petak, 10. svibnja 2019.

Sveti Otac u Sikstinskoj kapeli krstio 28-ero djece

Papa Franjo je na blagdan Krštenja Gospodinova, 8. siječnja 2017., u Sikstinskoj kapeli krstio 28-ero djece uposlenika  različitih vatikanskih institucija. Obraćajući se roditeljima u spontanoj i kratkoj propovijedi Papa je rekao kako vjeru treba živjeti, hoditi putem vjere te dati svjedočanstvo vjere.
Sikstinsku je kapelu, koja se nalazi u okviru Vatikanske palače u Rimu, 8. siječnja, ispunio veliki broj vjernika dok je prostorijom, uz orgulje i zbor, odzvanjao plač novorođenih beba, 13 djevojčica i 15 dječaka. U takvom je ambijentu bila čitava misa na blagdan Krštenja Gospodinova na rijeci Jordanu.

Vjera je svjetlo

"Vjera nije nedjeljno recitiranje Vjerovanja, kada odlazimo na misu: nije samo to. Vjera je vjerovanje u ono što je Istina: Bog Otac poslao je svoga Sina i Duha koji nas oživljuje", rekao je papa Bergoglio okupljenim vjernicima, a posebno se obraćajući roditeljima djece koju je krstio. Naglasio je kako je vjera i pouzdanje u Boga - a to je ono čemu djecu trebaju njihovi roditelji naučiti, prvenstveno svojim primjerom, to jest svojim životom.
Nadalje, govoreći o vjeri ustvrdio je kako je ona svjetlo. "U činu krštenja bit će vam dana upaljena svijeća, kao i u prvim danima Crkve. Zbog toga se u ono vrijeme krštenje i nazivalo 'prosvjetljenjem', jer vjera prosvjetljuje srce; čini da se stvari vide u drugom svjetlu", podsjetio je Sveti Otac nazočne roditelje i kumove spominjući kako su oni zatražili vjeru koju će im Crkva dati u krštenju. "Vaš je zadatak činiti da ona raste, da je čuvate kako bi ona postala svjedočanstvo drugima. To je smisao ovog obreda. I to je ono što sam vam htio reći: čuvati vjeru, činiti da ona raste te postane svjedočanstvom drugima", naglasio je Rimski biskup.

Plač je prva propovijed

Budući da su djeca plakala i vrištala, Papa je u šali rekao: „Započeo je koncert, ah?... Djeca plaču, to je zbog toga što se nalaze na mjestu koje ne poznaju; ustali su prije nego obično. Možda jedan započne 'intonaciju', a drugi imitiraju… Neki plaču jednostavno zbog toga što čuju da drugi plaču. Isus je činio isto tako", rekao je Sveti Otac i ustvrdio kako mu je drago misliti da je prva Isusova propovijed u štali bila plač.
Osim o plaču Papa je progovorio i o gladi. "Budući da je obred malo produljen, netko plače jer je gladan: ako je tako, vi ih mame podojite, bez straha, posve normalno. Kao što je Gospa dojila Isusa", istaknuo je papa Franjo ponovno ističući kako su roditelji zatražili vjeru te je sada na njima i kumovima da je čuvaju, čine da raste te da postane svjedočanstvom. Ovo je četvrti put da tijekom svojega papinstva papa Franjo na blagdan Krštenja Gospodinova, kojim završava božićno vrijeme, u Sikstinskoj kapeli predslavi misu, i pritom krsti novorođenčad.  
Međutim, nije to jedini dan kada Papa krsti djecu.
U nedjelju, 15. siječnja, pohodom župi Svete Marije u četvrti Setteville u Guidoniji, na istočnoj periferiji Rima, ponovno započinje niz pastoralnih pohoda rimskim župama koji su bili prekinuti tijekom izvanrednoga Jubileja milosrđa.


Nema komentara:

Objavi komentar