su pronašli svoj novi dom.
Potom su saslušali izvješće mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa o prošlogodišnjoj akciji Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH što je nastavak akcija bratimljenja kojima su hrvatske biskupije pomagale pojedinim župama u BiH u saniranju ratnih šteta. Također su upoznati da je BK BiH 2016. pokrenula akciju Nedjelje solidarnosti kojom župe s brojnijim vjernicima unutar BiH podupiru župe na kojima je ostao mali broj vjernika i tako jasno pokazuju želju Crkve da opstane i dostojanstveno živi u onim dijelovima BiH, odakle su mnogi prognani. Biskupi su pozvali vjernike na onakvu spremnost pomaganja slabijima i potrebitijima koja je pokazana u teškim danima rata te potaknuli članove svojih biskupijskih zajednica da na tom putu ustraju i u vrijeme mira. Posebno je naglašena potreba međusobne povezanosti na duhovnoj, molitvenoj i svakoj drugoj razini koja doprinosi boljitku Crkve i društva. Potom su članovi HBK i BK BiH razmišljali i o pojedinim zajedničkim liturgijskim pitanjima.

Hrvatski martirologij

Nakon što su saslušali izvješće o radu Komisije HBK i BK BiH za Hrvatski martirologij, biskupi su ponovno izrazili zahvalnost svim članovima ove Komisije za njihovo zauzimanje u vezi s prikupljanjem podataka o žrtvama na području obje konferencije koja, ponajprije, imaju za cilj pronalazak onih osoba koje su dale svoj život iz ljubavi prema vjeri te bi se mogao pokrenuti proces za njihovo proglašenje blaženim.
Zaključeno je da se hrvatskim predstavnicima vlasti prenese očekivanje biskupa u vezi s poduzimanjem nužnih koraka na istraživanju o žrtvama totalitarnih sustava.
Potom su nad/biskupi saslušali i izvješće o radu Vijeća za misije te dali smjernice za daljnju plodnu suradnju na dobro misija i misionara Crkve u Hrvata.
Također su razmijenjena mišljenja i o nekim pitanjima u vezi s vjeronaukom u školi te o mogućnostima zajedničkih akcija na planu ekumenizma i dijaloga.
Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico, pridružio se dijelu zasjedanja te prenio poseban blagoslov i srdačne pozdrave Svetoga Oca. Ističući da zajedničko zasjedanje omogućuje promišljanje o pastoralnim važnim pitanjima i izazovima, kazao je da ovakvi susreti pružaju posebnu mogućnost zajedničkog razmišljanja o trnovitom putu koji proživljava Crkva Božja u BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar