petak, 30. studenoga 2018.

Kršćanima današnjice ne nedostaje križeva

Kršćani čine trećinu svjetskog pučanstva i tri četvrtine ukupnog broja žrtava progona

Prema procjenama, svakih pet minuta u svijetu zbog vjere premine jedan kršćanin. Godišnje više od 105 000 kršćana podnese jedan od oblika mučeništva. Zaista je riječ o pravom holokaustu koji se odvija pred našim očima, ali o njemu se vrlo malo govori. Čak i kada se spomene, veliki dio rasprave uvijek ode u pogrešnu stranu: od pogubnosti američkog imperijalizma, preko križarskih ratova do revizionističkih pogleda na srednji vijek i Crkvu. Ipak, činjenice kažu kako su u najmanje 50 zemalja svijeta kršćani na različite načine progonjeni...  
Prijevod pitanja vjerskih sloboda definiranog u 18. članku Univerzalne deklaracije o pravima čovjeka, koja je 1948. proglašena na Generalnoj skupštini UN-a, kaže: "Svatko ima pravo na slobodu misli, savjesti i vjere, a to pravo podrazumijeva slobodu promjene vjere ili vjerovanja te slobodu pojedinačno ili zajedno s drugima, javno ili privatno, očitovati svoju vjeru ili vjerovanje učenjem i obredima."

Četvrtina milijarde kršćana progonjena

Jasno je kako su od velikih nadanja i želja za slobodom svakog pojedinca izraženih u Deklaraciji o ljudskim pravima ostala samo mrtva slova na papiru. Koliko je ljudski rod udaljen od ostvarenja tih ideala slobode, unutar kojih je sloboda vjere možda i najvažnija, svakodnevno se podsjećamo gledajući televizijske vijesti ili čitajući internetske portale. Zasigurno nema dana da mediji ne prenesu vijest o bombaškom napadu na crkvu, zajednicu kršćana ili protjerivanje i ubijanje Kristovih sljedbenika.
Čak i usprkos postojanju mase lijevo-liberalnih medija i otvorenih antikatoličkih portala na hrvatskom jeziku, vijesti o stradanju kršćana ipak uspijevaju doći do ljudi. Zanimljivo je to da svi suosjećaju sa žrtvama, ali nitko ne traži ubojice. Međunarodne institucije su posebno inertne kada treba i osuditi zločine, a kamoli pokušati spriječiti uzroke i uhititi počinitelje. Kao da se sve prihvaća s jednom dozom rezignacije, a to zlo se percipira kao nepobitna realnost koju se ne može promijeniti.
Dakle, kršćane se progoni, fizički zlostavlja i ubija te otvoreno diskriminira u čak više od 50 zemalja svijeta. Jednostavnim matematičkim zbrajanjem dolazimo do podatka da je skoro 250 milijuna kršćana zbog svoje vjere na različite načine progonjeno.
Naravno, razlikuje se intenzitet, ali se svi mogu svesti pod nekoliko pojava: prisilno obraćenje i različiti pritisci; tortura i nasilje; zatvaranje, rušenje crkava i pastoralnih objekata; zapljena privatne i crkvene imovine i na kraju ubojstva ili protjerivanja...

Neke od najgorih zemalja po kršćane

Kada se krene analizirati ovaj planetarni problem, na prvo mjesto uvijek ispliva totalitarna i izolirana/zaboravljena Sjeverna Koreja koja kršćane progoni zbog pseudoideoloških razloga. Naravno da točna brojka nije poznata, ali predviđanja govore kako se u toj zemlji u zatvorima i radnim logorima nalazi negdje između 50 000 i 70 000 kršćana.
S. Koreju po sustavnom progonu onih koji vjeruju na drugačiji način slijede uglavnom i skoro jedino islamske zemlje: Somalija, Sirija, Irak, Afganistan, Saudijska Arabija, Maldivi, Pakistan, Iran, Jemen... Neke od njih su u ratu dok su vlade ostalih država proganjanje kršćana "sakrile" kroz prizmu očuvanja nacionalnog i vjerskog identiteta, ili ih jednostavno nije briga svaljujući krivicu na radikalne skupine. Mnoge vlade tih zemalja štiti i nafta zbog koje zapadne zemlje "žmire na jedno oko".
Irak je klasični primjer zemlje u kojoj nestaju kršćani. Prije dolaska američkih vojnih snaga u njemu je živjelo oko 1,5 milijuna kršćana, a danas je taj broj reduciran na svega nekoliko stotina tisuća koji su pod posebnim pritiskom raznih paravojnih frakcija koje smatraju kako su „sve crkvene ustanove, organizacije, centri, vođe i sljedbenici kršćanstva legitimni vojni ciljevi“. Nažalost, napadi se i dalje događaju dok su pojavom tzv. Islamske države oni "institucionalizirani" i dovedeni do perfidnog savršenstva (porez za "nevjernike", obilježavanje kršćanskih kuća, robovlasništvo...).
Zadržimo se još malo na Bliskom istoku. Saudijska Arabija je fenomen za sebe jer spada među zemlje s najmanje vjerskih sloboda, a da se o tome u svijetu najmanje zna i govori. Sve religije osim islama zakonom su zabranjene, a za obraćenje muslimana na drugu vjeru predviđena je smrtna kazna koja prijeti i onomu koji bi na bilo koji način bio posrednikom nedopuštene konverzije. Iako u Saudiji živi oko 800 000 kršćana, uglavnom doseljenih radnika s Filipina, njima je zabranjeno svako izražavanje vlastite vjere. Riječ je o svojevrsnom tragikomičnom paradoksu: zemlja koja krši sva moguća vjerska prava u svom dvorištu, zbog novca i nafte ne biva optuživana, dok s druge strane troši milijarde dolara za širenje islama po svijetu.
Slično je u ostalim arapskim i bliskoistočnim zemljama koje imaju većinsko muslimansko, sunitsko pučanstvo. Kršćani u Siriji plaše se najgorega ukoliko Bašar al-Asad padne jer su otvorene prijetnje mnogobrojnih terorističkih skupina jasne: "obraćenje" ili smrt...
Nadalje, u šijitskom Iranu prijeti smrt ukoliko se s islama prijeđe na kršćanstvo, a godišnje se javno spali 10-ak tisuća primjeraka Biblije. Inače, u Iranu, uglavnom Teheranu, ima 100 000 kršćana od kojih 35% katolika koji se moraju strogo pridržavati pravila kako ne bi snosili posljedice...

Indijski potkontinent, Afrika i Amerika

Otiđimo na trenutak u dijelove Azije. Progon kršćana u, do jučer tolerantnoj zemlji, Indoneziji u stalnom je porastu kao i u mnogim azijskim zemljama manje zvučnih imena koje prosječni čovjek ne može ni na mapi naći...
U mnogoljudnoj Indiji ponukani paljenjem crkve sv. Sebastijana u Delhiju krajem 2014. katolički biskupi su takva djela nazvali ciljanim nasiljem, a nikako izoliranim slučajevima ukazujući kako policija i vlasti iskazuju nemar u poduzimanju bilo kakve mjere da zaštite, ne samo kršćane, nego i Ustav Indije. Vođe kršćanskih zajednica u toj zemlji osobito ukazuju na program nacionalističke i vjerske mržnje prema nehindusima.
U Africi su kršćani, osim u (sjevernoj) Nigeriji, koja često dolazi na stranice medija, progonjeni u većini zemlja s muslimanskom većinom, a najbrutalnije u Somaliji i Sudanu. Žalosno je da jedna zemlja u Africi mora biti diktatura ili poluprotektorat Zapada kako bi tamošnji predsjednik čestitao Božić ili posjetio polnoćku (npr. Egipat), dok je u ostalim to skoro nezamislivo.
Od ritualnog klanja kršćana na obalama Sredozemnog mora u Libiji, čemu svjedoče videouradci terorističkih skupina, do više zemalja srednje Afrike gdje se susreću rastuće kršćanstvo i agresivni islam, najčešći cilj naoružanih ekstremista su obraćenje, protjerivanje ili smrt "nevjernika". U mnogim, donedavno umjerenim, afričkim zemljama raste broj ekstremističkih skupina kao i poziva na nasilje protiv različitih. U glavama indoktriniranih nema mjesta pluralizmu ni suživotu... Animozitet prema kršćanima pokazao se još jednom blizu talijanske obale kada su imigranti bacali u more one za koje su ustvrdili da su kršćani – također još jedna stvar koja se prešućuje kada se u medijima govori o napaćenim migrantima.  
Može se reći da vlada određena doza relativiziranja zločina nad kršćanima u Africi. Misao vodilja je da su u prošlosti kršćani progonili muslimane, a danas muslimani progone kršćane. Spominju se kolonizatori, europski izrabljivači i razni bijeli osvajači te se tako neprikladnim povijesnim komparacijama relativizira zlo današnjeg religijskog čišćenja, nepojmljiva za 21. stoljeće.
Na američkom kontinentu problemi koje kršćani imaju u državama kao što je Meksiko, Kolumbija... pretežito su vezani za trgovinu drogom i različite pobunjeničke ljevičarske frakcije koje imaju privatne vojske. Središnje mete su kršćani (jer i nema drugih) budući da staju na put trgovini drogom, ili svećenici koji u svojim propovijedima potiču mlade da primjerice izaberu sport, a ne drogu. Planetarni je to problem koji se tiče svih ljudi, a ne samo kršćana, dok borba protiv trgovaca drogom postaje pravi rat.

Kršćanofobija u Europi

Je li išta bolje na Starom kontinentu? Naravno da jest: nema ubojstava, barem ne organiziranih, vjerski objekti se ne ruše, osim ako župne zajednice i gradovi više nemaju novca održavati ih. Međutim, primijeti se određena pojava koja je teško uočljiva jer se potura kao nešto moderno i napredno: kršćanstvo se polako i sustavno izbacuje iz javnog života i prikazuje kao retrogradno, nazadno, mračno pa čak i reakcionarno... Čestitanje Božića se pretvara u čestitanje blagdana, a da se manjine ne bi uvrijedile, miču se križevi iz javnih ustanova. Želi se Crkvu zatvoriti u sakristiju...
U Europi je očit govor mržnje prema „crkvenom“ i „Božjem“. Svjesni smo da se takvi ljudi ne pozivaju na toleranciju, osim u slučaju kada s njima dijelite isto mišljenje. U Europi se očituje nesnošljivost kao kulturna i pravna pojava. U najkraćem, klasičan primjer su hajke na one škole koje promiču kršćanske vrijednosti i simbole u npr. školskim aktivnostima, dok se na drugoj strani istodobno promoviraju istočnjačke filozofije, joga, Noć vještica i tome slično... Kršćanstvo je predstavljeno kao nešto loše, apriori i zastarjelo, dok se sve novo i sve tuđe nameće kao dobro ili bolje...
Nakon što se o kršćanofobiji posljednjih godina i desetljeća podosta govorilo, stvar se našla i pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe. Ondje je početkom 2015. izglasovana Rezolucija 2036: Suočavanje s netolerancijom i diskriminacijom u Europi sa specijalnim fokusom na kršćane.
U njoj se konstatira da su i vjerske većine u Europi izložene diskriminaciji na vjerskoj osnovi:  bilježe se brojni slučajevi neprijateljstva, nasilja i vandalizma protiv kršćana i njihovih crkava, ali se takvi čini često zanemaruju. U Rezoluciji se navodi kako vjerska većina u nekoj zemlji ima ista onakva prava na zaštitu od diskriminacije kakva se jamče i manjinama te da propise kojima se osigurava zaštita sloboda vjeroispovijesti treba primjenjivati također i radi zaštite pripadnika vjerskih većina, tj. kršćana.

Uloga medija i podijeljeni kršćani

Većina ljudi će se složiti kako su novinari pali na ispitu pravodobnog izvješćivanja u kontekstu progona kršćana. Osim što se puke vijesti šturo prenose negdje pred kraj novina ili TV emisije, ne predočava se šira slika koja kaže: globalni rat protiv kršćanstva najveća je priča danas, a koja nikad u potpunosti nije ispričana.
Dok svijet svjedoči nastanku čitave generacije kršćanskih mučenika, divljaštvo i zločini nad njima se odvijaju na tako velikoj razini da to ne predstavlja najdramatičniju priču o kršćanima danas, nego i najveći izazov za ljudska prava i međunarodne institucije.
Često se zločini nad kršćanima svrstavaju u kovanicu "sukoba civilizacija", to jest kršćanskog i islamskog svijeta. Ipak, iz kratka prikaza smo vidjeli da se kršćanstvo ne suočava samo s jednim "dželatom", već je riječ o čitavom nizu različitih te vidljivih i nevidljivih neprijatelja u plejadi država...
Još jedan problem koji boli je činjenica da skoro 2,5 milijardi kršćana nije u stanju dići glas protiv progona "braće po vjeri". Naravno, i za to postoje razlozi, kršćani su podijeljeni u mnoge države, Crkve, nacije i jezike... Većina ih ne živi u bogatim i snažnim zemljama koje mogu donijeti neku promjenu u svijetu. U onim zemljama koje bi mogle pokušati zaustaviti progone kršćana mediji su opterećeni nekim drugim unutardržavnim problemima, a vlasnici sedme sile uopće nisu zainteresirani za stradanje ljudi u zemljama Trećeg svijeta...
Na kraju, kao svojevrsni test može se izvršiti ispitivanje i propitati ljude što misle o pojmu religijskog progona. Većina će odmah pomisliti i odgovoriti na tragu inkvizicije, spaljivanja vještica, križarskih ratova, religijskih ratova iz prošlosti, a rijetki će se sjetiti onoga što se događa danas, u ovom trenutku, što će povijest zasigurno pamtiti kao genocid i globalni rat protiv kršćana koji su istinski mučenici 21. stoljeća.

Nema komentara:

Objavi komentar