srijeda, 6. prosinca 2023.

Gospe Kondžilska, nauči nas kako vršiti volju Božju - 48. dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije

U župi Uznesenja BDM-a Komušina i na brdu Kondžilo 24. i 25. svibnja 2019.  48. put, pod geslom Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj (Lk 1,38), obilježen je Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije.Kao i prethodnih godina organizatori susreta bili su Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. (NCM) i župa Komušina. 




 

Od ranih jutarnjih sati 25. svibnja hodočasnike, kako mlade, tako i one starije dočekivali su volonteri NCM-a.

U 9:00 sati upriličeno je pokorničko bogoslužje nakon čega je bila prigoda za sakrament pomirenja kojega je dijelilo desetak svećenika, a neko vrijeme ispovijedao je i vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić.

Potom su župnik i čuvar svetišta preč. Boris Salapić te vlč. Predrag Stojičević, župnik u Žepču, zajedno s vjernicima molili pred slikom Gospe Komušanske, te poveli svečanu procesiju u kojoj je ove godine sudjelovalo više od 1 500 vjernika. Cijelim putem do brda Kondžilo, koji je dug nekoliko kilometara, nošena je Gospina slika, moljena krunica i pjevane su marijanske pjesme.

Dolaskom na uzvišenje započelo je euharistijsko slavlje koje je predvodio kard. Puljić u koncelebraciji 30-ak svećenika. Okupljenima se na početku obratio i poželio dobrodošlicu preč.  Salapić.

Kardinal je u svojem pozdravu Kondžilo nazvao „brdom preobraženja“ i potaknuo nazočne da budu poput Marije raspoloživi za Boga. Misu je prikazao za mlade, domovinu BiH i mir u svijetu.

Imati srca za čovjeka

U svojoj homiliji vrhbosanski nadbiskup je rekao kako je Bog u svojoj ljubavi stvorio čovjeka za suradnika, kao muško i žensko, kako bi bili prenositelji života. Naglasio je da Bog nije odbacio čovjeka ni kada je on zgriješio, nego je obećao svojega sina. Potom je progovorio o pripravljanju Marije kako bi bila dostojna nositi Sina Božjega, te naglasio ljepotu njezine uloge čiji je odgovor uzet za geslo 48. susreta mladih.

Nakon toga je progovorio o tome da današnje vrijeme želi urušiti obitelj bez koje nema života.

„Naše prve riječi bile su 'mama' i(li) 'tata. Sjećam se da sam kao mladi svećenik 1972. u bolnici ispovijedao jednog bolesnika po noći, jer tada je bilo najmanje špijuna. On je bio svezan i vrišti, a meni se kosa naježila (...) Kad se onesvijestio, ja sam ga opet pomilovao, a on mi se obratio s 'mama'“, rekao je vrhbosanski nadbiskup napominjući kako svi mi u času muke zovemo majku.

„To je tako sveto ime da je Bog htio imati majku. Bog nas je htio u trenutku kada smo začeti, darovao nam je dar života po našim roditeljima. Nismo došli slučajno, on nas je htio i ljubio. Zato je prevažno otkriti što Bog želi sa mnom“, naglasio je nadbiskup tvrdeći da dar vjere nismo zaslužili, „to nam je darovano“. Potom je progovorio o javnom mnijenju i vremenu urušavanju brakova i opće nesreće u zvanju, bilo svećeničkom, redovničkom ili laičkom.

Na kraju je kao pastir mjesne Crkve potaknuo mlade da izaberu svoje zvanje i da svim srcem žive to što su odabrali.

Svetu misu animirao je zbor mladih Frama bend iz Kiseljaka, a misu su izravno prenosili Radio Marija BiH i Radio Posavina.

Olimpijske igre mladih

Nakon euharistije vjernici su se ponovno uputili prema crkvi gdje je za sve bila organizirana okrjepa.

I ove godine, kao i prethodne, u subotnjem programu za mlade organizirane su Olimpijske igre. Svi su imali prigodu sudjelovati i pokazati timski rad te natjecateljski duh i okušati svoju sportsku sreću u raznim disciplinama.

Podijeljeni su i grantovi za natječaje koje je raspisao NCM.

Obilježavanje Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u ovom marijanskom svetištu započelo je u petak, 24. svibnja slavljenjem svete mise i prigodnim programom nakon kojeg je uslijedilo klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Nema komentara:

Objavi komentar