četvrtak, 2. studenoga 2023.

Feministički način proslave Međunarodnoga dana žena

Feministkinje u Argentini, Španjolskoj i Urugvaju obilježile su Međunarodni dan žena 8. ožujka  2019. bacajući bombe od benzina i kamenje na crkve, dok su njihove kolegice ispisivale uvrjedljive grafite na zidovima i oštećivale imovinu.

Za vrijeme marša žena radikalne feministice u Urugvaju nasrnule su na povijesnu župnu crkvu Nuestra Señora del Carmen u Montevideu. Policija je štitila ulaz u crkvu dok su stotine feministkinja bacale kante s bojom na crkveno zdanje i uzvikivale slogane protiv kršćana.

U priopćenju Nadbiskupije Montevidea rečeno je: „Duboko smo ožalošćeni što je, treću godinu zaredom, povorka Međunarodnog dana žena okaljana malom skupinom koja je bacila bombe od boje na crkve.“ U priopćenju se dalje kaže: „Čini se da je u našoj zemlji postao običaj da se napada Crkva, a da se ne branimo, to je postalo 'politički korektno'.“  Iz tamošnje nadbiskupije shvaćaju da je Crkva postala „žrtvenim jarcem“ te da se okrivljuje u velikom broju pitanja, od kojih mnoga nemaju veze s Crkvom, i stoga ističu kako „vandaliziranje crkve ne čini ništa pozitivno ženama“.

U Argentini su radikalne feministice prosvjedovale u Buenos Airesu, kao i u nekim pokrajinama. Prosvjednice koje, između ostaloga, predstavljaju transvestite, transseksualce i prostitutke bacale su kamenje i bombe od benzina pokušavajući zapaliti vatru ispred katedrale u glavnom argentinskom gradu.

Katedrala u Roči, gradu u provinciji Rio Negro, također je napadnuta te su zidovi obojeni i išarani.

U Lujanu, gradu u blizini Buenos Airesa, koji je poznat po hodočašćima katolika, posjetitelje je dočekala slika Djevice Marije u gradskom parku na kojoj se nalazila zelena marama, inače simbol za pobačaj u toj zemlji. Iako je uvrjedljiva slika pronađena na javnom mjestu, argentinsko Tajništvo za ljudska prava i kulturni pluralizam nije smatralo sliku uvrjedljivom za uklanjanje.

Tajništvo za ljudska prava pojasnilo je da je to „umjetničko djelo“ i primjer „slobode izražavanja“. „Sadržaj je isključivo odgovornost autora. Poštujemo umjetnost i slobodu izražavanja, ali ne odobravamo uvrjede ili uvrjede koje mogu utjecati na institucije ili grupe i njihove vjerske vrijednosti“, stoji u poruci tog tajništva, iako se navodi da „sloboda izražavanja ima svoja ograničenja kada je diskriminatorna ili izaziva mržnju ili nasilje“.

U Španjolskoj su se na vanjskim zidovima crkava u Madridu pojavili pro-abortus i antikršćanski grafiti. Nadbiskupija u Madridu osudila je opscene i antikršćanske grafite koji su se pojavljivali na crkvama. Prema službenim procjenama, oko 375 000 prosvjednika ispunilo je ulice u španjolskoj prijestolnici.

Radikalne feministkinje upale su u urede Nadbiskupije Valladolid razbacujući letke i prekidajući konferenciju koja se odvijala.

U Logroñu, povijesnom gradu u pokrajini La Rioja, policija je uklonila zastavu s ulaza u katedralu koja glasi: „Popit ćete krv naših pobačaja.“

Drugdje u Španjolskoj amaterski snimatelj zabilježio kamerom feministkinje koje su napadale djevojku koja je odbila sudjelovati na feminističkom skupu. Djevojku su udarali, tukli i bacali na zemlju.

Ovomu treba dodati i iskustvo iz Sarajeva. Na Međunarodni dan žena skupina, očito feministica ili čega već, uz ostale transparente nosila je i onaj na kojem je pisalo: „Dalje krunice od naše maternice“... premda katolika u glavnom bh. gradu nema ni 5% od ukupnog broja stanovnika.

Čini se kako u radikalnom ljevičarskom narativu više nema ni trunke poštovanja za druge i drugačije kao i za privatnu imovinu. Tužni primjeri iz nekoliko zemalja to i dokazuju.

Nema komentara:

Objavi komentar