petak, 27. rujna 2019.

Upriličen XX. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije

U Sarajevu je, 6. svibnja 2017., održan jubilarni XX. susret ministranata Vrhbosanske nadbiskupije. Svečanu misu u katedrali Srca Isusova predslavio je generalni vikar i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić uz koncelebraciju 30-ak svećenika. Nakon euharistijskog slavlja susret je nastavljan različitim sportskim aktivnostima i kvizom znanja u prostorijama Katoličkog školskog centra Sv. Josip. Prema pristiglim prijavama susretu je nazočilo 600-tinjak ministranata iz 44 župe nadbiskupije.




 

Susret je započeo okupljanjem ministranata u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa odakle su, zajedno sa svojim pratiteljima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i laicima, u procesiji krenuli prema sarajevskoj prvostolnici.

Misom jačati zajedništvo

Na početku nazočne je pozdravio koordinator ovogodišnjeg susreta vicerektor u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Marko Mikić. Osobito je zahvalio svima koji su pripomogli u organizaciji: Centru za mlade Ivan Pavao II. i njihovim volonterima, djelatnicima PU Stari Grad, Hitnoj pomoći grada Sarajeva i Vatrogasnoj jedinici.
Mons. Tunjić je u prigodnoj propovijedi govorio ministrantima da trebaju prihvatiti sebe, svoje roditelje i obitelj, mjesto i vrijeme u kojem žive.
Potom ih je potaknuo na razmišljanje o vremenu kojeg imaju na pretek s obzirom da su još u djetinjstvu i mladosti. Skrenuo im je pozornost na činjenicu da se vrijeme koje im je Bog darovao sada neće nikada više moći vratiti. "Vrijeme koje vam je Bog dao ne smijete potratiti, sve što sada ispustite poslije ćete teško nadoknaditi. Stoga, umjesto mobitela, interneta, facebooka i televizije, treba puno više čitati dobre knjige, učiti strane jezike", rekao je propovjednik i potaknuo mlade da se više zanimaju za kulturu, osobnu molitvu i čitanje Svetog pisma. "Vaš razvoj i vaša budućnost ovise u najvećoj mjeri od vas samih i vašoj spremnosti ostvariti svoje snove", poručio je na kraju propovijedi generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije.
Nakon propovijedi uslijedio je prinos darova. Ministranti iz Travničkog dekanata su prinijeli travnički sir; ministranti Kreševskog kiseljačke pogačice i mineralnu vodu; Usorski dekanat je prinio sliku Gospe Komušanske, a ministranti Doborskog dekanata su prinijeli vodu i vino.
Misno slavlje animirao je vokalno-instrumentalni sastav VBS-a Emanuel, uz pjevanje samih ministranata.

Sportsko-rekreativni dio susreta

Nakon euharistije i okrijepe u zdanju Sjemeništa ministranti su se uputili u dvorište i prostorije KŠC-a Sv. Josip gdje je organiziran kulturno-sportsko-rekreativni program.
Natjecateljski dio se odvijao u nekoliko disciplina: malom nogometu za dva uzrasta, kvizu znanja, šahu, mici te igrama bez granica. Za organizaciju su bili nadležni bogoslovi i volonteri NCM-a Ivan Pavao II.
Ministrantima se na početku obratio koordinator susreta vlč. Mikić te im poželio sreću i dobru zabavu u natjecanju. U ime KŠC-a obratio se vlč. Ljubo Zelenika, prefekt u internatu koji je ministrantima poželio dobrodošlicu.
Nakon nekoliko sati natjecanja, navijanja i borbe program je završio podjelom nagrada za najbolje.
Prvo mjesto u kvizu znanja osvojila je Lucija Rošić iz župe Domaljevac.
U igrama bez granica prvo mjesto pripalo je župi Uzašašća Gospodinova Novi Travnik; drugo župi Sv. Obitelji iz Kupresa, a treće župi Sv. Ivana Krstitelja Travnik.
U šahu je najbolji bio Ilija Mihaljević iz župe Kupres.
U igri mice prvo mjesto osvojio je Mijo Fofić iz župe Sv. Franje Asiškog Rumboci.
U stolnom tenisu najbolji je bio Franjo Posavac iz Uskoplja.
U nogometu za mlađi uzrast najbolji su bili ministranti iz župe Novo Selo - Balegovac, dok su drugu i treću poziciju zauzeli ministranti župe Stup i Prozor. U natjecanju za stariji uzrast prvo mjesto je osvojila ekipa Rumboka, drugo župa Globarica, a treće ekipa iz župe Lug Brankovići.
Susret je završio podjelom pehara i diploma, a koordinator susreta je pozdravio nazočne i pozvao ih da dođu i iduće godine.

Nema komentara:

Objavi komentar