utorak, 27. kolovoza 2024.

Crkve protiv nacionalizacije kršćanske obrazovne ustanove

Edwardes College, privatna obrazovna ustanova koju je 1900. ustanovilo Britansko crkveno misionarsko društvo, trebala bi biti nacionalizirana na temelju naloga kojeg je 2019. izdao Visoki sud u Peshawaru u Pakistanu.

Visoki sud izdao je nalog za nacionalizaciju Edwardes Collegea, najstarijeg visokoobrazovnog instituta u tom gradu. Koledž je nastao 1900. iz istoimene srednje škole, utemeljene 1853. To je sada privatna ustanova kojom službeno upravlja Peshawarska biskupija Anglikanske kršćanske zajednice u Pakistanu.

Edwardes College nije bio uključen u proces nacionalizacije privatnih ustanova kojeg su pakistanske vlasti provele 1972. Ipak, aktualna Pokrajinska vlada tvrdi da se taj institut već otprije nalazi na popisu ustanova predviđenih za nacionalizaciju.

Nadbiskup Joseph Arshad, predsjednik Pakistanske biskupske konferencije i Biskupske komisije za pravdu i mir, osudio je odluku Pokrajinske vlade te apelirao da opozovu nalog o nacionalizaciji Edwardes Collegea upozorivši da takvi postupci mogu utjecati na kvalitetu nastave.

Nadbiskup je također istaknuo kako kršćanske Crkve u Pakistanu svojim radom doprinose razvoju te zemlje, dodavši da i dalje žele raditi na poboljšanju zajednice, posebice na području obrazovanja.

Komisija za pravdu i mir Pakistanske biskupske konferencije izrazila je pak ozbiljnu zabrinutost zbog tog, kako je upozorila, ilegalna prisvajanja crkvene imovine, te se u nedavno objavljenoj izjavi požalila na nezakonito djelovanje Pokrajinske vlade tražeći povrat drugih instituta koji su 1970-ih nacionalizirani te nikad više nisu vraćeni Crkvama.

Nema komentara:

Objavi komentar