utorak, 22. listopada 2019.

Bl. Rita Josefa Pujalte y Sánchez, mučenica


20. srpnja

Bl. Rita Josefa Pujalte, poznata i kao Sestra Rita od Gospe žalosne rođena je 18. veljače 1853. u Aspeu (Španjolska) u brojnoj vjerničkoj obitelji iz koje je više braće i sestara krenulo putem duhovnoga zvanja. Zajedno sa sestrom Luisom kao vrlo mlada stupila je u redovničku zajednicu Sestara milosrdnica od Presvetog Srca Isusova.
U svome poslanju posebno se zalagala za osnivanje škola u najsiromašnijim dijelovima zemlje te za siromašne djevojke. Brinula se i za bolesne i potrebite s posebnim naglaskom na ostarjele redovnice različitih kongregacija.
Zbog svog predanog rada koji se protezao na više desetljeća, godine 1900. izabrana je za majku superioru čitavog reda. Na toj poziciji ostala je 28 godina radeći na širenju sestarske zajednice te pomažući najpotrebnijima. Djelovala je i na mjesnom koledžu, a bolest ju je spriječila da nastavi predavati.
Nakon što ju je sljepoća sustigla 1928. povukla se u samostan u Madridu gdje je i dalje radila, iako i sama hendikepirana, među bolesnima. Takva je i dočekala rat.
U kasnoj životnoj dobi od 83 godine i potpuno slijepa bila je oteta 20. srpnja 1936. za vrijeme Španjolskog građanskog rata. Antikatolički revolucionari, među kojima su bili brojni marksisti, komunisti i anarhisti iz cijele Europe, upali su u madridski samostan i, prema svjedočenjima preživjelih, oteli je iz kapelice u kojoj se molila.
Nakon duljeg pješačenja s ostalim zarobljenicima odvedena je izvan Madrida i ustrijeljena u popodnevnim satima 20. srpnja u mjestu Canillejas.
Mjesto ukopa nije bilo poznato sve do 1940. kada je nakon završetka rata ekshumirana. Njezino tijelo nije pokazivalo znake raspadanja te je položeno u groblje Almudena u Madridu. Nakon ponovne ekshumacije 1954. tijelo je i dalje bilo neraspadnuto i preneseno je u madridsku kapelu Villaverde.
Proces za njezino proglašenje blaženom, zbog političkih razloga, započeo je nakon demokratizacije španjolskog društva tijekom osamdesetih godina 20. st.
Stupanj mučeništva priznati je 1997., a blaženom ju je 1999. proglasio Sv. Ivan Pavao II. Bila je primjer časne sestre koja je čitav život dala svome redu, potrebitima i na kraju postala mučenicom kao slijepa starica.

Nema komentara:

Objavi komentar