petak, 10. svibnja 2019.

Bl. Victoria Díez Bustos de Molina, laikinja i mučenica

 
Blažena Victoria Bustos de Molina bila je učiteljica u Španjolskoj te članica Terezijanske asocijacije, udruge laika koji žive i promoviraju evanđelje u svakodnevnom životu. Svoju je ljubav i duboku vjeru svjedočila predanim radom u podučavanju djece.
Rođena je 1903. kao jedino dijete Joséa Díeza Morena i Victorije Bustos de Molina.
Svoj učiteljski poziv izabrala je na nagovaranje roditelja, iako je htjela poći u misije. Studije za učitelja završila je 1923. te je odmah dobila posao u Chelesu blizu portugalske granice. Poslije je prešla u pokrajinu Kordobu u gradić Hornachuelos, gdje je ostala do smrti 1936.
U družbu koja njeguje pobožnost Sv. Tereze Avilske stupila je 1928. U suradnji s mjesnim župnikom skupljala je hranu, odjeću i lijekove za siromašne, a osobno je pravila odjeću za djevojčice.
Uhićena je bez ikakvog razloga i samo zato što je bila posvećena katolkinja, 11. kolovoza 1936., nedugo nakon izbijanja Španjolskog građanskog rata odvedena u pritvor. Sljedećeg dana, 12. kolovoza, zajedno s još 17 pritvorenika izvedena je iz prostorija te su se svi zajedno, pod naoružanom pratnjom, uputili na trosatni marš.
Budući da je predosjećala što će se dogoditi tješila je svoje prijatelje da izdrže još malo. One koji bi pali na teškom putu ohrabrivala je da je na kraju tunela velika nagrada. Nakon tri sata skupina je dovedena do napuštenog rudnika gdje su svi strijeljani.
Njezini ovozemaljski ostaci ekshumirani su 1965. Danas se slavi kao almeirska mučenica u skupini s još deset osoba ubijenih u široj regiji grada Almeire, među kojima su dva biskupa, svećenik i sedam posvećene braće.
Sv. Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 10. listopada 1993. zbog njezina predanog rada u školi, župi i sa siromašnima i na kraju njezine svjedočke smrti.





Nema komentara:

Objavi komentar