četvrtak, 17. siječnja 2019.

Tomislavgrad: Biti jedno srce i jedna duša za dobro povjerenih vjernika

U župi sv. Mihovila arkanđela, točnije u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića, 16. je lipnja upriličen Treći susret svećenika BiH na kojemu je sudjelovalo oko 250 dijecezanskih i redovničkih prezbitera. Skupu su nazočili svi biskupi u BiH, apostolski nuncij mons. Luigi Pezzuto, provincijali franjevačkih provincija Bosne Srebrene i Hercegovine. Ove godine su skupu nazočili i svećenici iz Kotorske biskupije, ali uglavnom podrijetlom iz BiH. Središnji dio dana bilo je misno slavlje koje je predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.






Nakon okupljanja koje je upriličeno u predivno uređenu dvorištu franjevačkog samostana i ispred monumentalne bazilike, susret je započeo pozdravnim govorom duvanjskog gvardijana fra Ante Pranjića koji je nazočne upoznao s činjenicom da se skup održava  u spomen crkvi hrvatskoga naroda posvećenoj sv. Nikoli Taveliću.
„U blizini smo ilirskog Dalmiona, na prostoru rimskog Delminiuma, u doticaju hrvatskog kraljevskog grada Županjca – Duvna, gdje je uređivana prva hrvatska država: Bijela i Crvena Hrvatska na Prvom hrvatskom saboru 753.“, rekao je gvardijan fra Ante i podsjetio na duboku povijest toga kraja naglasivši kako je tu okrunjen i prvi hrvatski kralj Tomislav prije 11 stoljeća. Istaknuo je i „hodajućeg biskupa“ sv. Venancija koji je 257. postao mučenik negdje u Duvanjskom polju te potom zaželio plodonosan skup.

Upriličena dva izlaganja

Potom je uslijedila procesija i molitva Trećeg časa koju je predvodio predsjednik Vijeća za kler BK-a BiH mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.
Fra Ivan Ivanda, župnik iz Goranaca, nakon molitve je održao konzistentno izlaganje na temu Božjega milosrđa iznoseći pojedine naglaske iz crkvenih dokumenata. U svome poduljem govoru posebno je razradio lik Jone kojega je Bog pozvao da propovijeda u gradu Ninivi. Fra Ivan je po Joninu liku progovorio o svećeniku koji je pozvan propovijedati u današnjem vremenu. Govorio je i o pogubnoj „misli“ koja smatra da će Bog na kraju ipak sve oprostiti i da je milosrđe dar za sve bez ikakvih uvjeta. Osudivši takvo razmišljanje, koje se u uvriježilo čak i među neke teologe, objasnio je istinsko značenje milosrđa, pogotovo u Jubilarnoj godini, te važnost ispunjenja uvjeta i iskrena kajanja.
Ispit svećeničke savjesti predvodio je o. Đani Kordić, iz Karmela sv. Ilije na Zidinama, iz župe Grabovica, koji je posebno potaknuo braću svećenike da ispitaju svoju savjest u duhu poziva na navještaj ljubavi Kristove i služenje ljudima.

Nazočni svećenici, čiji je broj rastao kako se približavalo euharistijsko slavlje, imali su mogućnost za sakrament pomirenja te moljenje krunice. Na raspolaganju su bili misionari milosrđa tako da se može reći kako su se kolege ispovijedale kolegama za vrijeme Jubilarne godine.

Evangeliziran kako bi evangelizirao

Središnji događaj bilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio predsjednik BK-a BiH Vinko kard. Puljić, u zajedništvu s nuncijem Pezzutom i svim biskupima te nazočnim svećenicima.
Vrhbosanski nadbiskup je na početku pročitao poruku Svetoga Oca koju je potpisao državni tajnik kard. Pietro Parolin u kojoj, između ostaloga, stoji: „Sveti Otac papa Franjo je s radošću primio vijest da će se 16. lipnja u Tomislavgradu održati Nacionalni susret svećenika iz čitave BiH, te od srca pozdravlja sve sudionike: časnu braću u biskupstvu, drage svećenike, kao i vjernike koji vas prate svojim molitvama. Nasljednik sv. Petra nas podsjeća kako svećenik djeluje kao svjedok božanske ljubavi upravo zbog toga što je on sam istodobno znak i sredstvo susreta s Kristom.“
Za vrijeme mise prigodnu propovijed uputio je vojni biskup u BiH mons. Vukšić koji je na početku zahvalio Bogu za milosni događaj susreta svećenika, te naglasio potrebu molitve kako bi biskupi i svećenici mogli stalno duhovno rasti. „Budući da se nalazimo u Godini milosrđa, koju živi cijela Katolička Crkva i svaki njezin član kao priliku za svoju duhovnu i pastoralnu obnovu, učinilo se prikladnim danas zajedno razmišljati o tomu da je svećenik, po svojoj službi, svjedok i posrednik Božjega milosrđa radi posvećenja i spasenja ljudi! To je svećenikovo poslanje i svrha koja bitno obilježava njegovo zvanje“, kazao je, između ostaloga, propovjednik i posebno naglasio kako u svojoj službi svećenici nastavljaju onu Kristovu po kojoj posreduju Božje milosrđe ljudima.
„To čine, kao navjestitelji Riječi Božje, prvenstveno po naviještanju najvećega djela milosrđa koje je Bog iskazao po utjelovljenju i uskrsnuću Isusa Krista. Vrše to i kao poslužitelji sakramenata, a osobito ispovijedi i euharistije te kao odgojitelji. Odnosno, u mjeri u kojoj se suobličuje Kristu, svećenik postaje autentičan svjedok Božjega milosrđa“, kazao je, između ostaloga, biskup Vukšić ističući da je svećenik evangeliziran da bi evangelizirao.
Nakon što je izmoljeno Vjerovanje, upriličena je obnova svećeničkih obećanja u kojoj su nazočni svećenici, njih oko 250, odgovarali zajedno na pet pitanja predvoditelja misnog slavlja te tako obnovili svoje zavjete.

Obraćanje mons. Pezzuta i zahvala dr. Perića

Prigodnu riječ na kraju mise uputio je apostolski nuncij mons. Pezzuto, a u ime Mostarsko-duvanjske biskupije, na čijem teritoriju je održan susret, riječ zahvale uputio je domaćin susreta biskup Perić. Istaknuo je da su ovakvi susreti pokazatelj da svećenici mogu biti jedno srce i jedna duša na vlastito dobro i na dobro vjernika koji su povjereni njihovoj pastoralnoj skrbi. Posebnu zahvalnost uputio je nunciju Pezzutu za poruku Svetoga Oca i za upućene riječi. Zahvalio je i svim okupljenim biskupima i svećenicima različitih službi kao i Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu gdje je održan susret te potom pročitao neke statističke podatke u odnosu na susret od prije tri godine.
Liturgijsko pjevanje animirao je bogoslovski zbor Franjevačke teologije iz Sarajeva Fra Nenad Dujić pod ravnanjem fra Emanuela Josića. Liturgijska asistencija bila je sastavljena od bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater.
Nakon mise uslijedilo je razgledanje muzeja i galerije franjevačkog samostana te druženje.

Susreti svećenika

Ovakvi susreti svećenika održavaju se svake tri godine. Prvi je održan na Kupresu 2010., a drugi u Livnu 2013. Obično se, osim obnavljanja poznanstava i susreta sa starim prijateljima, svećenici tada upoznaju s temeljitijim statističkim podatcima koji za 2016. kažu: ukupan broj svećenika, dijecezanskih i redovničkih, koji danas žive i djeluju na teritoriju BiH je 592 te 6 grkokatoličkih svećenika. Od posljednjeg susreta prije tri godine preminulo je ukupno 47 svećenika, a zaređeno 48 novih.

Nema komentara:

Objavi komentar