srijeda, 6. prosinca 2023.

Festival duhovne glazbe Marijafest BiH

Pod sloganom Na krilima pjesme, 18. svibnja 2019. u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih (NCM) Ivan Pavao II. u Sarajevu održan je 5. festival duhovne glazbe Marijafest BiH koji već tradicionalno organizira NCM, u suradnji s Radijem Marija BiH.

 

Peti festival duhovne glazbe Marijafest BiH, koji je okupio sedam glazbenih skupina iz Vrhbosanske nadbiskupije, to jest Sarajeva, Žepča, Vareša i Balegovca, započeo je misom u kapelici Centra koju je predslavio ravnatelj NCM-a dr. Šimo Maršić.

Tko pjeva, dvostruko moli

U svojoj je propovijedi vlč. Maršić govorio o jednom američkom glazbenom projektu u kojemu su autori uzeli poznate kršćanske melodije, ali riječi su totalno promijenili i profanizirali. „Njihova je namjera bila pokazati kako treba razmišljati o riječima koje se izgovaraju dok se pjevaju“, ustvrdio je ravnatelj NCM-a naglašavajući da „tko pjeva, zaista dvostruko moli“. Potaknuo je nazočne da mehanički ne ponavljaju riječi koje pjevaju, nego zaista promišljaju i razmišljaju o njima.

Euharistiju je svojim pjevanjem animirao zbor mladih Dominiks iz Žepča.

Nakon bogoslužja uslijedila je okrjepa te glazbena radionica za sudionike festivala.

Nastupi sudionika

Potom je započeo festival koji je i ove godine bio revijalnog karaktera, a voditelj je bio djelatnik NCM-a Josip Milanović.

Himnu susreta Marijo Majko na početku su zajedno otpjevali članovi sedam glazbenih sastava, to jest oko 100 pjevača.

Izvođače i publiku potom su pozdravili dr. Maršić i Mara Mandić, predsjednica Radija Marija BiH.

Festival u sportskoj dvorani Renovabis otvorili su gosti koji su od samog početka nastupali na ovom glazbenom susretu: riječ je o Mladim vareškim tamburašima, a svoje glasovne sposobnosti predstavili su skladbom Mesija, na oblaku će doći.

Potom je dječji zbor Ljiljani iz Žepča, njih 30-ak, skladbom Moli za nas počastio nazočne. Inače, Žepče je „preplavilo“ ovaj festival jer od sedam glazbenih sastava njih tri bila su upravo iz ovog malog, ali, po svemu sudeći, glazbeno nadarenoga mjesta.

Potom se zbor Anđeli iz župe Novo Selo Balegovac predstavio s pjesmom Zdravo Marijo, sjajna zornice. Zbor postoji već 11 godina i u svojoj župi djeluje na razne načine, a neizostavno je i animiranje sv. misa.

Poslije njih ponovno su nastupili izvođači iz Žepča: zbor mladih Spes koji je otpjevao skladbu Jedina. Slušatelji koji su pratili uživo festival preko valova Radija Marija BiH, baš kao i nazočna publika u Centru, sigurno nisu ostali ravnodušni na tu izvedbu.

Bend Emaus je na binu izišao sa skladbom Otvori oči mog srca. Inače, Udruga katoličkih studenata Emaus skoro 20 godina okuplja mlade studente kroz razne aktivnosti, a jedna od njih je i glazbena skupina. Ona iza sebe ima mnogo nastupa, ali i ostvarenih priznanja: prvo mjesto na Hosanafestu, Uskrsfestu, nastup pred papom Franjom.

Pretposljednji je nastupio muški kamerni zbor Dominiks, nastao iz istoimene muške vokalne skupine. Djeluju tek nekoliko mjeseci, a specifični su po tome što njeguju stare gregorijanske napjeve te po tome što obrađuju duhovne i svjetovne kompozicije. Došli su kao predstavnici Katoličkog školskog Centra Don Bosco iz Žepča i izveli pjesmu Misao svijeta.

Revijalni dio festivala završio je skladbom Puna milosti koju su izveli Marija i Davor Stipić.

Na samome kraju uručene su zahvalnice predstavnicima glazbenih sastava koji su sudjelovali na ovom festivalu te su nazočni zaželjeli da idući Marijafest BiH bude masovniji.

Nema komentara:

Objavi komentar