četvrtak, 22. studenoga 2018.

Čitluče rodna grudo mila, još nam dugo sretna bila!

Prema nepisanom pravilu redakcija maglovita i smogom onečišćena prosinačka sarajevska jutra obvezno mijenja za ona hercegovačka koja su sušta suprotnost. Tako je bilo u adventu 2015. kada smo novinarske priče tražili u Broćanskom dekanatu, tj. podneblju Brotnja. Izbor je pao na Čitluk i tamošnju župu Krista Kralja i kao desetke puta do sada u Hercegovini nismo se pokajali jer je riječ o jednoj velikoj i duhovno zdravoj župi vrijednih ljudi...









Župa Čitluk čini središnji dio prostora koji se naziva Brotnjo. Relativno je poznat taj pojam, ako ništa, onda zbog nekadašnjeg istoimenog nogometnog prvaka BiH koji sada tavori u nižim rangovima natjecanja. Ipak, na početku su potrebna dodatna objašnjenja.
Prvi pisani spomen Brotnja seže u 1307., a čuva se u Povijesnom arhivu u Dubrovniku. Brotnjo nije naselje nego područje u zapadnoj Hercegovini, jugozapadno od Mostara omeđeno s četirima gradovima: Čapljinom, Ljubuškim, Širokim Brijegom te naravno Mostarom. Brotnjo (stariji naziv Broćno), je dakle krška visoravan i kraj u Hercegovini između planine Trtle (680 m) i donje Neretve. Župa Čitluk je duhovno središte prostora koji nazivamo Brotnjo, a u crkvenom smislu Broćanskog dekanata u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji.
Čitluk je grad poznat po uzgoju duhana, vinove loze (Blatina i Žilavka), agruma, šampinjona i još koječega. U njemu je prisutna drvna, elektrotehnička, mesna i duhanska industrija, a u njegovoj okolici postoji nalazište boksita (rudnik).

Srdačan župnik

Kada smo planirali reportažu u Čitluku, detalje smo ugovarali sa srdačnim i komunikativnim župnikom fra Mirom Šegom. U vrlo ljubaznom razgovoru bez ikakvih smo problema pronašli zajednički jezik te "sredili" tehničke pojedinosti, iako smo domaćinu ostavili malo vremena za pripreme. Dolazeći u adventu u goste jednom susretljivom svećeniku koji vodi veliku župu dok nadgleda izgradnju filijalne crkve, shvatili smo kako ne smijemo gubiti vrijeme. Zato smo o povijesti kraja i crkve naučili iz knjiga da ne bismo mnogo "maltretirali" svećenika na terenu...
Područje današnje župe Čitluk bilo je dijelom prostrane župe Brotnjo sa sjedištem u Gradnićima. Unatoč osnutku novih župa tijekom 19. st. Gradnići su i dalje bili preveliki pa je moralo doći do dijeljenja. Čitav proces je izveden nespretno te je izazvao napetosti među franjevcima i unutar puka. Podjela gradnićke župe izvršena je 1918. tako što su na njezinu prostoru osnovane tri nove župe: Čitluk, Blizanci i Ploče. Istodobno je župa Gradnići potpuno ukinuta, a njezina nasljednica u svemu postala je novoosnovana župa Čitluk. Gradić je izabran za novo sjedište župe jer je postojala opravdana pretpostavka da će se upravo on u budućnosti razviti u središte čitavoga područja, budući da se nalazio na važnoj prometnici Mostar – Ljubuški.

Relativno mlada župa

Istodobno su Gradnići ostali u potpunoj izolaciji i „na rubu događanja“. Ta „izolacija“ Gradnića, koji su u posljednjih 150 godina bili sjedište poznate župe, bila je svojevrsna pljuska žiteljima toga sela protiv čega su oni podigli glas. Tako je nakon samo dvije godine od ukinuća, ponovno bila uspostavljena župa Gradnići. Danas dakle postoje i župa Gradnići i Čitluk koja je imala tendenciju postati samostanskom rezidencijom, ali su Drugi svjetski rat, teško poraće i nacionalizacija to spriječili.
Čitluk dugo vremena nije imao adekvatnu crkvu, točnije bila je premala, a ona koju je započeo graditi u tom kraju poznati fra Paško Martinac ostala je na temeljima jer nisu bili ispravno urađeni. Odgovarajuća crkva izgrađena je tek 1965. Na svu sreću povijest se u Čitluku opet ponavlja jer raste broj vjernika, a nekoć „čitlučka katedrala“ ponovno je postala premala za oko 5 000 vjernika u 1 340 obitelji...

Tri strane župnog ureda tajnica drži

Dolazak u neki grad i župu uvijek je osjetljivo vrijeme jer prvi dojmovi ostaju zauvijek u nama. Čitluk ipak nije nepoznata destinacija, ako ništa, tranzitni je to grad kroz koji ste morali proći ako idete na more želeći zaobići vječite gužve na graničnom prijelazu Doljani. Prvi dojmovi: u Čitluku građevna sezona nikada ne prestaje. Javni radovi na cesti i po okolnim zdanjima su u punom jeku, dok mladi sređuju božićne jaslice tik uz glavnu prometnicu. Snijega nema, mediteranska je klima, ali se u zraku osjeti predbožićni ugođaj.
Budući da je župnik fra Miro najavio kako nam se neće odmah pridružiti zbog pastoralnih obveza, malo smo pričekali u župnom uredu koji administrira Ivana Čilić. Rekli bismo kako je ona menadžer. Brine se za sve, odgovara na pozive, upućuje župljane kada imaju neku nedoumicu, a svećenik nije tu. Naš kratki razgovor više puta su prekinuli telefonski pozivi i zvono na vratima. Stoga smo ostavili tajnicu njezinu poslu i nakon kratke okrjepe koju nam je omogućila dočekali fra Miru, hercegovačkog fratra koji, kako nam je rekao, pripada elitnom „klubu 150“. Riječ je naime o ljudima koji imaju 150 kilograma. Šalu na stranu, zanimao nas je život vjernika.

Lagani porast broja vjernika

Kako smo saznali, duhovni život župe je dosta dinamičan. Toj činjenici u prilog ide podatak da se nedjeljom slavi čak šest misa. Uz dobru posjećenost euharistijskih slavlja svećenici rade s mladim bračnim parovima, vrlo je brojan Treći franjevački red, a dosta je mladih u bratstvu Frame...
U župi žive trojica svećenika: župnik fra Miro Šego, župni vikar fra Danko Perutina te stariji svećenik pred mirovinu fra Kornelije Kordić (1936.) bez pastoralnog dekreta. U župi djeluju i dvije časne sestre Školske sestre franjevke Krista Kralja. Jedna od sestara je katehistica koja radi u školi, vodi zborove, klapu, priprema prvopričesnike i uređuje crkvu, a druga brine o kućanstvu.
„Vjeronauk se predaje u školi i župi. Župna kateheza se sastoji od nekoliko skupina i ne predstavlja samo klasični vjeronauk nego ima više različitih aktivnosti unutar koje je župna kateheza samo dio. Tako se radi s prvopričesnicima i krizmanicima kojih ukupno ima 120, a srednjoškolci su uključeni u Framu“, rekao nam je fra Miro i naglasio da u župi nema klasičnih priprava za brak nego Čitlučani idu ili za Mostar ili na Humac na predavanja što je uređeno na razini biskupije.
Otprilike 35 vjenčanja godišnje se obavi u Čitluku. Tako se može reći kako je župa konstantno u laganom usponu. Tijekom 2014. bilo je 54 krštenja i 49 sprovoda, a 2015., 56 krštenja te oko 30 sprovoda.
Župu muče uobičajeni problemi čitavog hrvatskog naroda. Jedan od tih je odlaganje stupanja u brak, iseljavanje te sve veći broj samaca – iako brojka nije alarmantna, ipak stvarnosti treba pogledati u oči. Povremeno se organiziraju susreti neoženjenih župljana starijih od 30 godina radi druženja i eventualnog upoznavanja srodnih duša.

Karitativni rad

U župi postoji mali dječji zbor, veliki mješoviti zbor te dvije klape kao i skupina mladih Prijatelji – studenti koji animiraju večernju misu za mlade.
Frama ima više kategorija: mini Frama, mala Frama i velika Frama i otprilike 250 djece je uključeno njezin rad. Posebno su aktivni pred Božić, kreativni su, pripremaju dramske komade, a posebna pozornost se daje karitativnom djelovanju.
„Možemo zahvaliti Bogu što se nalazimo u blizini većih gradova te imamo dosta zdravih kompanija tako da ljudi ipak mogu pronaći posao“, rekao je fra Miro komentirajući pitanje o socijalnoj slici župe.

Duhovna zvanja

Mnogi će reći kako je jedno od mjerila vjerničkog života neke župe: broj duhovnih zvanja. S obzirom na ne tako davno vrijeme osamostaljenja ove zajednice, 20-ak duhovnih zvanja je solidna brojka. Zanimljivo je da je u protekle dvije godine bilo po tri mlade mise i kružila je šala da Čitluk ima više mladih misa od čitave Španjolske. Osim toga nekoliko mladića je trenutno u sjemeništu, odnosno bogosloviji.
Govoreći o duhovnim zvanjima, fra Miro je napomenuo da postoji skupina žena koje se okupljaju svaku večer prije mise i mole krunicu s nakanom za duhovna zvanja, dobrobit vjernika i župe. Osim toga, prve subote u mjesecu upriličuje se cjelodnevno klanjanje u kapelici također s nakanom za duhovna zvanja; pobožnost križnoga puta; devetnice Duhu Svetomu te 13 utoraka sv. Anti. U posljednje vrijeme je na Tijelovo uvedena procesija kroz grad, a ostalo je popularno i veoma posjećeno vrijeme blagoslova polja.
U proteklom razdoblju bilježi se rast posjećenosti zornica u adventskom vremenu, koje počinju u 6 sati kada crkva bude prepuna.
Specifičnost župe se ogleda u tome što je veća fešta za suzaštitnika župe Veliku Gospu nego za patron Krista Kralja. Dokaz tomu je i devetnica pred Gospojinu, a trodnevnica kao priprava za Krista Kralja.
Krist Kralj nije do kraja prepoznat u puku kao velika svetkovina, a zima nije pogodno vrijeme za okupljanje velikog broja vjernika, dok je ljeti ipak drukčije: tu su i godišnji odmori te dolazak dijaspore.
Treba napomenuti i to da Čitluk ima samo jedno groblje za grad te drugo za filijalu što u mnogomu olakšava rad svećenicima. Inače, veliko groblje se nalazi tik uz crkvu, a pored njega je lijepo uređen park.

Unutrašnjost crkve

Nakon što smo „protabirili“ sve bitne podatke o župi, red je došao na neizostavno razgledanje crkve koja izvana izgleda gotovo monumentalno s obzirom na kraj u kojem je izgrađena, međutim ulaskom u nju može se primijetiti da je pretijesna za 5 000 vjernika koliko župa ima. Kako smo rekli, crkva uopće nije stara, a pri njezinoj izgradnji mislilo se na činjenicu da će Čitluk stalno rasti, ali arhitekti i fratri nisu ni slutili da će za samo pola stoljeća poslije biti premala za sve vjernike koji žele na misu. Unutrašnjost je smanjena postojanjem kapelice koja služi kao pomoćni prostor za molitvu.
Odmah nakon ulaska pozornost privlači velika slika Krista Kralja na zidu iza oltara s primjesama iz života vjernika, događaja iz Brotnja te zgoda iz evanđelja. U središtu slike je Krist Kralj, a njezin autor je akademski slikar Anđelko Mikulić.
Od ostalih umjetničkih djela treba izdvojiti postaje križnog puta koje je radio Vinko Pavlović. Postoje i dvije slike, zavjetni darovi: Trećega franjevačkog reda prigodom 800. obljetnice rođenja sv. Franje (1972.) te slika Uznesenja BDM-a.
Danas crkva ima grijanje i hlađenje prema potrebi. Kako reče župnik, za zornice se lako ugrije na 17 stupnjeva. Prema njegovim riječima, imalo bi se dosta toga promijeniti, uraditi ili  obnoviti, ali pošto se razmišlja o novoj crkvi, sve je na čekanju.

Jedna ali vrijedna filijala

Posljednja točka obilaska čitlučke župe bilo je gradilište filijalne crkve na Služnju koja bi trebala zamijeniti staru. Da budemo iskreni, prema onome što smo vidjeli i čuli, filijalna crkva na Služnju zapravo nikada i nije bila crkva, nego malo produžena grobljanska kapelica, bez sakristije, bez prezbiterija, bez ispovjedaonice, ljeti vruća, zimi hladna, a uvijek premalena...
Budući da njoj gravitiraju vjernici iz naselja Služanj i Tromeđa sa skoro 200 kućanstava te da je u izgradnji bilo 35 kuća, uglavnom Hrvata iz Jablanice i Srednje Bosne, javila se ideja veće crkve za oba naselja.
„Gradnja crkve sv. Jure započela je 2013. i polako se privodi kraju. Interijer je završen tako da se svake nedjelje slavi sv. misa. Na sv. Juru se planira pozvati mjesnog biskupa, mons. Ratka Perića kako bi blagoslovio crkvu“, rekao nam je na kraju fra Miro te nastavio nadgledati radove. Radnici se nisu dali omesti zbog fotoaparata, a župnik je često morao „intervenirati“, to jest odgovarati na upite majstora.
Gradilište smo napustili uz zvuke velikih rovokopača i bagera koji uređuju zemljište...
Nakon crkve na Služnju redakcija Tjednika se ponovno provozala suncem obasjanim gradom. Je li zbog zimskog sivila i onečišćenja zraka u Sarajevu ili drukčije klime u Hercegovini Čitluk nam se učinio kao prava duhovna i radna oaza u kojoj je većina njezinih građana našla svoju sreću. Prema onomu što smo čuli i vidjeli, svijet je pun vjere, a želja mu je da i dalje bude Kristov.
Napuštajući podneblje, razmišljali smo o nakani gradnje nove crkve koja bi se trebala nalaziti nekoliko desetaka metara iza sadašnje. Stogodišnjica župe je za četiri godine. Hoće li zaživjeti ideja izgradnje veće bogomolje koja dolikuje kako bi se na najbolji mogući način obilježila stogodišnjica župe, ostaje za vidjeti.

Jubilarni Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015.

Prošlogodišnja, jubilarna, 60. manifestacija berbe grožđa održavala se u rujnu pod generalnim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, ali i uz pomoć Općine Čitluk i brojnih sponzora. U posljednjih 20-ak godina čitlučki Dani berbe grožđa prerasli su lokalne okvire i postali jedinstvena, nezaobilazna i po mnogo čemu prepoznatljiva međunarodna kulturno-turistička i gospodarska manifestacija.
Na smotri folklora, koja se održala odmah nakon otvaranja manifestacije, nastupilo je 11 HKUD-ova, te brojni pjevači gange i bećarca, diplari, guslari, izvođači kolanja, truse i tarabana, humoristi i zabavljači kao folklorne i pjevačke skupine i pojedinci, koji su se predstavili izvođenjem drevnih običaja svojih krajeva, uglavnom vezanih za berbu grožđa i njegovu preradu u mlado vino.
Cijelog dana na Broćanskom trgu u Čitluku svi posjetitelji mogli su u neograničenim količinama kušati glasovite sorte grožđa Žilavku i Blatinu te istoimena vrhunska vina brojnih broćanskih vinara, pjenušac, rakiju lozu, ćukter i ostale prerađevine od grožđa, uz uvjet da kupe čašu s logom 60. Dana berbe grožđa.


Čitluk, čitlučenje?

Budući da nigdje nismo mogli naći podatak kako je nastalo ime Čitluk, sjetili smo se turskog čiftluka. Možda se u tome krije dio istine. U starome osmanskom agrarnom sustavu čiftluk je naziv za zemljišnu jedinicu obradive površine u rukama seljaka, koja se mogla obraditi jarmom volova (8 – 17,5 ha). Čiftluk je kasnije bio zasebna gospodarska i teritorijalna cjelina s vlastitim granicama, ali bez striktnog ograničenja veličine.
Također čitlucima su se zvali posjedi koje je muslimanska raja obrađivala, a baština su bili posjedi koje je kršćanska raja obrađivala. Čitlučenje je proces kupnje ili otimanja posjeda od kršćana i pretvaranje u čitluke, pa se stoga taj proces i zove čitlučenje.


Nema komentara:

Objavi komentar