utorak, 27. kolovoza 2024.

Svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa

U organizaciji kupreških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Općine Kupres i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR-a H-B-a, u Kupresu je 3. studenoga 2019. svečano obilježena 25. obljetnica oslobođenja ovoga grada.

Istoga dana obilježena je i 13. obljetnica Dana Udruge specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Hrabrost za oproštenje

Program obilježavanja započeo je u 8 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala za žrtve Drugog svjetskog rata, te ispred spomen-obilježja Suho Polje, Kupreško polje i spomen-obilježja Vukovarcima. Potom je u crkvi Svete Obitelji slavljena sveta misa koju je, uz koncelebraciju 10-ak svećenika, među kojima je bio župnik vlč. Tomo Mlakić, predvodio mons. Tomo Vukšić, vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini.

Na početku misnoga slavlja riječi pozdrava vlč. Mlakić uputio je svim nazočnim, medijima koji prenose kuprešku obljetnicu, ali na poseban način braniteljima i djeci smrtno stradalih i nestalih branitelja. „Hvala Bogu da nas nije zatrovala mržnja. Ostale su rane duboke i neizbrisive, ali i spremnosti i hrabrost da oprostimo i molimo oproštenje. Sjetit ćete se dragi hrvatski branitelji kako ste prije 25 godina početkom studenog s krunicom oko vrata ponovno kročili na Kuprešku visoravan. Tad prije 25 godina se nismo stidjeli krunice i ona nam je bila utjeha i znak prepoznatljivosti. Zahvaljujemo Bogu na daru slobode, a braniteljima za svaku i najmanju žrtvu“, kazao je vlč. Mlakić.

Odgovornost prema slobodi

Opisujući odlomak iz evanđelja i Zakeja carinika, propovjednik mons. Tomo Vukšić kazao je kako je on za Isusa bio samo čovjek. „Samo jedan od ljudi, radi čijega obraćenja, radi povratka na put dobrote i vječnoga spasenja je došao na ovaj svijet. Spasenja koje započinje već na ovoj zemlji ako se prihvati Isusa, ako mu se dopusti da uđe u kuću i savjest vlastita života, da nam govori, ako se nastojimo poistovjetiti s njim i njegovim načinom, ako se trudimo u tomu postati mu slični. I gdje god Isus biva zaista primljen i sluša ga se, s njim dolazi njegovo spasenje“, kazao je.

Osvrćući se na riječi apostola Pavla „Za slobodu nas Krist oslobodi! Držite se dakle i ne dajte se ponovno u jaram ropstva! (Gal 5,1)“, propovjednik govori o slobodi. „To je misao Svetoga pisma koja je uvijek suvremena kao vrjednota, podsjetnik i opomena. Dȁ, svojim djelom otkupljenja od grijeha Krist nas je za slobodu duhovno oslobodio. Darovao nam je tu slobodu i očekuje naš odgovoran odnos prema njoj. Naime, odgovornost je konstitutivna oznaka svake slobode, pa i duhovne. Ona je njezina bitna oznaka, a naša velika i teška obveza. Odgovornost za slobodu i u slobodi mjesto je i način ostvarenja sreće na ovoj zemlji, ali i jedini put prema vječnoj radosti. Okupili smo se na molitvu u slobodi za koju zahvaljujemo ponajviše braniteljima. I molimo milosrdnoga Gospodina Boga da bude milostiv prema svima koji su poginuli ili na neki drugi način prerano završili ovozemaljski život. Neka ih sve uskrsnuli Krist nagradi životom zauvijek, a njihovim obiteljima i prijateljima izražavamo ljudsku solidarnost, kršćansku blizinu i molitvu“, istaknuo je vojni ordinarij.

Znak sjećanja

Svečano misno slavlje predvođenjem liturgijskoga pjevanja uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, a za orguljama je svirao satnik iz Oružanih snaga BiH Ivan Bevanda.

Nakon mise položeni su vijenci i upaljene svijeće na križu ispred crkve Svete Obitelji Kupres u znak sjećanja na poginule Hrvate u Drugom svjetskom ratu. Potom je održan svečani pobjednički mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS-a BiH.

Na kraju programa održana je svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Kupresa u Hrvatskom domu kulture Kupres, a potom je uslijedilo druženje s braniteljima.

Nema komentara:

Objavi komentar