petak, 30. studenoga 2018.

Upriličen XIV. susret liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije

U sarajevskoj prvostolnici Presvetog Srca Isusova, 9. travnja 2016., upriličen je XIV. susret liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije. Najprije je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić u prepunoj katedrali predslavio koncelebrirano misno slavlje nakon kojeg su članovi 12 zborova vjernike počastili prigodnim koncertom otpjevavši po dvije crkvene skladbe.

Prije početka sv. mise pristiglim pjevačima iz cijele Vrhbosanske nadbiskupije te hodočasnicima iz Kreševskog dekanata, kojih je bilo 200-tinjak, obratio se kanonik mons. Ante Meštrović, rektor katedrale. Pozdravivši nazočne objasnio je kako su hodočasnici došli u katedralu u skladu sa smjernicama iz Okružnog pisma kard. Puljića prigodom Godine milosrđa. Svi su nazočni imali prigodu proći kroz sveta vrata milosrđa te, uz ispunjenje potrebnih uvjeta s kojima su ranije bili upoznati, zadobiti potpuni oprost. Tri svećenika bila su na raspolaganju vjernicima za ispovijed, a Kreševski dekanat je prvi od 13 dekanata Vrhbosanske nadbiskupije koji je u Godini milosrđa pohodio prvostolnicu.

Pjevanje – najbolji način Boga slaviti

Susret liturgijskih zborova započeo svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio vrhbosanski nadbiskup uz koncelebraciju 10-ak svećenika, a misno slavlje svojim pjevanjem animirali su članovi svih liturgijskih zborova.
U prigodnoj propovijedi kard. Puljić je govorio o razvijanju prve kršćanske zajednice te naglasio kako su iz naroda apostoli sebi izabrali najprikladnije suradnike polažući ruke na njih. Dodao je kako su kroz povijest biskupi uvijek bili dužni brinuti se o odgoju suradnika. Objašnjavajući kako su pastoralna i ekonomska župna vijeća prvi župnikovi suradnici progovorio je i o liturgijskom, tj. crkvenom pjevanju koji je najbolji način za Boga slaviti.
„Sve službe u Crkvi trebaju kao prvu svrhu imati slavljenje Boga. Počevši od Pape, biskupa, svećenika, đakona i vas laika – svi mi u Crkvi svojim poslanjem i posvećenjem trebamo Boga slaviti“, rekao je kard. Puljić naglasivši kako slava nije potrebna Bogu kao savršenom biću nego ljudima jer se tako otvara srce i pravi prostor za njegovu milost. Posebno je naglasio da se na crkvenim okupljanjima ne bi smjela roditi zavist i ljubomora budući je svrha zajedništva radost koja proizlazi iz različitih načina na koje se može slaviti.
„Pozdravljam vas i pozivam da nastojite biti ustrajni, ne znam komu je potrebno više strpljenja, onima koji vode zborove ili onima koji u njima sudjeluju. Svima nam je ono potrebno jer se ništa ne može uvježbati bez strpljenja. Bit je stvoriti slogu u različitosti glasova, ali i u različitosti naših sposobnosti. Prevažna je uloga vježbanja jer se i na taj način raste u krjeposti“, kazao je kardinal ukazujući na čovjekovu potrebu da stekne sposobnost vježbanja, strpljivosti i uvažavanja različitosti te međusobne suradnje.
Tumačeći odlomak iz Matejeva evanđelja u kojem se prikazuje Isusa kako hodi po uzburkanom moru progovorio je o današnjem vremenu u kojemu se čovjeku nameće da nije sretan ako ne zarađuje i ne troši mnogo. Rekao je da je materijalno bitno, ali kako ono ne bi smjelo zasjeniti čovjekov hod ka vječnosti jer „na sprovodu neće ići kamion sa stvarima koje je pokojnik sakupio za života“.
Sjećajući se svoga djetinjstva istaknuo je lijepu činjenicu da se prije mnogo manje imalo ali se pjesma orila svakoga dana kroz šume i doline. „Ljudi su se pjesmom borili protiv nedaće. Pjevali su jer su na taj način bili hrabriji“, kazao je kardinal Vinko podsjećajući kako su se zborovi okupili da pjevaju. Poželio je da pjesma nazočne vjernike ohrabri da se ne boje života te da imaju pouzdanja u Boga.

Koncert zborova

Nakon mise uslijedio je prigodni program kojeg je moderirala Ivka Martinović, a tijekom kojeg je svaki od 12 zborova otpjevao po dvije liturgijske popijevke. Tako su nastupili zborovi: Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović, Koralisti, Zbor župe Srca Isusova – Prozor, Sv. Ivana Krstitelja – Lug-Brankovići, Sv. Mihovila – Vareš, Sv. Ante – Bugojno, Presvetog Trojstva – Novi Travnik, Uznesenja BDM – Kreševo, Sv. Ante – Žepče, Zbor Bl. Marija Petković iz Uskoplja, Adoro iz Tolise, Juventus Salinarum iz Tuzle te Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler.
Na kraju je riječi hvale uputio vlč. Marko Stanušić, regens chori sarajevske katedrale te voditeljima zborova podijelio prigodne zahvalnice, a druženje je nastavljeno u Svećeničkom domu.

Nema komentara:

Objavi komentar