petak, 10. svibnja 2019.

Upriličen 57. po redu teološko-pastoralni tjedan

U organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta u zdanju Međubiskupijskog sjemeništa, na zagrebačkoj Šalati od 24. do 26. siječnja 2017. upriličen je 57. po redu teološko-pastoralni tjedan. Središnja tema bila je Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu.

Teološko-pastoralni tjedan otvorio je dekan zagrebačkog KBF-a dr. fra Marijo Cifrak, a potom je uslijedila molitva zaziva Duha Svetoga te pozdravni govori uzvanika. Uz zagrebačkog nadbiskupa metropolitu te velikog kancelara KBF-a Josipa kard. Bozanića, na otvorenju su sudjelovali i vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić, apostolski nuncij u Hrvatskoj, nadbiskup Alessandro D'Errico, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, kao i brojni drugi nad/biskupi i stotine svećenika iz Hrvatske i BiH. Otvaranju su nazočili i mnogi društveno-politički predstavnici te izaslanici različitih institucija u hrvatskom društvu.

Prvog dana upriličena tri predavanja

Uvodno predavanje na temu Podijeljenost u hrvatskom društvu: mogući uzroci i posljedice održao je dr. Željko Tanjić.
Potom je u sjemenišnoj crkvi euharistijsko slavlje predslavio kard. Puljić u koncelebraciji s kard. Bozanićem te 15-ak hrvatskih nad/biskupa. U svojoj je homiliji naglasio da su svećenici ti koji omogućavaju susret čovjeka s Isusom Kristom. „No, da bi drugi u nama mogli prepoznati Krista, potrebno je da se to na nama i vidi, a vidjet će se samo ako smo bliski Isusu, što se najbolje postiže tako da se vrši volja Božja“, rekao je kard. Puljić.
Liturgijsko pjevanje predvodio je Zbor Instituta za crkvenu glazbu Albe Vidaković KBF-a Sveučilišta u Zagrebu.
U popodnevnom dijelu programa održana su dva predavanja. Dr. Cifrak govorio je o  Biblijskim modelima dijaloga i pomirenja, a dr. s. Valerija Kovač o Dijaloškoj bîti vjere (Bog-čovjek-Crkva-svijet), čime je i završio prvi dan teološko-pastoralnog tjedna.

Vjerodostojniji u poslanju

U srijedu, 25. siječnja, prvo predavanje pod nazivom Postkoncilsko dijaloško usmjerenje Crkve (od pape Pavla VI. do pape Franje) izrekao je dr. Edvard Punda. Potom je uslijedilo izlaganje dr. Ante Vučkovića na temu (Ne)jasnoće oko razumijevanja i tumačenja pomirenja u Hrvatskoj.
Nakon toga u sjemenišnoj je crkvi Presvetog Srca Isusova koncelebriranu misu predslavio  šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Na početku homilije podsjetio je kako na blagdan obraćenja Sv. Pavla cijela Crkva zaključuje Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana. Istaknuo je da je svećenik koji je bliži Kristu vjerodostojniji u poslanju i samim tim bliži bratu čovjeku. Ukazujući potom na čin obraćenja Sv. Pavla, naglasio je kako je taj događaj poticaj za razmišljanje o „dijalogu“ koji se u tom trenutku dogodio, to jest kada je Savao postao Pavao.
U popodnevnim satima upriličena su dva predavanja i to dr. Nevena Šimca: Kako odgovoriti na mentalitet razdijeljenosti i podjela u hrvatskom društvu?, te dr. Ivice Raguža: Kako teologija može doprinijeti kulturi dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu?

Plenarna rasprava

Posljednjega dana TPT-a, u četvrtak 26. siječnja, dr. Josip Baloban održao je izlaganje na temu Pastoralni djelatnik u službi dijaloga i pomirenja, dok je o Vjeronauku u školi u službi dijaloga i pomirenja u hrvatskom društvu govorila dr. Ružica Razum. O temi Teološko-socijalni govor Crkve u Hrvatskoj u stvaranju kulture dijaloga i pomirenja nazočnima je govorio dr. Stjepan Baloban.
Potom je upriličena plenarna rasprava na kojoj su sudjelovali svi predavači, a nakon toga je ovogodišnji TPT zatvorio dekan dr. Cifrak.
Teološko-pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za ove teme.
Osim što su nazočili brojnim predavanjima, posjetitelji su i ove godine imali prigodu kupiti nove knjige kršćanskih izdavača, pretplatiti se na katolički tisak ili pak kupiti nabožne predmete, CD-ove s duhovnom glazbom, itd.

Pismo papi Franji

Prema ustaljenoj praksi s otvorenja TPT-a upućena je poruka Rimskom biskupu. „Sveti Oče! Mi, hrvatski biskupi, prezbiteri, đakoni, redovnici i redovnice te vjernici laici iz Hrvatske, BiH, kao i drugih krajeva Europe, okupili smo se na 57. teološko-pastoralnome tjednu što ga u Zagrebu organizira KBF o temi Neophodnost dijaloga i pomirenja u hrvatskome društvu. Dok okupljeni na ovome trodnevnom znanstveno-pastoralnom skupu nastojimo zajedno promišljati o dijalogu i pomirenju u hrvatskome društvu, Sveti Oče, molimo Vaš apostolski blagoslov za naše napore na ovome području“, istaknuto je u pismu koji je potpisao zagrebački nadbiskup.



Nema komentara:

Objavi komentar