srijeda, 23. siječnja 2019.

Otvoreno zdanje Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

U sarajevskom naselju Otoka, 25. lipnja 2016., upriličeno je svečano otvaranje zgrade Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. Najprije je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u nazočnosti vlč. dr. Šime Maršića, ravnatelja Centra, presjekao vrpcu nakon čega je u sportskoj dvorani Renovabis upriličena prigodni program. Potom je kardinal predslavio euharistiju nakon koje je u kapelicu Centra položio relikvije sv. Ivana Pavla II. U večernjim satima upriličen je domjenak za sudionike, vatromet te koncert za oko 600 mladih.






 

Svečanim presijecanjem vrpce koje je učinio kard. Puljić otvorena je zgrada Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, inače jedinstvena u čitavoj regiji. Za vrijeme svečanog čina vrhbosanski nadbiskup je naglasio kako je sve počelo u jednoj maloj kućici kao ideja, a uz pomoć velikog broja donatora i prijatelja centra pristupilo se izgradnji.
„Postupno gradeći ovo zdanje kako su pristizale donacije završeni dijelovi Centra su odmah počinjali služiti svojoj svrsi. Zato su prošle godine 6. lipnja, Centar, njegovi djelatnici i mladi imali prigodu susresti se s papom Franjom za vrijeme njegova pohoda BiH“, rekao je kard. Puljić nazočnim medijskim djelatnicima te naglasio multifunkcionalnost zdanja čija je prvenstvena zadaća pastoral i formacija mladih.

Svečanost u dvorani Renovabis

Akademiju i prigodni program u sportskoj dvorani Renovabis  u kojoj se okupilo oko 650 gostiju vodili su djelatnik Centra Josip Milanović i novinarka Radio Marije BiH Daniela Vidović. Oni su najprije pročitali dio poruke koju je Sveti Otac uputio mladima za vrijeme svoga pohoda te naglasili kako je Centar nakon pet godina izgradnje spreman ponuditi sadržajan program mladima Sarajeva i čitave BiH. Potom su na zanimljiv način objasnili početke nastajanja ideje, procesa izgradnje te konačnog završetka.
Nazočnima se zatim obratio kard. Puljić te prenio poruku pape Franje koji je s radošću primio vijest o završetku izgradnje Centra. Sveti Otac naglasio je kako su mladi nada i budućnost Crkve i čitave države te ohrabrio nazočne da nastave raditi na zajedničkim projektima ne zaboravljajući pomaganje najpotrebnijim. Nakon što je pročitao Papinu poruku vrhbosanski nadbiskup je govorio o začetcima ideje te postupnoj realizaciji. Naglasio je kako je uvijek rado dolazio posjećivati gradilište prateći napredak.
„Danas se zaokružuje jedna cjelina. Otvaramo višenamjensko zdanje koje će služiti mladima grada i države. Iskreno želim zahvaliti Bogu, dobročiniteljima, izvođačima radova, dr. Šimi i njegovim suradnicima koji su doveli do današnjeg svečanog čina“, rekao je kard. Puljić naglašavajući da počinje novi dan te da treba još jače raditi kako bi se ispunio smisao ovoga Centra.
Skupu se obratio i ravnatelj Maršić koji je izazvao najglasniji pljesak nazočnih mladih. „Pozdravljam sve nazočne u našoj kući, novoizgrađenoj zgradi. Zahvaljujem dragom Bogu, kard. Puljiću, kolegama svećenicima, donatorima i svima onima koji su sudjelovali u izgradnji ovoga velikog projekta. Svi ste vi sebe ugradili u ovaj Centar. Želim da se svi oni koji budu dolazili u ovaj centar osjećaju kao kod kuće. Molimo zaštitnika našega centra i ljubitelja mladih sv. Ivana Pavla II. da nam da snage u daljnjem radu“, rekao je u svome obraćanju dr. Maršić.
Potom su nazočne pozdravili apostolski nuncij mons. Luigi Pezzuto, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te predstavnici Renovabisa.
Za vrijeme svečane akademije program je obogatio i nastup plesne skupine predvođene Josipom Milanovićem i Sandrom Bjelan Guska, a donatorima, svećenicima koji su pomagali izgradnju te predstavnicima različitih institucija koje su poduprle projekt darovane su zahvalnice i radnički radnički šljemovi s prigodnim porukama...

Relikvije sv. Ivana Pavla II.

Nakon svečane akademije u istoj dvorani upriličeno je sv. misno slavlje koje je predslavio kard. Puljić. Na početku je ravnatelj Centra nazočnima naglasio kako su posredstvom organizacije Kirche in Not od nadbiskupa Lavova mons. Mieczysława Mokrzyckog dobili relikvije sv. Ivana Pavla. U poruci mons. Mokrzyckog između ostalog stoji poziv neka blizina pape Wojtyle uvijek poziva na svet život, ispovijed, pričest i svakodnevnu molitvu kako u crkvi tako i kući.
Svoju jezgrovitu homiliju vrhbosanski nadbiskup uputio je mladima. Najprije je govorio o milosrđu, ljubavi i molitvi želeći u mladima probuditi svijest da je svaki čovjek ljubljen, jer je iz ljubavi stvoren. „Ako čovjek prepozna da je voljeno biće onda to iskustvo želi podijeliti s drugima. Onaj tko nikada nije osjetio ljubav nije sposoban voljeti. Zato je bitno spoznati da nas je Otac nebeski zagrlio kad nam preko svećenika daje odrješenje. On se neće umoriti praštajući, kako kaže papa Franjo, nego se mi umaramo tražeći oproštenje“, istaknuo je kard. Puljić i dodao da, nažalost, vrlo često ljudi zaborave na tu stvarnost koju su dobili po krštenju i oproštenju grijeha te se prepuštaju  ovozemaljskim vrednotama koje često Boga guraju u stranu, a promoviraju negativne stvari.
Pred kraj mise upriličena je razmjena darova s predstavnicima donatora iz Njemačke te su pročitane poruke njemačkih biskupa mladima u BiH.
Misno slavlje animirali su glazbeni sastavi iz Sarajeva VIS Jukić, VIS Emanuel, bend Emaus i bend BisSAnto.
Nakon sv. mise upriličeno je polaganje relikvija sv. Ivana Pavla II. u oltar kapelice Centra. Potom je uslijedio domjenak za sudionike, vatromet te koncert za oko 600 mladih.

Važnost novoga Centra

Podsjetimo, prije deset godina skupina mladih uz potporu dr. Maršića, ravnatelja NCM-a na adresi Gatačka 18, u sarajevskom naselju Otoka željela je za svoje aktivnosti imati zdanje koja će ponuditi bogat i sadržajan program mladeži. Zahvaljujući novčanoj potpori donatora i prijatelja iz mnogih zemalja svijeta, ali i svesrdnoj podršci župnika iz Vrhbosanske nadbiskupije, danas prostor krasi zgrada NCM Ivan Pavao II. na osam etaža i 3 500 m2. Uredski prostor, konferencijske dvorane, sportska, plesna i glazbena dvorana, restoran, kafić, vrtić, knjižnica, kapelica i smještajni kapacitet za 50-ak osoba, samo su dio bogate ponude NCM-a Ivan Pavao II. koji je po svome izgledu i ponudi jedinstven u regiji. Riječ je o završetku monumentalnog projekta za mlade jeste i novi početak Centra u ostvarivanja njegove temeljne misije: formacije mladih, promoviranju susreta i zajedništva.

Nema komentara:

Objavi komentar