srijeda, 23. listopada 2019.

Desetci tisuća vjernika hodočastilo Sv. Ivi

Nekoliko desetaka tisuća vjernika iz svih krajeva BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja u kojima žive Hrvati i ove se godine, uoči i na sam blagdan Sv. Ivana Krstitelja, 23. i 24. lipnja, slilo u njegovo svetište u Podmilačje, nadomak kraljevskog grada Jajca. Prema uhodanoj tradiciji euharistiju-uočnicu za bolesnike, 23. lipnja, predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić. Na samu svetkovinu središnju hodočasničku misu predvodio je fra Pavo Filipović, voditelj HKM u Aachenu u Njemačkoj.



Program proslave u jednom od najvećih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u BiH koje pohode i mladi i stari, zdravi i bolesni te ljudi različitih vjera i nacija započelo je pokorničkim bogoslužjem u popodnevnim satima 23. lipnja. Potom je iznesen kip Sv. Ive koji je nošen u procesiji te je kard. Puljić predslavio misu i blagoslovio vodu s čudotvornog podmilačkog izvora Mrtvalj.

Ne napuštati rodnu grudu

Vrhbosanski nadbiskup je u svojoj propovijedi govorio o aktualnim problemima i događanjima u društvu te ih povezao sa životom i djelovanjem Sv. Ivana Krstitelja. „Osim ekonomskih razloga, većina ide jer traži kruha nad pogačom. Gdje su onaj naš ponos, hrabrost, ljubav i spremnost ginuti za svoju grudu, svoju vjeru i narod“, zapitao se kardinal u svojoj propovijedi te onima koji, unatoč svemu, žele otići, poručio kako će lako do novca, ali će zbog njega izgubiti srce i dušu koje ima ovdašnji čovjeka.
Govoreći o „formuli suživota“ naroda na bh. prostorima, nadbiskup vrhbosanski je kazao kako mora vrijediti pravilo: „Ono što tražiš za sebe, moraš priznati i drugima“.
Za vrijeme euharistije upriličena je i molitva za bolesne.
Nakon mise organiziran je put križa uz brdo Grabež, a potom je upriličen molitveno-meditativni program uz blagoslov Ivanjske vatre.

Širiti kršćansku nadu

Na samu svetkovinu, 24. lipnja, od ranih jutarnjih sati desetci svećenika ispovijedali su hodočasnike koji su pristizali. Među njima bio je i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.
Središnju koncelebriranu euharistiju predslavio je fra Pavo, voditelj Hrvatske katoličke misije u Aachenu. U svojoj je propovijedi govorio o životu Sv. Ive te njegovu mučeništvu, ali i o ljubavi i radosti, koje je za svoga života širio. Pozvao je okupljene da u današnjem vremenu depresije i beznađa šire kršćansku nadu u pobjedu dobra nad zlom te radost što, kao kršćani, pripadamo Isusu Kristu.
Proslavi Sv. Ive nazočili su i predstavnici političkog života. Među njima i Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH te Milijan Brkić, potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske.

„Ljetni Božić“

Svetište Sv. Ive Krstitelja u Podmilačju, danas slovi kao najveće nemarijansko svetište katolika u Bosni i Hercegovini. Mnogi vjernici su i ove godine molili za zagovor moćnom zaštitniku Sv. Ivanu, prelazeći pješice i više od 100 km kako bi uoči i na svetkovinu bili u njegovu svetištu u Podmilačju.
Hodočasnici su stizali sa svih strana, ne samo iz Jajca i okolnih župa, već i Lašvanske te župa Lepeničke doline iz kojih se pješačilo po 120 i više kilometara. Većina hodočasnika do Podmilačja je stizala preko Vlašića, a nakon odmora i okrepe u Dobretićima dolazili su na svoje odredište.
Mnogi su noć s 23. na 24. lipnja proveli pod otvorenim nebom u vrećama za spavanje ili jednostavno pokriveni dekama i jaknama.
Ivandan je najznačajnija svetkovina ljetnog ciklusa. Neki ga nazivaju i „ljetnim Božićem“. Bogat folklorni sadržaj uz ovu svetkovinu povezuje se poklapanjem sa ljetnim solsticijem, to jest najduljim danom i najkraćom noći. Tako se u večer uoči Svetog Ivana pale krijesnice, a u Hercegovini ih zovu i svitnjaci.

Nema komentara:

Objavi komentar