petak, 3. siječnja 2020.

U svijetu je danas progonjeno više od 215 milijuna kršćana

U najnovijem izvješću međunarodne organizacije Open Doors, koja nadgleda 100-tinjak zemalja u kojima se krše ljudska prava, naveden je podatak kako je danas na svijetu progonjeno više od 215 milijuna kršćana.

U 50 zemalja svijeta kršćani su potlačeni, ugnjetavani, diskriminirani, zlostavljani, podvrgnuti nasilju sve do smrti te zbog svoje vjere podčinjeni u privatnom i javnom životu.
Broj progonjenih vjernika je u porastu. Simbolično, na 12 kršćana u svijetu jedan je žrtva nasilja ili zlostavljanja. U razdoblju koje obuhvaća izvještaj, od studenoga 2016. do listopada 2017. napadnuto je više od 15 500 crkava, kuća i trgovina te drugih materijalnih dobara kršćana.

Islamski ekstremizam najgori

Na vrhu ljestvice zemalja koje progone kršćane u protekloj godini nalaze se: Afganistan, Somalija, ali najviše negativnih poena u izravnom protukršćanskom nasilju ima Pakistan.
„U odnosu na prethodnu godinu mučeništvo kršćana, odnosno ljudi, muškaraca i žena, pa čak i djece koja su ubijena zbog toga što su kršćani, više je nego dvostruko veće. Ne govorimo, dakle, o kršćanima koji su poginuli u građanskim ratovima ili u bombardiranju, kao što se događa na Bliskom istoku“, piše u izvješću koje navodi više od 3 000 ljudi koji su planirano ubijeni zato što su kršćani, što je podatak koji bez sumnje treba istaknuti, a koji daje predodžbu o posljedicama protukršćanskih progona u svijetu.
Prema riječima istraživača glavni izvor progona i dalje je ugnjetavanje motivirano rigidnom interpretacijom islama, a koje se širi na raznim područjima. Ono obuhvaća najprije islamski ekstremizam, a nadalje širi skup društvenih zakona, ili onih zakona koji su povezani s muslimanima zbog kojih kršćani trpe ili ih se na neki način ograničava u temeljnim pravima.
U izvještaju se spominju i neke težnje, kao što je, primjerice, radikalizacija područja na kojima prevladava islam u istočnoj, zapadnoj i sjevernoj Africi te u azijskom nearapskom svijetu; zatim islamski ekspanzionizam u predjelima nemuslimanske većine, posebice u podsaharskoj Africi i u Indoneziji, Maleziji i Bruneju; praksa „etničkoga čišćenja“ na temelju religijske pripadnosti koja je sve veća u Keniji, Nigeriji, Somaliji i Sudanu.

Religijski nacionalizam

Drugi izvor progona, a koji je također u porastu, jest religijski nacionalizam koji želi čitavi narod podvrći jednoj religiji. Najistaknutiji primjer toga je Indija gdje je povećanje protukršćanske nesnošljivosti prouzročeno hinduističkim radikalizmom koji pojam nacionalizma povezuje s pojmom religije.
„Stoga, tkogod je neke druge vjere, pa i kršćanske, ide u susret nizu ograničenja ili zlostavljanja, sve do onoga što se uistinu događa u Indiji, a to su nasrtaji, tjelesni napadi, otmice i čak ubojstva“, upozorava se u izvješću, a osim u Indiji „religiozni nacionalizam“ sve više se širi i u Nepalu. Takva se težnja uočava i u budističkom svijetu, posebice u Šri Lanki, Butanu i Mianmaru...
Osim toga, tomu valja dodati i „ideološki nacionalizam“ koji je, kako se navodi, često povezan s komunizmom, kao što je slučaj, primjerice, u Kini, Vijetnamu i Laosu.

Sjeverna Koreja i ratovi

Na vrhu ljestvice već 16 godina je Sjeverna Koreja, u kojoj su progoni potaknuti diktatorskom paranojom režima koji u ovom slučaju predstavlja Kim Jong-un. Riječ je o diktatoru koji osjeća neku vrstu nesklonosti prema kršćanskoj vjeroispovijesti koju smatra prijetnjom, možda čak i povezanom sa zapadnim svijetom.
Kada se svemu ovomu doda i činjenica kako na Bliskom istoku bjesni nekoliko ratova te da je koptska zajednica u Egiptu česta meta napada, jasno je da kršćani čine najbrojniju progonjenu skupinu na planetu.

Nema komentara:

Objavi komentar