srijeda, 23. kolovoza 2023.

Đakonsko ređenje u sarajevskoj prvostolnici

Na Prvu nedjelju došašća, 2. prosinca 2018. u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić zaredio je za đakone po trojicu kandidata iz Vrhbosanskoga bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke bogoslovije u Sarajevu.U koncelebraciji s nadbiskupom bili su fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene, te još 40-ak svećenika.

Proročka služba

Nakon što su kandidati predstavljeni za red đakonata, a kršćanski puk izrazio zahvalnost Bogu za taj čin, vrhbosanski nadbiskup uputio je prigodnu homiliju.

Najprije je progovorio o liturgijskom vremenu došašća koje je priprema i proces ususret dolaska Božića. Istaknuo je da su upravo budnost i bdijenje smisao adventa pojašnjavajući da bdjeti znači biti "svjesni onoga što činimo, kome putujemo i kamo idemo". Napominjući da nije jednostavno suprotstaviti se evanđeoskim duhom vremenu kada nerijetko cvatu kriminal, pokvarenost, ozakonjivanje ubijanja nerođene djece, pozvao je vjernike da u svojem hodu u susretu Gospodinu, tijekom došašća, u sebi probude evanđeoske vrijednosti i kršćansko dostojanstvo.

U drugom dijelu propovijedi obratio se ređenicima predloživši im tri sveta lika kao uzor: proroka Izaiju, Sv. Ivana Krstitelja i Blaženu Djevicu Mariju. Pozvao ih je da im prorok Izaija bude poticaj da proročki naviještaju kraljevstvo Božje "u ovom vremenu kada se teško prima govor o duhovnim i moralnim vrijednostima".



"Preuzmite proročku službu, ne samo naviještanja riječi Božje, nego i celibata. Radi kraljevstva Božjega ostavljate bračni život da biste svojim životom mogli naviještati“, potaknuo je kardinal te za primjer nasljedovanja istaknuo Blaženu Djevicu Mariju koja se sasvim stavila Bogu na raspolaganje. "Budite raspoloživi da se Božja riječ u vama prepozna i po vama čita kako bi ljudi po vama nalazili Boga“, kazao je nadbiskup te podsjetio kandidate kako nisu sami, nego da je uz njih molitvom čitava zajednica iz koje su poniknuli.

Obred ređenja

Nakon propovijedi kandidati za ređenje izrazili su spremnost prihvatiti posvećeno beženstvo, obdržavati bogoslužje časova te poštovanje i poslušnost dijecezanskom biskupu i zakonitom redovničkom poglavaru.

Kard. Puljić polaganjem ruku i posvetnom molitvom podijelio im je sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću te na kraju obreda primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili cjelov mira, a zatim pristupili služenju kod oltara.

Za đakone su zaređeni: Ivan Dragičević (župa Sv. Ante Padovanskog, Žepče); Stipica Lešić (župa Sv. Ivana Krstitelja, Travnik); Adnan Petar Mihael Jašarević (župa Sv. Josipa, Sarajevo); fra Nikola Pejčin (župa Uznesenja BDM-a, Jajce); fra Franjo Baraban (župa Sv. Franje, Rumboci) te fra Josip Kapetanović (župa Sv. Ante, Lepenica).

Misu je izravno prenosio Radio Marija BiH. Nakon euharistije upriličeno je zajedničko fotografiranje s nadbiskupom i provincijalom.

Podsjetimo, Vrhbosanska nadbiskupija ove godine ima ukupno osam novih đakona jer su mjesec ranije za đakone zaređeni vlč. Štefan Marković iz Zagreba i vlč. Fabijan Štedul iz Duge Rese, obojica bogoslovi Međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater iz Vogošće kod Sarajeva.

Nema komentara:

Objavi komentar