petak, 5. siječnja 2024.

Objava na Facebooku potaknula nasilje protiv kršćana

Navečer 10. lipnja 2019. rulja muslimanskih ekstremista napala je kršćane u gornjoegipatskom selu Ishnin, i to u vrijeme islamskog poziva na molitvu. Iskra za početak napada bio je internetski članak na Facebooku koji je uvrijedio lokalnog muslimanskog vjerskog vođu.

Facebook članak je napravio Fadi Yousef Tildri koji je brzo obrisao poruku i objavio izjavu u kojoj je objasnio da je račun hakiran. To, međutim, nije ublažilo napetost te se gomila okupila i nasilno ušla u Yousefovu kuću uništavajući pokućstvo. Također su napali domove dvoje njegovih rođaka.

Upravitelj mjesne škole izjavio je za organizaciju International Christian Concern (ICC): "Ekstremisti su išli selom govoreći: 'Nema Boga osim Allaha.' Bili smo jako uplašeni u to vrijeme. Otkazali smo tržni dan nakon incidenta i nismo izlazili iz domova nekoliko dana.“

Yousefov poznanik je podijelio svoje razmišljanje s novinarima ICC-ja: „On je dobar i pristojan dječak. Radi kao asistent ljekarnika u Kairu. Sada je situacija stabilna i policija vrši ophodnju cijelim selom.“

Iako policija istražuje incident, mnogi mještani nisu iznenađeni da su napetosti tako brzo eskalirale. „Ovo je selo puno članova Muslimanskog bratstva“, objasnila je jedna kršćanka i dodala kako je sigurna da bi bilo mrtvih da policija nije intervenirala.

Nažalost, policija je kasnije uhitila Yousefa i njegova brata.

Okolnosti ovog incidenta podsjećaju na sličan napad koji se dogodio u srpnju prošle godine u gornjoegipatskom selu Minbal. U tom slučaju rulja se također okupila kao odgovor na internetski članak na Facebooku. Vlasnik računa Abd Adel Bebawy osuđen je na tri godine zatvora zbog optužbi za bogohuljenje, dok rulja nije bila odgovorna za nasilje niti štetu koju su napravili.

 

Antikršćanska izborna retorika u Istambulu

Grad Istambul se priprema za gradonačelničku političku utrku zakazanu za 23. lipnja 2019. Oporbeni kandidat Ekrem İmamoğlu pobijedio je u utrci u ožujku prošle godine, što se smatralo sramotom za stranku AK-a koju vodi Erdogana.

U međuvremenu stranka AK-a značajno je povećala svoju antikršćansku retoriku uoči novih izbora kao dio svoje kampanje.

Najčešća antikršćanska taktika koju koristi stranka AK je širenje propagande koja naziva İmamoğlua grčkim kršćaninom.

Ova strategija dotiče dvije naracije. Prvo, to potvrđuje kulturnu pretpostavku da su svi kršćani stranci i da pripadaju zemljama koje su povijesno imale teške odnose s Turskom. Drugo, to potvrđuje uvjerenje da su pravi Turci samo muslimani.

Važno je napomenuti da İmamoğlu nije ni Grk ni kršćanin.

Također je važno prisjetiti se duge povijesti genocida nad grčkim kršćanima u Turskoj. Genocid nikada nije priznat u Turskoj, koji umjesto toga stalno pronalazi nove načine da opravda ubojstvo, prema nekim procjenama i do 750 000 kršćana u vrijeme raspada Osmanskog carstva početkom 20.st.

 

Kršćani se plaše novog mandata hinduističkih nacionalista

Nacionalni izbori u Indiji 2019. završeni su još jednom velikom pobjedom premijera Narendre Modija i stranke Bharatiya Janata (BJP). Za mnoge indijske kršćane izborni rezultati bili su i razočaranje i uzrok za strah jer su se, kao i druge vjerske manjine, nadali promjeni vlasti.

Ponajprije zbog hinduističkog nacionalizma i retorike religiozne podjele koju je BJP iskoristio za političku dobit i koja je rezultirala sve većom razinom vjerske netrpeljivosti.

Ipak, iako su rezultati razočaravajući, kršćani i dalje vjeruju u bolju budućnost.

Članovi međunarodne organizacije International Christian Concern (ICC) razgovarali su s nekoliko kršćanskih vođa diljem Indije glede rezultata izbora kako bi saznali njihovu reakciju na ponovni izbor BJP-a.

„Kad je objavljen raspored izbora, organizirali smo molitveni lanac u svih 4 000 crkava koje su pod mojim nadzorom“, rekao je dr. Paul R.T. Maran, biskup Indijske nacionalne apostolske dijeceze, naglašavajući da su se molili za promjene.

„Pitanje broj jedan ostaje sigurnost za kršćane“, objasnio je dr. Maran ICC-ju.

„Crkva u Indiji mora ovisiti o Svetom Duhu za snagu da izdrži progonstvo. Moramo također koristiti zakone zemlje za zagovaranje pravde iskorišćujući prava koja nam Ustav daje bez obzira na vjerski identitet“, kazao je dr. Maran i nastavio poticati kršćane da svojim životom pokažu poruku evanđelja bez obzira na protivljenje svojih sugrađana.

„Iskreno sam se nadao drugačijem ishodu jer bi se naše okolnosti, kao manjine, poboljšale pod drugom vladom“, rekao je pastor Ram Chandar i dodao da sada nemaju drugu mogućnost do suočiti se sa stvarnošću.

Inače, dok je predizborna kampanja bila u jeku, pastora Chandara za vrijeme bogoslužja na Uskrs pretukli su hindu radikali. Nakon napada policija je njega i njegova brata zatvorila i pod lažnom optužbom za „prisilne konverzije“.

Razmišljajući o tome što reizbor BJP-a znači za njegovu trenutnu situaciju, pastor Chandar je kazao: „Najgora stvar koja se može dogoditi je zastrašivanje, premlaćivanje i zatvaranje. Međutim, to nije dovoljno da prestanemo slijediti Isusa.“

U Biharu, indijskoj državi u kojoj su BJP i njihovi saveznici pobijedili, živi i djeluje pastor Jacob Mani. Reagirajući na vijest o pobjedi BJP-a, pastor Mani je rekao: „Pred nama je vrlo težak put. Kršćanska zajednica je definitivno duboko razočarana rezultatima. Ne možemo pobjeći od pritisaka i prijetnji, moramo pronaći načine da se prilagodimo i preživimo.“

„Postio sam tri dana i molio se za rezultate izbora“, naglasio je pastor i dodao: „Bilo je mnogo molitvenih pokreta diljem zemlje za izbore. Sve što mogu sada reći je da znam da Bog ima kontrolu. On će nas odvesti u budućnost. Sve su Crkve, uključujući i onu koju vodim, pod prijetnjom, ali samo će vrijeme otkriti našu budućnost. Mi vjerujemo u Boga i molimo za Njegovu zaštitu.“

Iako postoji razlog za brigu indijskih kršćana, nije sve tako crno. Osim razočaranja i straha mnogi indijski kršćani žive od uvjerenja da Bog još uvijek vodi povijest ljudskoga roda.

Nema komentara:

Objavi komentar