petak, 25. listopada 2019.

Vjerničko mnoštvo oko Gospe Stupske

Više tisuća Gospinih štovatelja okupilo se 15. kolovoza kako bi proslavili svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije u istoimenoj župi i svetištu u sarajevskom prigradskom naselju Stup. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić. 
 

U proslavi su sudjelovali hodočasnici iz sarajevskih župa kao i pristigli vjernici iz dijaspore.
Svečanost je započela procesijom od župne crkve do vanjskog oltara sa slikom Gospe Stupske gdje je nazočne pozdravio župnik vlč. Miroslav Ćavar zaželjevši svima dobrodošlicu, a posebno kard. Puljiću koji već tradicionalno predslavi misu na Stupu za Veliku Gospu.

Stići u vječnu domovinu

Uvodeći u euharistiju vrhbosanski nadbiskup je naglasio kako je danas Bog dao izvrstan dan da bi se dostojanstveno obilježilo uzašašće Blažene Djevice Marije na Nebo.
U svojoj je homiliji govorio o današnjem vremenu i stanju vjere u Europi.
„Ljudi danas žive bez Boga i tako umiru. Oni su nezainteresirani za vječni život. Ponašaju se kao da Isus nije došao. Crkve su prazne, kod nas iz jednog, a u Europi iz drugog razloga. Crkve služe za kulturne manifestacije izdaju se čak za restorane. Smrtnost raste, rađanje se smanjuje, a veliki broj djece skonča život u utrobi. Europski parlament donosi zakone kontra deset zapovijedi“, rekao je na početku kardinal i govorio o tome kako čovjek danas nema vremena ni za što, pa ni za Boga.
Potom je istaknuo kako je svetkovina Velike Gospe čovjekov putokaz za pravilan život. Naglasio je kako zemaljskom domovinom čovjek treba hoditi da bi u onu vječnu stigao.
Potom je progovorio o Isusu koji je od čovjeka preuzeo, sve osim grijeha.
„Isusovo domoljublje je iskazano u vjernosti zavičaju, Nazaretu i Galileji koja je bila u to doba prezirana. Tako i danas kažu 'Što će Hrvati u Sarajevu?'“, rekao je kardinal i ponovio kako je Isus poznavao baštinu svoga naroda kojeg se nije odricao.
Naglasio je kako čovjek napuštajući svoju zemlju i narod postaje obezvrijeđen te progovorio o prodavanju domovine i njezinu preziranju.
Poželio je da svetkovina Uzašašća BDM potakne ljude da dostojanstveno zemljom hode kako bi lakše došli u nebesku domovinu.

Procesija sa svijećama

Prije završnog blagoslova riječi zahvale vjernicima, hodočasnicima te onima koji su pomogli u organizaciji proslave patrona izrekao je župnik Ćavar.
Nakon toga uslijedila je tradicionalna procesija s Gospinom slikom i svijećama do špilje s Gospinim kipom gdje je kardinal izmolio litanije i blagoslovio okupljene hodočasnike.

Vrijedi spomenuti kako su se župljani župe Stup za proslavu patrona pripremali misama devetnicama i trodnevnicom.
Misu uočnicu predslavio je vlč. Oliver Jurišić, profesor na KBF-u u Sarajevu i novi župnik na Marijin Dvoru.
Na samu svetkovinu slavljene mise od ranoga jutra sv. misama u 6, 7, 8, 9 (bolesnička) i 11 sati koju je također predslavio vlč. Jurišić.
Posebno raduje činjenica da je veliki broj vjernika hodočasnika tijekom tih dana pristupio sakramentu pomirenja.
Napomenimo i to kako je proslava svetkovine Velike Gospe ujedno bila i oproštaj sa župom dosadašnjeg kapelana vlč. Dražena Kusture koji odlazi na studij u Rim, dok je na njegovo mjesto došao vlč. Ivan Ivančević.
Misi su nazočili i Romi koji na poseban način časte Gospu Stupsku.
Pred sami rat 1991. u župi Stup je bilo skoro 11 000 vjernika, što je danas nedostižna brojka. Dosta župljana se iselilo tijekom rata i u poraću i to trbuhom za kruhom, ali i nezadovoljstvom zbog političke i društvene situacije u glavnome gradu.
Ipak, može se reći kako se danas broj župljana stabilizirao na oko 2 500 duša, a zamjetan je broj mlađih bračnih parova kao i broj krštenja djece koji nudi nadu.

Nema komentara:

Objavi komentar