petak, 10. svibnja 2019.

Europski katoličko-pravoslavni forum

U glavnom gradu Francuske od 9. do 12. siječnja, u organizaciji Vijeća europskih biskupskih konferencija, upriličen je peti po redu europski katoličko-pravoslavni forum. Na njemu je sudjelovalo 12 predstavnika pravoslavnih Crkava te 12 predstavnika Katoličke Crkve, a nazočilo je i 30 delegata iz više od 20 zemalja... Središnje teme razgovora bile su uloga kršćanstva u današnjem svijetu, ekumenski dijalog te vrijednosti osobe i vjerske slobode... 

Susret je otvoren brojnim pozdravnim govorima te obraćanjem nadbiskupa Ostrogona-Budimpešte, kard. Pétera Erdöa, koji je uz mitropolita sasimskog Genadija i predsjedavao skupom.
„Ugnjetavanje religije i vjerskog iskustva ne može biti rješenje. Ne smije biti negiranja Boga kako bi se izbjeglo napetosti. Naprotiv, sekularizam slabi život društva i jedino što donosi je nesigurnost“, upozorio je nadbiskup Erdö.

Ljubiti Boga i bližnje

U svom se govoru mađarski kardinal posebno usredotočio na vezu između vanjske opasnosti fundamentalizma te individualističkog i konzumerističkog društva. „Tko nas to ugrožava? Tko to ne osjeća potrebu poštivati ljudsku osobu te brinuti o njezinom dostojanstvu?“, upitao je delegate te ih potaknuo da za vrijeme foruma razgovaraju i na tu temu. Naglasio je također da ljudi primjećuju porast želje za radikalnošću i životom koji nije banalan, i to osobito među mladima. "No ova želja ne mora sa sobom nužno donijeti i fundamentalizam te, još manje, mržnju prema drugome, već nas radije dovodi do toga da ljubimo Boga svim srcem svojim i svoga bližnjega kao samoga sebe, kao što je Isus naučavao“, kazao je kardinal Erdö, poželjevši uspjeh petom po redu forumu.
Nakon uvodnih obraćanja visoki predstavnici različitih Crkava razmatrali su pitanje vjerskih sloboda, kao i prijetnje terorizma i fundamentalizma. Susret je bio zatvoren za javnost.

Brojne teme i zajednička izjava

Iako je službeno tema skupa bila Europa u strahu od fundamentalističko-terorističke prijetnje i vrijednost osobe i vjerska sloboda, kao podteme u radnim sesijama razmatrana su i određena značajna pitanja kao što su: Čovjekovo dostojanstvo i vjerska sloboda; Religijska netolerancija, diskriminacija i progon; Fundamentalizam i terorizam te Angažiranje Crkava u odnosu spram konflikata i promocije općeg blagostanja i solidarnosti.
U okviru skupa predavanje je održao i Martin Kugler u ime bečkog Dokumentacionog centra za praćenje netolerancije i diskriminacije kršćana u Europi.
S pravoslavne strane sudjelovali su i ruski mitropolit volokolamski Ilarion i antiohijski mitropolit zapadnoevropski, Ignjatije.
Tijekom zasjedanja upriličene su molitve i to u pariškoj grčkoj pravoslavnoj crkvi Svetog Stefana te večernja u nadaleko poznatoj katedrali Notr Dam.
Na kraju susreta objavljena je zajednička poruka sudionika u kojoj se ističe kako Katolička Crkva i pravoslavne Crkve promiču središnju vrijednost osobe i njezinog digniteta.
"Jedna od osnovnih ljudskih sloboda je religijska sloboda. Vjera uvijek mora biti čin slobodne volje. Ustavi zemalja iz kojih sudionici foruma dolaze imaju slobodu vjerovanja upisanu u same temelje Ustava, međutim, u društvu se često ta sloboda marginalizira i pokušava izbrisati iz javne sfere. Vjerujemo kako Europa treba, više nego ikad, vjeru u Krista. Kršćanstvo je identitet koji ne briše nikakva druga ljudska prava, nego teži ka suradnji u svrhu zajedničkoga dobra", stoji između ostaloga u poruci koja ima 14 stavki koje pokrivaju sve teme o kojima se razgovaralo za vrijeme foruma, a među kojima su i ljudsko dostojanstvo i vjerska sloboda; religijska netolerancija, diskriminacija i progoni te socijalna kohezija i fenomen "straha" od misije Crkve u društvu te proklamacija Isusa Krista kao odgovora na fundamentalizam i terorizam.

Katoličko-pravoslavni forumi

Europski katoličko-pravoslavni forum ustanovljen je 2008. kako bi ispitao ona antropološka, pastoralna i kulturološka pitanja koja su i katolicima i pravoslavcima važna. Pozornost je također usmjerena na moralna i društvena pitanja koja pogađaju kako sadašnje, tako i buduće generacije. Većina članova Foruma su biskupi: deset pravoslavnih i osam katoličkih.
Posljednji katoličko-pravoslavni forum održan je 2014. u Minsku u Bjelorusiji na temu Religija i kulturna raznorodnost. Inače, prvi Europski katoličko-pravoslavni forum upriličen je u Trentu 2008. i stavio je obitelj u središte pozornosti, dok je skup na Rodosu 2010. obrađivao pitanje odnosa Crkve i države, a susret iz 2012. u Lisabonu bio je o gospodarskoj krizi i njezinim posljedicama.

Nema komentara:

Objavi komentar