četvrtak, 22. studenoga 2018.

Današnje društvo ne oskudijeva u križevima

Poznate meditacije križnoga puta u Koloseumu

Tradicionalno svake godine na Veliki petak Papa u nadaleko poznatom rimskom Koloseumu predvodi pobožnost križnoga puta. Ovogodišnje prigodno razmišljanje i meditacije za svaku od 14 postaja, što će se održati 25. ožujka 2016., napisao je kard. Gualtiero Bassetti, nadbiskup talijanske Perugie. Inspiraciju je dobio u današnjim patnjama čovječanstva te slikama umjetnika umbrijske škole Pietra Perugina.
Kard. Bassetti se razmišljajući o Muci Kristovoj za ovogodišnje meditacije, usredotočio na današnje patnje čovječanstva, a posebno na mučenike XXI. stoljeća koje je nazvao apostolima današnjice. U razgovoru za Radio Vatikan, krajem veljače, nadbiskup Perugije rekao je kako će svih 14 postaja križnog puta osvijetliti jednu od bolnih točaka današnjeg društva koje, nažalost, „ne oskudijeva u križevima“. Poseban naglasak je stavljen na progon kršćana, područja zahvaćena ratom i siromaštvom te ona mjesta gdje je dostojanstvo osobe svakodnevno ugroženo.
Obitelj je posebna tema meditacija, pogotovo u svjetlu IV. postaje kada Isus susreće svoju Svetu Majku. „Prateći tragediju koju je doživjela Blažena Djevica Marija, analizirat ćemo sve tragedije koje pogađaju današnje obitelji, s posebnim osvrtom na mlade, nezaposlenost, kao i nedostatak smisla života u današnjem vremenu“, rekao je autor meditacija.
Za XII. postaju kada se razmišlja o Kristovoj smrti na križu, izabrao je pjesmu redovnika Davida Maria Turolda (1916. – 1992.) koja govori o Isusovoj usamljenosti na križu. Ne otkrivajući detalje ostalih postaja, istaknuo je kako su posebne teme različita tužna događanja koja posljednjih desetljeća pogađaju čovječanstvo, ali i Crkvu u cjelini.
U svjetlu Papine bule Misericordiae vultus autor ovogodišnje meditacije koloseumskog križnog puta izvršio je svojevrsnu sintezu Muke Kristove i patnje Crkve i kršćana našeg vremena. Nažalost, kako znamo, patnje kršćana se događaju svakodnevno te tako mnogi na svojoj koži osjećaju Kristove muke. Kard. Bassetti je posebno naglasio kako će svaka od tužnih tema za postaje križnog puta biti sagledavana u svjetlu Uskrsa i Kristova uskrsnuća, što će samo po sebi biti poruka nade koju Crkva donosi svijetu.
Istaknuo je kako je nadahnuće tražio gledajući djela Pietra Perugina (1446. – 1524.), vodećeg talijanskog slikara tzv. umbrijske škole, koji je razvio određene umjetničke kvalitete koje danas smatramo klasičnim izrazom visoke renesanse.
Razgovarajući s novinarima RV-a, peruđski kardinal je otkrio podatak kako se s papom Franjom susreo mjesec dana poslije njegova izbora za nasljednika sv. Petra, i to za vrijeme pohoda ad limina kada su umbrijski biskupi išli dati svoj izvještaj o pohodu Svetoj Stolici. Također je napomenuo kako ga je Papa uzdigao u Kardinalski zbor 2014. što je bilo svojevrsno iznenađenje budući da Perugia nije imala kardinala već 160 godina.

Nema komentara:

Objavi komentar