petak, 10. svibnja 2019.

U Svetoj zemlji sve je manje kršćana

Poznato je kako su u Svetoj zemlji kršćani manjina koja svaki dan biva sve malobrojnija. Kršćani svih denominacija napuštaju Izrael i Palestinske teritorije jer imaju vrlo velikih problema te drugdje traže bolju budućnost za sebe. Do ovog zaključka došla je i delegacija biskupa Koordinacije Sveta zemlja koja svake godine od 15. do 19. siječnja boravi u Svetoj zemlji.

Trinaest biskupa iz Biskupskih konferencija SAD-a, Kanade i Južne Afrike koji čine Koordinaciju Sveta zemlja, zajedno s Vijećem europskih biskupskih konferencija i biskupima Europske zajednice, u izraelskoj je Jaffi sudjelovalo na misi naroda te su potom posjetili kršćane u Izraelu i Palestinskim teritorijima. Osim toga, pohodili su pastoralni centar za selioce u Tel Avivu, Betlehem, Hebron, Istočni Jeruzalem te malu kršćansku zajednicu u Gazi.
Talijansku biskupsku konferenciju zastupao je nadbiskup biskupije Arezzo-Cortona-Sansepolcro, mons. Riccardo Fontana. On je u razgovoru za Radio Vatikan iskazao zadovoljstvo što je ponovo bio u Svetoj zemlji, ali nije krio ni tugu zbog nestanka kršćana... Na upit o situaciji u Svetoj zemlji, rekao je da su kršćani manjina koja svaki dan biva sve manja.
„Kršćani svih obreda, ne samo latinskoga, napuštaju Svetu zemlju jer imaju vrlo velikih problema. Mnogi iseljavaju tražeći drugdje bolju budućnost“, rekao je nadbiskup te se osvrnuo na godišnji posjet biskupa, naglasivši kako Koordinacija Sveta zemlja nema moć odlučivanja.
Na upit kako tumačiti Papin susret s palestinskim predsjednikom Abu Mazenom (Mahmudom Abasom) i ideju palestinskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici, rekao je da je to još jedan korak na putu Papinih prethodnika koji su željeli uspostaviti dodir sa svima, potvrđujući dostojanstvo palestinskoga naroda. „Uvjeren sam da je važno poštovati Božji Izrael“, primijetio je nadbiskup dodajući kako se izraelska Vlada ne poistovjećuje sa židovskom religijom.
„Treba sve podsjećati na opća načela, jer ni u Palestini ne postoji samo jedan identitet. Sa svima treba pregovarati. Ako se ne ustanovi državno predstavništvo, onda se neće postići nikakvo rješenje“, rekao je nadbiskup Fontana i ponovio Papine riječi u kojima poziva da ljudi prestanu činiti zlo jedni drugima.
Nažalost, možemo samo konstatirati da će jednoga dana pitanje palestinske države, kao i njezina razgraničenja s Izraelom, biti riješeno, ali s obzirom na sadašnju tegobnu politiku koju sprovode i Izrael i Palestina, svega će biti, samo kršćana ne.

 
Nogometni klub Real izbrisao križ s grba

Menadžeri španjolskog nogometnog kluba Real odlučili su da za tržište arapskih zemalja puste u promet dresove i ostalu prateću opremu, ali bez križa na vrhu grba ovoga kraljevskog kluba.
Tako je prvak Europe s tvrtkom Marka, distributerom sportske opreme i suvenira iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, potpisao ugovor kojim je precizirano da ova kompanija ima ekskluzivno pravo proizvodnje, distribucije i prodaje Realovih proizvoda za područje UAE-a, Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta, Bahreina i Omana.
Riječ je o muslimanskim zemljama sa strogim normama pa bi grb španjolskog prvaka bio kršenje tamošnjih rigoroznih zakona.
Khaled al-Mheiri, potpredsjednik Marke, potvrdio je da je Real uklonio križ s dresova namijenjenih Bliskom istoku zbog religijskih razloga koji možda mogu uvrijediti tamošnje muslimane.
Ova tragikomična vijest samo je pokazatelj u kakvim uvjetima žive milijuni stranih radnika-kršćana u tim zemljama. I ne samo to, iz ovoga je vidljivo kako će Zapadnjaci „za šaku srebrnjaka“, prodati obraz, vjeru, a možda i konopac za vješanje...


U Nigeriji korištene bebe za terorističke napade

Baš kada smo pomislili kako teroristički umovi nemaju više smisliti ništa groznije, naišli smo na vijest koja to opovrgava. Sredinom siječnja 2017. u nigerijskom gradu Madagali dvije su žene detonirale svoje smrtonosne eksplozivne pojaseve, ubivši pritom i dvije bebe koje su nosile sa sobom te četvero ljudi.
Zahvaljujući upravo tim bebama prošle su stroge vojne punktove jer vojnici nisu ni mogli pomisliti kako će se raznijeti dok drže bebe u naručju.
Inače, žene i djevojke samoubojice su postali veliki trend među teroristima i njihovim simpatizerima, ali korištenje beba je potpuno nova dimenzija zla.


Sklekovi na oltaru

U njemačkom gradu Saarbrückenu  izvjesni „umjetnik“ Alexander Karle (38) je u bazilici Sv. Ivana izveo svoj „umjetnički“ performans.
Preskočivši oltarnu pregradu, Karle se u cipelama popeo na glavni oltar kako bi na njemu radio sklekove. „Performans“ je, naravno, snimio, a snimku pod nazivom Pritisak izvedbe potom objavio na YouTubeu. Želja mu je bila „proučiti povezanost između vjere i potrebe prilagodbe visokim standardima današnjice“.
Nakon što je snimka prikazana u lokalnom umjetničkom centru, uprava Bazilike odlučila je podići tužbu protiv Karlea zbog „oskvrnuća bogoštovnog prostora“.
„Umjetnik“ se nije složio s optužbama. Očekivao je kako će njegov „performans“ izazvati raspravu o materijalizmu u Crkvi i o velikom pritisku da se živi prema njezinim kriterijima.
Nakon izrečene kazne od 1 500 eura zbog „ometanja crkvenih aktivnosti“ i ilegalnog ulaska u ograđeni crkveni prostor, Karle je završio na sudu gdje mu je izrečena dodatna kazna od 700 eura.
Za razliku od španjolskog slučaja gdje su bez posljedica oskrnavljene hostije, njemački suci izgleda imaju senzibiliteta da na vrijeme zaustave „umjetnike“ koji očito nemaju granica u svojim „performansima“. Sličnim umjetnicima, koje smo - poput Olivera Frljića - mogli vidjeti i u Sarajevu, preporučamo da pokušaju nešto takvo u vjerskim objektima nekršćanskih zajednica, pa da vidimo reakcije...

Nema komentara:

Objavi komentar