petak, 25. listopada 2019.

Bl. Paolo Manna, misionar

15 rujna

Paolo je rođen 1872. u talijanskom Avellinu kao peto od šestero djece Vincenza i Lorenze rođ. Ruggiero. Riječ je o obitelji koja je crkvi dala više duhovnih zvanja, budući da su mu dva ujaka bili svećenici, kao i jedan stariji brat.
Od malena je pokazivao zanimanje za knjigu i stare jezike. Svoje obrazovanje je dobio u
Avellinu, a kasnije i u Napulju. Studirao je latinski i grčki, a potom filozofski studij na Gregoriani u Rimu. Nakon toga upisao je teologiju u Milanu. Za svećenika je zaređen 1894.
Slijedeći veliki val misionarskih ideja odmah nakon ređenja otišao je za Burmu gdje je ostao do 1907. Ipak, morao se vratiti jer je obolio od tuberkuloze.
Poslije povratka u domovinu bio je urednikom katoličkog misijskog lista, a 1914. pokrenuo je i osobnu publikaciju Propaganda Missionaria koja je postala popularna u to vrijeme.
Dvije godine poslije uspostavio je religijski pokret koji je za cilj imao podizanje svijesti o važnosti misija. Kongregacija je veoma narasla nakon odobrenja koje je stiglo od Benedikta XV. Sljedećih godina poduzeo je još misionarskih akcija te je i sam boravio u Africi i SAD-u.
Tijekom 1952. razbolio se, a budući da je skoro čitav život vukao bolesti koje je dobio u misijama, umro je nakon komplikacija poslije operacije.
Blaženim ga je 2001. proglasio Sv. Ivan Pavao II. zbog njegova gorljivog rada na evangelizaciji naroda na tri kontinenta te predanosti i promoviranju misionarskog djelovanja u zemljama koje nisu bile naklone katoličkoj vjeri.

Nema komentara:

Objavi komentar