petak, 10. svibnja 2019.

Bl. Maria Raffaella Cimatti, redovnica



23. lipnja
 

Bl. Maria Raffaela Cimatti rođena je 1861. u selu Celle u provinciji Ravenna u Italiji, kao Santina Cimatti. Otac Giacomo bio je poljoprivrednik, a majka Rosa Pasi švelja. Imala je petero braće od kojih su dvojica stupila u salezijansku družbu. Odmalena je željela poći u redovnički samostan, što je bilo stopirano preranom smrću oca 1882., kada se zajedno s majkom morala brinuti o braći. Nakon što su odgojili braću te ih poslali u škole, mjesni se župnik počeo brinuti o njezinoj majci te je Santina 1889. razmišljala o pozivu. Otišla je u Rim i ušla u jednu družbu sestara (Hospitalke Božjeg milosrđa) koja je radila pri bolnici. Uzela je ime Maria Raffaela te posvetila život pomažući bolesnima i onima u potrebi. Usporedo s redovničkim pozivom studirala je za medicinsku sestru i farmaceuta. Doživotne zavjete položila je 1905. Čitav svoj redovnički vijek pomagala je po bolnicama.
Od 1928. do 1940. služila je kao prioresa samostana u Alatri.
Izbijanjem Drugog svjetskog rata nastavila je svoj poziv liječeći sve vojnike u bolnici. Umrla je nekoliko mjeseci nakon završetka rata 1945.
Pokopana je u bolničkoj kapelici, a kasnije je njezino tijelo preneseno u mjesnu katedralu.
Proces za kanonizacijom krenuo je relativno rano, ni 15 godina poslije njezine smrti.
Blaženom je proglašena 1996. zbog njezina nesebičnog zalaganja u pastoralnom pozivu i brizi o bolesnima o kojima se skrbila čitavog svog redovničkog života.


Nema komentara:

Objavi komentar