petak, 25. listopada 2019.

Otkazana hodočašća zbog straha od napada

Kopti i evangelisti u Egiptu obustavili su neke od svojih vjerskih aktivnosti zbog sigurnosnih razloga.

Aktivnosti poput hodočašća i ljetnih konferencija obustavljene su iz sigurnosnih razloga, a sve zbog straha od novih napada džihadista i terorističkih ćelija. Takve mjere ostaju na snazi tijekom srpnja i kolovoza, a izdane su slijedeći upozorenja vlasti u Kairu, javlja AsiaNews.

Sigurnosne mjere

Svećenik mjesne evangelističke crkve Andrea Zaki izvjesio je kako su ih informirale sigurnosne agencije o otkriću planova za napade ekstremista. Međutim, mjere se neće odnositi na  svete mise i druge religiozne dužnosti koje se redovito provode.
Glasnogovornik Koptske Crkve Bolus Halim potvrdio je sličnu mjeru donesenu s ciljem zaštite vjernika.
Jedan anglikanski svećenik objavio je ovih dana kako otkazuje svoje putovanje na Crveno more te pozvao na molitvu za sigurnost i stabilnost u njegovoj zemlji.
Upozorenje je proslijeđeno predstavnicima Crkava u Egiptu tijekom sastanka koji se odvijao u južnom gradu Assiutu, u nazočnosti najviših predstavnika vojske i sigurnosnih službi. Također, generali su osigurali oružana vozila i snajperiste izvan samostana tijekom najvažnijih proslava.
Dva od tih velikih događaja dogodit će se u Assiutu, mjestu znatne kršćanske zajednice, i privući tisuće vjernika iz cijele zemlje.

Serija napada

Podsjetimo, posljednjih je mjeseci egipatska kršćanska zajednica pretrpjela seriju napada u kojima je stradalo mnogo ljudi. Posljednji je bio 26. svibnja na koptski hodočasnički autobus u kojem su ubijeni desetci ljudi.
Od prosinca 2016. islamistički ekstremisti ubili su gotovo 100 članova vjerske manjine u Egiptu koja čini oko 10% sveukupne populacije od 90 milijuna stanovnika. To uključuje i žrtve napada na crkve na Cvjetnicu, kao i ubijene u napadu na katedralu Sv. Marka u prosincu.
No, unatoč teškim sigurnosnim prilikama, u travnju je papa Franjo posjetio Egipat i tamošnjim kršćanima i ljudima dobre volje donio nadu i riječi ohrabrenja.



Napadi na sjeveru Kenije

Islamski militanti Al-Shabaaba napali su nedavno sela Jima i Poromoko na sjeveroistoku Kenije ubivši devetoricu ljudi.

Napad se dogodio kasno u noći 11. srpnja na pripadnike plemena Giriama i Kamba koja se bave zemljoradnjom, a kojima pripada mnogo kršćana. Jedan od svjedoka rekao je za Washington Post da su napadači naročito ciljali na muške mještane i to nemuslimane.
„Išli su od kuće do kuće izvlačeći muškarce. Odveli su sa sobom desetoricu. Jedan je uspio pobjeći, ali ostaloj devetorici nemilosrdno su odrubili glave“, rekao je.
Nakon toga su se mnogi seljani okupili u mjesnoj crkvi tražeći sigurnost i pomoć koju pruža Crveni križ.
Prema informacijama World Watch Monitora koji je dobio informacije od lokalnih izvora, jedan broj ubijenih pripadao je mjesnoj Crkvi, a izvješća govore i kako je jedna osoba u napadu pretrpjela teške ozljede te je u kritičnom stanju zbrinuta u bolnicu. 
Ovaj se zločin dogodio dva dana nakon što su pripadnici Al-Shabaaba ubili trojicu policajaca blizu granice sa Somalijom.

Jemen/Indija

O. Tom Uzhunnalil još je živ?

Abdulmalik Abduljalil Al-Mekhlafi, zamjenik premijera Jemena i ministar vanjskih poslova, za vrijeme nedavnog posjeta Indiji izjavio je kako je još živ o. Tom Uzhunnalil, salezijanac otet u ožujku prošle godine, objavila je 12. srpnja AsiaNews.

Tijekom posjeta sa svojom indijskom kolegicom Sushma Swaraj, on je zajamčio indijskoj vladi da će vlada njegove zemlje učiniti sve da se oslobodi redovnik iz Indije.
Izjava ministra Jemena dolazi, prenosi AsiaNews, nakon što je indijska ministrica vanjskih poslova istaknula vladinu zabrinutost za sigurnost o. Toma i ponovila zahtjev za daljnjom pomoć jemenske vlasti u postizanju što žurnijeg oslobađanja svećenika.
Podsjetimo, o. Tom, svećenik rodom iz Kerale na jugu Indije, u rukama otmičara je od 3. ožujka 2016. Tada su teroristi upali u starački dom u Jemenu koji su vodile redovnice Misionarke ljubavi i ubili četiri časne sestre te nekoliko korisnika i djelatnika ustanove, a o. Toma su odveli u nepoznato i do danas se sa sigurnošću ne zna što je s njim.
Otada su se u javnosti pojavljivala povremena izvješća o njemu. Nedavno je, 8. svibnja, u videozapisu zavapio za slobodom i iznio kako se njegovo zdravlje ubrzano narušava.

Nema komentara:

Objavi komentar