ponedjeljak, 21. kolovoza 2023.

Egipat: Dvojica ozlijeđenih kršćana u Kairu

Vjernici u crkvi Sv. Jurja u Kairu napadnuti su 11. studenoga 2018., a izvršitelj toga čina bio je 22-godišnji muškarac koji je ozlijedio dvojicu kršćana dok je izgovarao islamske slogane. Na mjestu događaja intervenirala je policija i uhitila napadača te spriječila najgore.

Egipatske vlasti navode kako je napadač "mentalno bolesna osoba koja konzumira drogu", što je i bilo razlogom ovakvog napada. No, kako god, mjesni kršćani su izrazili zabrinutost tvrdeći kako je obrazloženje za ovaj napad još jedan pokušaj skrivanja islamskog ekstremizma.

„Mediji ne govore istinu“, izjavio je Ehad, mjesni kršćanin, te dodao: „Sada smo otkrili da je to bio mlad čovjek, a ne stariji. Također, držao je Kur'an i jedan oštri predmet dok je ozljeđivao ljude. Uloga medija je otkriti istinu, a ne skrivati informacije da bi se koptski kršćani mogli smiriti.“

Još jedan kršćanin, Majeed, rekao je predstavnicima ICC-a (Internacionalni kršćanski koncern): „Ovo je prestrašno. Ne mogu zamisliti da trebamo prihvatiti ovakve incidente. Laži, i laži, i laži... siguran sam da ovi kriminalci neće biti kažnjeni.“ 

Hani, također kršćanin, izjavio je kako mentalna bolest neke osobe nije razlog da mediji na ovakav način manipuliraju njima.

Napadač/uhićenik je, kako se izvješćuje, ušao u crkvu Sv. Jurja kroz sobu u kojoj se priprema kruh namijenjen za Večeru Gospodnju tijekom slavlja koptske službe. Udario je pekara po glavi željeznom šipkom dok je vikao: „Allahu egber!“ Dok je drugi kršćanin koji je pokušao spasiti pekara također ozlijeđen.

Incident se dogodio nešto više od tjedan dana nakon što su napadnuti egipatski kršćani dok su putovali u samostan Sv. Samuela.  Egipatske vlasti su ponovno meta kritike zbog neuspjeha u rješavanju temeljnih uzroka islamskog ekstremizma i zaštite kršćana od napada.

Claire Evans, regionalni upravitelj ICC-a, istaknula je kako je sreća što nitko nije ozbiljno ozlijeđen tijekom napada u crkvi Sv. Jurja te što je policija brzo reagirala.

„No, svejedno se ne može zaboraviti kontekst napada te da nije neobično za egipatske vlasti da tvrde kako nešto drugo, a ne islamski ekstremizam, dovodi do, u medijima, manje poznatih napada. Situacija kršćana iz Egipta neće se poboljšati dok se ne prizna istinitost zašto se ovakvi napadi događaju. Moramo nastaviti moliti za egipatske kršćane“, istaknula je Claire.

Ovo je samo jedan u nizu napada na kršćane u Egiptu koji nije dobio medijsku pozornost na Zapadu.

Nema komentara:

Objavi komentar