srijeda, 23. siječnja 2019.

Tri vijesti, tri križna puta

Poznato je da kršćani žive u oko 200 zemalja svijeta i na svim kontinentima. U skoro 50 zemalja preživljavaju određeni vid progona i mučeništva. Kršćanima u Europi danas je skoro nezamislivo, primjerice, špijuniranje vjernika i svećenika, prekidanje misa, pogibija u procesiji, odlazak u zatvor zbog posjedovanja Biblije... Nažalost, takvo stanje realnost je u mnogim zemljama, a kada se tomu pridodaju ratne zone te područja s otvorenim antikršćanskim režimima, situacija je alarmantna. Za ovotjedni prilog donosimo tri vijesti iz 2016. Asianewsa koje s terena, iz triju različitih zemalja, daju blic-presjek i najočitiju sliku patnji kršćana... 
Situacija u Siriji je možda i najopasnija po tamošnju mučeničku kršćansku zajednicu. Dok rat bjesni nesmanjenim intenzitetom već pet godina, dotle raste broj poginulih i protjeranih. Vjerojatno je simbol čitavog rata milijunski grad Alepo na sjeveru Sirije koji je postao nešto kao hrvatski Vukovar ili Sarajevo tijekom devedesetih godina 20. st.

Sirijski najkrvaviji dani - Alepo

Dok se desetci vojski i paravojski te džihadističkih skupina bore za kontrolu toga grada, 16. lipnja ponovno je, po tko zna koji put ove godine, proglašeno primirje. Mrežna stranica Asianews.it navodi kako je jedan od razloga tog poduhvata osuđena na propast pogibija više desetaka civila u samo jednom danu. Inače, primirje se u ovom gradu redovito krši od 27. veljače kada je stupilo na snagu kao dio paketa mirovnih pregovora u Ženevi koji su zapali u ćorsokak.
„Protekla 24 sata (15. lipnja) bila su najkrvavija za ovaj grad u posljednjih pet godina otkako se vode sukobi u zemlji. Izvješća s terena pokazuju kako je u borbama između regularne vojske, potpomognute iranskim, iračkim i ruskim snagama i opozicijskih, uglavnom džihadističkih, postrojbi uz pomoć financijera iz S. Arabije, Katara, Turske i SAD-a, poginulo čak 70 civila. Vladine snage uspjele su preoteti velika područja južno od grada koja su izgubila prethodnih dana. Za to vrijeme zračne snage nastavljaju bombardirati položaje pobunjenika“, stoji u izvješću Asianewsa s naglaskom na činjenicu kako je i za vrijeme obnovljenih sukoba najgore prošla gradska četvrt u kojoj žive kršćani, dok je kurdska četvrt u potpunom okruženju godinama te također trpi velika razaranja. Tako su bombe terorista ponovno počele padati po četvrti Meydan koju pretežno naseljavaju Armenci, tj. potomci onih koji su preživjeli osmanski genocid. Osam dana prije u granatiranju Al Nusre i Ahrar al-Shama u Alepu je poginulo 20 civila. Oni Armenci koji nisu uspjeli pobjeći iz grada sada se nalaze u bezizlaznoj situaciji, a kraja sukobima nema ni na vidiku.
Krhko primirje najvjerojatnije će biti prekršeno te će bombe po civilima, kao odmazda, ponovno padati. Kao što vidimo, kršćani dijele sudbinu svih ostalih građana Sirije, međutim o tomu govore samo specijalizirani mediji. Čini se kako nikoga nije briga, a to su Hrvati osjetili na svojoj koži tijekom 1990-ih.

Jordan: Život među iračkim izbjeglicama

S obzirom na okruženje i za razliku od Sirije, u Jordanu je posve mirno. Međutim, to ne znači da nema problema, naime Jordan je jedna od triju prvih odredišta izbjeglica među kojima ima mnogo kršćana koji bježe iz ratom zahvaćenih Sirije i Iraka.
Jedan od onih koji su svoj život posvetili pomaganju izbjeglica je vlč. Mario Corniole, svećenik i misionar koji je od 2009. u službi Latinskog jeruzalemskog patrijarhata. U svom obraćanju Asianewsu govorio je o vjeri i patnji koju su proživjele kršćanske izbjeglice iz ratom pogođenih zemalja. Veliki je izazov pomoći tim ljudima, ali i saslušati njihove priče.
Radeći s izbjeglicama, postao je osoba s kojom se dijele osobne i skupne tragedije.
„Budući da je vlč. Corniole postao dijelom života izbjeglica o kojima brine, zna mnogo ljudskih priča. Jedna od onih pozitivnih, ali i najsugestivnijih, slučaj je male Marije koja je začeta prije rata u Mosulu (Irak), a njezina majka je morala trudna pobjeći u Erbil (Irački Kurdistan) kada je počelo širenje tzv. Islamske države. Marija je rođena u Amanu u Jordanu, kao izbjeglica, a očekuje je, nadamo se, blistavija budućnost u Australiji", piše Asianews u jednom od svojih izvješća koje opisuje životni put mnogih kršćana.
Nažalost, brojni kršćani nisu bili te sreće, najgore su prošli oni zarobljeni za koje je rodbina morala skupljati otkupnine, te naravno oni mučeni i ubijeni na najgnjusnije načine dok su njihove kuće bile označene znakom N(azarećanin).
Vlč. Mario naglašava da su najveći stresovi kod muškaraca briga za budućnost njihove djece: Mnogi bi i ostali pod vlašću Islamske države, svoji na svome, međutim moraju misliti na najmlađe.
"Došao sam u Jordan pomagati izbjeglicama koje su počele pristizati kako se IDIL počeo širiti. Čuo sam za njihove patnje, ali tek kad sam ih vidio svojim očima, shvatio sam koliko je velik izbjeglički problem, npr. spavanje u pretrpanim sobama te nepostojanje adekvatna toaleta samo su prve stvari koje se primijete, a tu su i životne priče", rekao je vlč. Corniole za medije.
Prema podatcima UN-a, u Jordanu se nalazi 635 000 izbjeglica, dok jordanska Vlada tvrdi da ih ima oko 1.4 milijuna što je 20% ukupne populacije države.
Dopuštenjem kraljevske obitelji, u Jordanu živi i 10 000 kršćanskih izbjeglica što je za sobom povuklo mobiliziranje Caritasa i pastorala izbjeglica. Osim pomoći, Crkva preko vlč. Marija sudjeluje u pokretanju malih obrta što ljudima daje nadu, ali je i pravi odgovor na Jubilej milosrđa u kojemu se nalazi cijela Katolička Crkva.

Vijetnamska policija

Iako smo u našem prilogu o Vijetnamu u rubrici Križnim putem kršćana danas pisali kako se događaju maleni koraci naprijed, stiže nam vijest kako je sredinom lipnja 30 policajaca prekinulo misu koju je predslavio fr Nguyen Van Thanh u crkvi u gradu Muong Khuong blizu kineske granice. Vjernički puk je istjeran, pretučen, a neki su i uhićeni. Nitko ne zna zašto su tretirani kao kriminalci. Svojevrsni je to korak natrag u zemlji gdje se povećava broj novokrštenih.
Nakon prekida slavlja mise svećenik i njegova vjernička zajednica su ponižavani, odgurivani do izlaza te zbijeni ispred crkve. Tukli su i mladiće i djevojke, a od dvoje uhićenih jedno dijete ima samo 14 godina.
"Među policajcima koji su upali na misu bio je dužnosnik, potpredsjednik lokalnog distrikta te druga dva potpredsjednika državnih tijela”, rečeno je u izjavi za Asianews. Neimenovani svjedoci su ustvrdili da ne znaju razloge prebijanja, gušenja, udaranja glavom od zid te brisanja svih podataka s privatnih mobitela. Uhićeni u policiji su morali priznati antidržavno djelovanje i širenje „nereda“ u lokalnoj zajednici. Bolno je i to što su bili podvrgnuti mučenju kako bi potpisali izjavu da više neće ići u lokalnu crkvu (na kraju nisu potpisali).
Komunističke vlasti već dulje vremena u zabačenim krajevima odbijaju dati dozvole za djelovanje crkvenih institucija te svako njihovo okupljanje okarakteriziraju kao ilegalno...
Ukratko, svaka misa i okupljanje su za policijska tijela ove provincije ilegalni, iako u Ustavu zemlje postoje stavke o slobodi vjere. Izgradnja crkvi, čak i na privatnoj ili doniranoj  zemlji, nemoguća je.

Nema komentara:

Objavi komentar