četvrtak, 2. studenoga 2023.

Devastirana 800 godina stara bazilika u pariškoj imigrantskoj četvrti

Bazilika stara više od 800 godina u pariškoj četvrti Saint-Denis, nastanjenoj imigrantima, devastirana je sredinom ožujka 2019. Na crkvi su razbijeni prozori, a teško su oštećene i 200 godina stare orgulje.

Vidljiva oštećenja na prozorima i vitrajima odmah su prijavljena, međutim šteta na orguljama je primijećena tek za vrijeme nedjeljne mise kada je trebalo na njima svirati.

Ironično, ista crkva prošle je godine bila metom prosvjeda marksističkih ekstremista i imigranata koji su na taj način prosvjedovali protiv novog zakona za usporavanje ilegalne imigracije.

Područje Saint-Denisa većinski je nastanjeno imigrantima, a u javnosti slovi kao jedna od „no-go zona“.

Podsjetimo, tijekom veljače čak je devet crkava u Francuskoj bilo metama vandalskih napada u samo 11 dana, o čemu smo već pisali. U većini su porušeni kipovi, u nekim su zapaljene i vatre, a u crkvi u Nimesu su čak i fekalije razmazane po zidovima.

Tomu valja dodati i najnoviju paljevinu crkve San-Sulpis iz 19. stoljeća, druge najveće katoličke bogomolje u Parizu, koja se dogodila u nedjelju, 17. ožujka s još uvijek „nepoznatim uzrokom“.

Nema komentara:

Objavi komentar