petak, 16. studenoga 2018.

Sv. Luigi Giovanni Orione, FDP, svećenik - 12. ožujka

Luigi Giovanni Orione bio je talijanski svećenik koji je aktivno sudjelovao u rješavanju socijalnih problema vremena u kojem je živio, te suvremenik poznatog sv. Don Bosca. Rođen je 1872. u siromašnoj obitelji u Alesandriji u Italiji. Roditelji su mu pripadali tzv. srednjem staležu: otac radnik na održavanju cesta, a majka kućanica.

 
S navršenih 13 godina Luigi Giovanni je stupio franjevačko sjemenište koje je napustio godinu kasnije zbog lošeg zdravlja. Od 1886. do 1889. studirao je u Torinu u oratoriju kojim su upravljali salezijanci. Tu je zadobio pozornost sv. Don Bosca koji ga je ubrajao u svoje omiljene studente.
Za vrijeme studija Orione je odlučio postati svećenikom, a tu želju je ostvario 1895. kada je zaređen. Za vrijeme studija bio je članom nekoliko mjesnih bratovština. Potaknut primjerom oratorija sv. Don Bosca, još kao bogoslov otvorio je svoj mali oratorij za podučavanje siromašnih dječaka, a kasnije je sudjelovao u osnivanju prave škole za siromašnu djecu.
Sljedećih godina oformio je skupine svećenika koji su postali preteča današnjih Sinova Božanske providnosti, kongregacije koja djeluje u 23 zemlje te ima zadatak pomagati siromašnima.
Nakon što je kongregacija dobila priznanje mjesnog biskupa, Orione je 1908. otišao u Mesinu i Kalabriju, mjesta koja su doživjela strahovite potrese, te je tu proveo tri godine pomažući potrebite. Slično je učinio i 1915. u drugoj talijanskoj regiji, a iste je godine osnovao kongregaciju Malih sestara misionarki.
Na kraju Prvog svjetskog rata proširio je svoje djelovanje. Osnivao je škole, farme, dobrotvorne organizacije, domove za starije te za siročad, i to uvijek s jednim jedinim ciljem: pomaganje siromašnima što je i obilježilo njegov čitav život.
U zimu 1940. ponovno se razbolio i umro 12. ožujka. Jedna od posljednjih njegovih misli bila je da ne želi umrijeti među palminim drvećem, nego sirotinjom.
Njegovi ovozemni ostatci leže u kripti crkve La Madonna della Guardia u Tortoni koju je on izgradio.
U listopadu 1980. blaženim ga je proglasio sv. Ivan Pavao II. U svojemu dugom pontifikatu papa Wojtyla proglasio je više od 1 200 blaženika, a Orione je bio među prvima.
Skoro 24 godine kasnije, kada su ispunjeni svi uvjeti, 24. svibnja 2004. proglašen je svetim.

Nema komentara:

Objavi komentar