utorak, 30. siječnja 2024.

Razgvor Trump Khan...nema priče o vjerskim slobodama

Američki predsjednik Donald Trump je na susretu s pakistanskim premijerom Imranom Khanom u ljeto 2019. razgovarao o različitim temama. Mnogi se nadaju da će se progon vjerskih manjina i stanje vjerskih sloboda popraviti nakon ovog bilateralnog susreta.

Sastanak je upriličen nekoliko dana nakon zaključenja drugog godišnjeg izvješća američkog State Departmenta o unaprjeđenju vjerske slobode u svijetu, tijekom kojeg se razgovaralo o stanju vjerskih sloboda u Pakistanu i progonu vjerskih manjina u toj zemlji.

Pakistan je za mnoge međunarodne promatrače jedan od najgorih kršitelja vjerskih sloboda na svijetu. Zapravo, američki State Department imenovao ga je „zemljom posebne zabrinutosti“ zbog tamošnjih sustavnih, trajnih, oštrih kršenja slobode vjere.

Open Doors, skupina promatrača progona, smjestila je Pakistan na peto mjesto najgorih zemalja za kršćane u svijetu.

Iako su ove ocjene privukle međunarodnu pozornost u vezi s pitanjem slobode vjere u Pakistanu, tamošnji kršćani nastavili su doživljavati „ekstremne razine progona“ tijekom prvih šest mjeseci 2019. Posebice se ističu nasilje nad ženama te lažne optužbe za blasfemiju.

Nasilje nad ženama

U posljednjih šest mjeseci International Christian Concern (Međunarodna kršćanska zabrinutost) – ICC dokumentirao je 28 slučajeva religiozno motivirana nasilja nad kršćanskim ženama, uključujući otmice, silovanja, mučenja i prisilno obraćenje, sedam optužbi za bogohuljenje, četiri slučaja ubojstva i pet slučajeva vjerske netrpeljivosti.

Također, žene iz pakistanskih vjerskih manjinskih zajednica, uključujući hinduse, izvijestile su o porastu vjersko motivirana nasilja i broju slučajeva prisilna prelaska na islam. Mlade žene i djevojke iz manjinskih zajednica „ciljano su otimane, silovane te prisiljavane na brak, pored toga što su na silu preobraćene na islam“.

Među 28 dokumentiranih žrtava je i Saima Iqbal, kršćanka, majka troje djece iz Rawalpindija. Ona je 25. veljače oteta i nasilno preobraćena na islam na periferiji Islamabada. To je učinio izvjesni Muhammad Khalid Sati. Kad je Saimin suprug Naveed Iqbal obaviješten o otmici, odmah je otišao u policiju gdje mu nisu puno pomogli. Nakon desetak dana istrage policija je napokon pronašla Saimu. Međutim, umjesto da pomogne otetoj ženi, policija je obavijestila Naveeda da je „prešla na islam i udala se za optuženog“.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da oslobodi suprugu, Naveed se izravno obratio pakistanskom premijeru putem Facebook videa koji je postao mnogo gledan. Zahvaljujući viralnom izvješćivanju o Saiminu slučaju, oslobođena je i vraćena suprugu i djeci u ožujku.

Prema studiji iz 2014. Pokreta za solidarnost i mir iz Pakistana, čak tisuću manjinskih žena i djevojčica biva oteto, silovano i primorano na prelazak na islam svake godine. Žrtve uglavnom dolaze iz pakistanske hinduističke i kršćanske zajednice.

Navodi za bogohuljenje

Lažne optužbe za bogohuljenje i nasilje koje često slijede također nastavljaju utjecati na živote pakistanskih kršćana. U prvih šest mjeseci 2019. dokumentirano je sedam kršćana koji su lažno optuženi za počinjenje bogohuljenja protiv islama.

U to su uključene i četiri kršćanske žene iz kvarta Farooq-e-Azam u Karačiju u Pakistanu, koje su 19. veljače lažno optužene za „oskvrnjivanje Kur'ana“. Kad su se vijesti o lažnoj optužbi proširile, rulja bijesnih muslimana napala je prvenstveno kršćansko susjedstvo, što je dovelo do raseljavanja oko 200 kršćanskih obitelji.

Prema lokalnom očevidu Aslama Masiha, „Samina Raiz optužila je Sunainu Amjadu, 22 godine, Sophiju Amjad, 18 godina, Sonehu Amjad, 14 godina, i Sophiju Qamar, 30 godina, za oskvrnjivanje časnog Kur'ana. Tvrdila je da su ukrali primjerak Kur'ana i uništili ga potapajući ga u 'bazen prljave vode'.“

„Nakon što je policija istražila, otkriveno je da je Samina Raiz posudila primjerak Kur'ana od Khalida Khana, obližnjeg prodavača. Kad je stigla kući, bacila je muslimansku svetu knjigu u vodenu kadu u zahodu te namjerno optužila kršćanske žene da su oskvrnule Kur'an“, rekao je za ICC Aslam Masih te dodao da je Raiz kasnije priznala orkestriranje incidenta. Samina i njezin suprug Fayaz uhićeni su.

Poznato je da su lažne optužbe za bogohuljenje često motivirane vjerskom mržnjom ili pokušajima da se riješe osobne svađe ili novčani problemi. Prema kasnijim izvješćima, Raiz je optužila četiri kršćanske žene jer su rođaci njezina kršćanskog stanodavca koji je nedavno zatražio da ona i suprug napuste njegovu kuću.

Ovi primjeri predstavljaju samo mali dio slučajeva progona koje je pakistanska kršćanska zajednica doživjela u prvih šest mjeseci 2019. Pored ovih neposrednih slučajeva progona, pakistanski kršćani diljem zemlje također se suočavaju sa svakodnevnom diskriminacijom zbog svoje vjere.

Ako se što ne promijeni, stanje vjerskih sloboda u Pakistanu i dalje će biti među najgorim na svijetu.

Nema komentara:

Objavi komentar